bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
De goda systrarna
Den lejde mördaren
Den okända hustrun
Paparazzons heder
Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Konturer
 R. Cusk
Laboratorium nr 4
 D. Höjer
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Storm i den pelare som..
 A. Lundberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFienden i spegeln

 
Författare: Leif Davidsen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9151843072
 
Spänning:  8
Romantik:  3
Humor:  2
Lärorik:  3
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Detta är den fristående uppföljaren till Den lejde mördaren, som utkommit i flera utgåvor i Sverige. När den boken slutade hade ett minutiöst planlagt stadsbesök av den kontroversiella författarinnan Sara Santanda slutat i blod och död. Gärningsmannen, Vuk, var spårlöst försvunnen. Nu börjar mardrömmen om, när världens hotbild drastiskt förändras efter terrordåden mot USA:s hjärta.

Mannen som kallades Vuk lever under falsk identitet i utkanten av Kaliforniens öken, dit han tar turister på överlevnadskurser. Han trivs med sin ganska vanliga amerikanska förortstillvaro med fru och barn, men kan aldrig känna sig riktigt säker på att spåren efter alla år som yrkesmördare helt har sopats igen. Så flyger terroristerna in i World Trade Center den 11 september och tillvaron för alla som lever på förfalskade dokument i USA rämnar. Så också för Vuk, som fängslas och pumpas på upplysningar om terroristnätverk med förgreningar in i det forna Jugoslavien. För att få maximal användning av honom, sprider man ut att han dödats i ett flyktförsök... I Köpenhamn samlas samtidigt i hemlighet en liten grupp människor under ledning av Per Toftlund, med uppgift att kartlägga terrorhot mot Danmark. I gruppen ingår Aisha, muslimsk akademiker, och mellan henne och Per växer något fram som kan bli mer än vänskap, alltmedan Pers äktenskap knakar under de påfrestningar som det isolerade spa-ningsarbetet innebär. Gruppens första indikation på att Danmark kanske inte är så skyddat som de trott är när en vanlig arabisk affärsman plötsligt visar sig ha helt olika identiteter: i Köpenhamn som välklädd västerlänning som rör sig i de bästa kretsar, i London med en helt annan, fundamentalistisk framtoning. Och någonstans finns beröringspunkter till den man som ofta dyker upp i Per Toftlunds värsta mardrömmar: Vuk, vars framfarter kostat flera människor som stått Per nära livet...

Medelbetyg: 3,75 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fienden i spegeln :


Rosa 2005-01-03 21:52
Detta är en fortsättning på Den lejde mördaren som handlade om den serbiske dansken Vuk som agerade som lönnmördare. Jag minns från den boken att man av någon anledning kände något slags sympati med mördaren. Hm, märkligt. Hursomhelst, boken slutade lite öppet. Hade Vuk avlidit eller inte?

Nu kommer fortsättningen och givetvis lever Vuk. Vi får följa både honom och den danske polisen Toftlund som även agerade i Den lejde mördaren.

Jag slås även i det här fallet av att det är mycket intressantare att läsa kapitlen som handlar om Vuk än de som handlar om Toftlund. Sympatierna borde definitivt ligga hos den gode - Toftlund - men ligger faktiskt till en del hos den onde - Vuk. Det är mycket skickligt av den danske författaren att få mig som läsare att känna så. Och lite dåligt samvete får man också på kuppen! Och funderingar över varför man känner som man gör!

Boken är välskriven och bra. Den första halvan bättre än den andra. Om jag ska säga något negativt så är det väl att den är bitvis lite väl seg och politisk. Men det är väl å andra sidan bara vad man kan förvänta sig av en politisk thriller!

Betyg 4

sgs 2006-01-11 14:36
Jakt på terrorister efter 11 september, dels i Danmark, dels i USA. Spännande och intressant i många plan. Känns trovärdig, med en positiv skildring av olika personer, både poliser och "skurken".
Betyg 4

evalasse 2006-03-01 21:33
Kanske inte riktigt i klass med "Paparazzons heder" men mycket spännande och underhållande. I likhet med de flesta deckare och thrillers nu för tiden används en stor del av utrymmet till huvudpersonernas privatliv. Så var det inte på M Poirots tid! Men inget fel i det.
Detta skall tydligen vara den sista boken i serien enligt författaren och jag kommer att sakna Toftlund och särskilt Vuk trots att det är han som är "den onde". Men kan en människa vara en iskall mördare och samtidigt en mycket kärleksfull familjefar och en trofast livräddande kamrat?
Betyg 4

helix 2008-09-13 12:05
En kriminalhistoria inspitrerad av händelserna den 11:e september. Davidsen har koll på antiterroristbekämpningen känns det som och det är tidvis väldigt intressant. Jag gillar också det dynamiska porträttet av skurken (och hjälten också, för den delen). Kan en människa vara alltigenom ond? Eller alltigenom god?

Men det snuddar ändå bara vid ytan, och känns egentligen inte anmärkningsvärt. "Fienden i spegeln" är en thriller värd att läsa, men den lyfter aldrig jättehögt.

Översättningen är ganska bra, men alltför ofta har översättaren valt att ta genvägar. Exempel på det är att det är alltför många "ödelagt" och "det var fint att" osv.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fienden i spegeln


  Köp boken som film på cdon: