bokrecensioner boktips

Giftormen

Originaltitel: The killjoy
Författare: Anne Fine
Genre: Roman
Utgivningsår: 1989
ISBN: 9137096036


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ian, medelålders lärare, förälskar sig i en av sina elever, Alicia. De är varandras motsatser: han - bitter och inåtvänd pedant med analytisk läggning, hon - vacker, ytlig, tanklös. Det som förenar är erotisk besatthet, men lika utmanande som aningslöst frigör Alicia det som länge varit uppdämt inom Ian, det destruktiva under ytan - giftormen.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Giftormen :
2022-01-26 11:36
Det här är en välskriven, otäck, sadistisk roman med vissa inslag av psykologisk thriller. Då jag inte förut hört talas om författaren trodde jag till en början att detta var en av många pseudonymer som Joyce Carol Oates använt sig, då jag fann visa likheter, såväl i stil som prosa. Författaren är i själva verket skotska och har främst skrivit barnböcker. På goodreads har den blivit betygsatt 154 gånger med 30 recensioner därtill- men jag har inte funnit en enda recension på svenska.
Den snart 50-åriga universitetsprofessorn Ian Laidlaw blir besatt av en av sina unga studenter, den 19-åriga frigjorda Alicia Davie efter att hon inför en hel klass skrattat ut honom under en föreläsning. Ian, är en ärrad man helt och hållet. En schäfer slet av halva ansiktet på honom när han var fem och hela livet har hans närmaste omgivning behandlat honom annorlunda. Han är van vid att människor vänder bort blicken när han vänder sin ärrade sida till. Alicia är annorlunda. Hon beter sig inte alls som de andra och mycket snart inleder de ett förhållande som snart utvecklar sig till sadomasochism. Först på ett mer lekfullt plan. Men det destruktiva förhållandet blir snabbt allt råare och mer förödmjukande. Alicia väcker något inom Ian som han aldrig tidigare visat. Något som legat begravt inom hans ärrade själ. Något farligt väcks upp inom honom som hotar att förgöra de båda två. Och en dag beslutar han sig för att han måste göra sig av med Alicia.
Det är enormt mycket filosofiska diskussioner och grubblerier i den här boken som jag först tyckte var riktigt intressant, men som i längden blev ganska tröttande. Så är jag inte så förtjust i att den här berättelsen enbart är berättad ur en persons perspektiv- och det är förövarens. Jag hade tyckt bättre om den om de båda huvudkaraktärerna fått turas om att berätta sin sida av historien, nu blev det lite ensidigt.
Den är som sagt, välskriven och obehaglig. Jag kan inte säga att jag tyckte om den- men jag kan heller inte hävda att jag tyckte illa om den. Varav, det för mig blir ett ganska genomsnittligt medelbetyg.
Men den sticker absolut ut från mängden och kan säkerligen fascinera en hel del läsare.
Slutbetyg, en 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Giftormen
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
De oskyldiga
 M. Sandemo
Mona på varvet
 A. Trosell
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Flicka, 1983
 L. Ullmann
Tjejmiddagen
 M. Marc
Memento mori
 M. Spark
Ansiktet utåt
 M. Spark