bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
44 Scotland Street
Akimbo and the lions
Akimbo och Babianerna
Akimbo och elefanterna
Akimbo och Krokodilmannen
Akimbo och Lejonen
Akimbo och Ormarna
Damernas detektivbyro
Den gode maken på Zebr..
Det varsamma bruket av..
Espresso Tales
Espressoberätelser
Espresssoberättelser
Extra bekvämt på safar..
Filosofiska Söndagsklu..
Giraffens tårar
Kalaharis skrivmaskins..
Kärlek, vänskap och ch..
Las lágrimas de la jirafa
Limpopos akademi för p..
Livet på Scotland Stre..
Livets skafferi
Love over Scotland
Lördagens stora bröllo..
Miraklet på Speedy Motors
Liknande böcker:
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Döden på apoteket
 N. Hövenmark
Döden i Svartselet
 N. Hövenmark
Grannar i död och lust
 C. Olséni
Nigeriabrevet
 C. Gustavson
Ensamstående äldre herre
 N. Hövenmark
Adjunkt på villovägar
 N. Hövenmark
Vargavinter
 N. Hövenmark

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDamernas detektivbyrå

 
Författare: Alexander McCall Smith
Genre: Deckare
Ämnesord: humor, kultur, någon slags deckare...
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9170012458
 
Spänning:  1
Romantik:  2
Humor:  7
Lärorik:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Mma Precious Ramotswe är inte vem som helst: Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv! Det är både en ära och en börda att leva med. Mma Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet och sunt förnuft - och en fenomenal förmåga att vinna människors förtroende - lyckas hon oftast hjälpa sina bekymrade klienter.

Utdrag ur boken:
''Mma Ramotswe drev en detektivbyrå i Afrika, vid foten av Kgale Hill. Dess tillgångar var följande: en liten vit skåpbil, två skrivbord, två stolar, en telefon och en gammal skrivmaskin. Och så fanns tekannan, i vilken Mma Ramotswe bryggde rooibos-te. Och tre temuggar - en för henne, en för sekreteraren och en för klienten. Vad behöver egentligen en detektivbyrå mer?''

Medelbetyg: 3,12 (33 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Damernas detektivbyrå :


Synnez 2004-12-22 11:57
Denna bok har gjort succé i andra länder och har nyligen utgivits på svenska, den är nummer ett i en serie på fem varav bara den första finns på svenska än. Bokens huvudperson är Mma Ramotswe, Botswanas första kvinnliga privatdetektiv och hon har tämligen okonventionella metoder för att lösa mer eller mindre speciella brott. Personligen tycker jag boken är underbar mycket för att jag själv tillbringat två år av min uppväxt i Botswana och känner igen så mycket, både den traditionella kulturen, språket och platser. Drabbades nästan av "hemlängtan" när jag läste den! Den är skriven på en underfundig humor och man drar på munnen mer än en gång, en lättsam och trevlig bok helt enkelt!
Betyg 4

Pli 2005-08-08 10:24
Det är en småtrevlig och oförarglig bok som för med sig en doft av Afrika.
Betyg 3

ElinLeticia 2005-08-11 01:41
Mma Ramotswe beslutar sig för att starta en detektivbyrå i Botswana. Hon blir inte utan kunder....

Äntligen kommer en värdig efterträdare till Agatha Christies finurliga och avkopplande böcker. Jag är Christie fantast och har läst hennes 80 deckare i flera omgångar (har lyckligtvis så dåligt minne att jag alltid glömmer upplösningarna och blir lika facinerad varje gång). "Damernas detektivbyrå" har kanske en helt annan miljö och helt andra personkaraktärer än Christie rör sig med. Ändå har författaren lyckats fånga den där speciella och mysiga spänningskänslan som är så typisk för en bra deckare. Mma Ramotswe är omöjlig att inte älska och hennes humor och skarpa iakttagelseförmåga håller läsaren i ständigt fängslande grepp. Intrigmässigt håller romanen hyfsat hög klass. Det är snarare personkaraktärerna som känns levande och håller boken betygsmässigt på en fyra. Mma Ramtswe kommer hamna bland de odödliga hjältarna Holmes, Poirot, Marple och Sventon (kunde inte låta bli den sista).
Betyg 4

Kenny 2005-12-17 12:50
Jag brukar inte läsa deckare, den här var en positiv överraskning! Man får följa bakgrunden till hur Mma Ramotswe får möjlighet att starta sin detektivbyrå, pappans och Precious eget liv innan pappan dör. De första fallen beskrivs och de olika praktiska bekymren som måste lösas, vänskapen med J.L.B. Den här boken var nog den första afrikanska bok jag läst, dessutom i Afrika (på en strand i Hurghara). Jag läste den engelska versionen, lättläst och med autentiskt språk, och har "Vackra flickors lott" på gång. Tänker inte missa några av Alexander McCall Smiths godbitar...
Betyg 4

evalasse 2006-02-05 18:26
Av stilen att döma trodde jag att det rörde sig om en kvinnlig författare, men icke.
Har svårt att förstå den våldsamma entusiasmen, det är ju helt enkelt en samling små lättlästa noveller, nöjsamma men utan spänning.
"Eva" i "evalasse är däremot förtjust i boken så det får väl bli en motvillig fyra då.
Som synes nedan är även anglosaxarna positiva.

Noteringar:
Originalets titel är "The No 1 Ladies Detective Agency".
100 besökare på engelska Amazons hemsida har bedömt den och givit den i snitt 4,2 poäng av 5 möjliga. Närmare 400 jänkar har i snitt samma åsikt.
Betyg 4

hrivelaire 2006-03-04 14:24
Mysig girlpower bok! och skriven av en man dessutom. härligt att följa med på hennes upptåg och uppdrag. Den här boken gav mig en skön stunds avkoppling och jag kände mig på kanonbra humör efteråt!
Betyg 4

Hobbiten 2006-03-18 11:29
Jag har varit nyfiken på boken men under lång tid valt att inte läsa den då jag ofta inte gillar deckare. Men när jag fick bocken av en vän så gav jag den en chans.

I boken får man träffa Mma Precious Ramotswe, en ”traditionellt byggd” botswansk kvinna i sina bästa år. Hon öppnar en dektivbyrå, vilket leder till många spännande händelser. Anledningen till att jag fastnade så snabbt för boken är att Mma Ramotswe löser vanliga människors problem i Botswana; misstankar om otrohet, stöld, försäkringsbedrägerier, bortsprungna hundar, men också ett och annat dödsfall.

Damernas detektivbyrå har det mesta. Den är skriven med värme, spännande, humoristiskt, samhällskritiskt, ibland allvarlig. Något jag blev mycket förvånad över var att jag i slutet av boken läste författarens namn och insåg att det var en man som skrivit boken.
Betyg 4

dichoso 2006-06-01 16:09
En varm och charmig berättelse om en kvinnlig privatdetektiv från Botswana. Lättläst, en perfekt kompanjon på en kortare flygresa.
Betyg 3

Singulariteten 2006-08-09 01:50
Tycker det är en riktigt bra bok. Dock så är det något saknas i boken. Allt dektektiven gör är fyndigt osv...men det där spännande skanas till stor del. Vore roligare om boken var mer fokuserad vid slut fallet.
Betyg 4

helix 2006-10-17 18:33
McCall Smith skapar i "Damernas detektivbyrå" en värld som för de flesta européer känns exotisk. Han gör beskrivningen av Afrika och dess människor trygg och avslappnad, och "brotten" som Mma Ramotswe klarar upp är inte heller direkt bestialiska. Och - se där, ett framgångsrecept! Hemtamt i främmande miljö.

Romanen är mycket lättläst och för stunden intressant, men inte dirkt någon sidvändare. Man blir på gott humör av den, och det är inte illa det.
Betyg 3

tekoppen 2006-10-17 21:27
Myspysig bok som visar på att Afrika inte bara är elände.
Betyg 4

Sanne 2006-10-17 22:32
Det här är en trivselbok av bästa klass! En finurlig deckarhistoria med en helt underbar huvudperson. Mma Ramotswe beskrivs med värme och kärlek, och hennes underfundiga sätt att lösa mysterier visar att det inte bara finns ett stort hjärta utan även en väl fungerande hjärna hos henne.

En varm bok, med massor av humor och en bra story. Inget rafflande actiondrama, utan en berättelse som går i ett avkopplande tempo kryddat med glada skratt och varma personskildringar. Jag tänker absolut läsa mer av författaren!
Betyg 4

johannes74 2006-11-22 08:43
Smårolig och väldigt lättsam. En intelligent och charmig kvinna som fångar läsarnas uppmärksamhet med sitt ibland burdusa men kärleksfulla sätt. Trots att hon kanske inte är så intellektuell eller berest så besitter Botswanas första detektiv en stor nypa sunt förnuft och människokännedom.

Garanterat lättläst och underhållande. Håller på med Giraffens tårar som tar vid där denna slutar.
Betyg 4

Vicki 2007-02-10 12:17
Den här boken är mer överskattad än Da vinci koden, den är åtminstone bra. Mma Ramotswe är full av fördomar mot män och smala och boken känns platt. Ger den 2.2.
Betyg 2

Zip 2007-04-17 17:46
Det här är en trevlig bok. På deckare är jag trött ända in i märgen, så den här känns någorlunda fräsch på det viset att den inte koncentrerar sig på ett enskilt fall, utan en antal olika småfall. En del banala, en del mer omfattande och dramatiska. Mma Ramotswe känns dessutom som en ganska otippad hjältinna.
Betyg 3

marta153 2008-01-20 13:29
Det här är ju verkligen inte en traditionell deckare, feel-good-bok är vad det är. Jättehärligt med en bok som utspelar sig i Afrika och förmedlar en skön syn på livet, lite lagom laidback sådär. Extra plus för att hjälten är en singel-hjältinna som trivs alldeles ypperligt.
Betyg 4

Snövit 2008-06-12 15:10
Den här boken har blivit hur stor som helst, men jag fattar verkligen ingenting. Jag tyckte den saknade spänning och allting.
Jag måste ha missat något som ingen annan gjorde.
Urdålig.
Betyg 1

mariemarran 2008-09-14 22:35
En sån där småtrevlig bok. deckare vill jag inte kalla den även om hon får ett fall att lösa, mer en skildring av livet och samhället i Botswana. Gillar den och blev helt klart sugen på mer.

Betyg 3

Mintabsint 2008-11-20 21:53
en mer charmigare berättelse får man leta efter. den utger sig aldrig för att bära på den spänning folk verkar ha fått för sig, men innefattar istället ett lättläst men passionerat språk, en underbar och bildlig beskrivning av bokens karaktärer och de genomtänkta och småfinurliga brott som i många fall krockar med den moraliska kakan. folk som inte finner en sådan här litteratur underhållande för själ och sinnen bör söka sig mot tyngre och allvarligare böcker som brott och straff om de inte kan lämna den juridiska och moraliska banan.
Betyg 4

d@ddydj 2009-01-23 16:25
En varm och trevlig bok som passar perfekt att läsa under några kalla, gråa vinterkvällar. Mma Ramotwse gestaltar den moderna kvinnan i ett Afrika man inte är så van vid och "till råga på allt" startar hon en detektivbyrå!

Det som jag tyckte var mindre bra med boken, var att den kändes en aning ostrukturerad. De olika fallen och McCall Smiths diffusa röda tråd gör att boken inte får en trea. Bortsett ifrån detta är boken ytterst trevlig och jag rekommenderar folk att läsa den på engelska. Ytterst lättläst!
Betyg 2

tetris 2009-02-03 12:11
Sämre bok har jag nog aldrig läst. Jag hade hört att den här skulle vara bra, men den var inte bra på något sätt. Jag läste, läste och läste och boken kom aldrig fram till något överhuvudtaget.
Betyg 1

Rosa 2009-02-11 14:24
Jaha, då har även jag läst den här boken som det har skrivits och pratats så mycket om. Alla lovordar den. Men inte jag. Jag förstår faktiskt inte varför den har blivit en sån succé. Visst är den lite charmig men den består av en massa separata småberättelser vilket inte tilltalar mig alls. Undrar om det är likadant i de efterföljande böckerna i serien?

Boken får en trea i betyg av mig. Varken mer eller mindre.
Betyg 3

Daniel_Target 2009-05-31 13:11
En trevlig liten roman om en kvinnlig dektektiv i Afrika. En lättläst och stundom rolig berättelse som mest sätter sina spårnär någon annan person för den på tal.
Betyg 3

naim 2009-06-27 09:29
Händelsefattig, ospännande och extremt fördomsfull och generaliserande bok.
Betyg 1

Love_Baloo 2009-10-22 17:42
mysig
Betyg 3

sgs 2009-10-25 13:32
En ovanlig deckare, i en ovanlig miljö.
Småtrevlig, lättläst.
Kul att ha läst den omtalade boken, men är inte sugen på att läsa fler i serien.
Betyg 3

Lovisa95 2010-04-11 14:04
Den här boken skiljer sig från andra deckare, men jag gillar den. Den är charmig, varm, rolig och lättläst. Jag gillar Mma Ramotswe, hon verkar så trevlig och omhändertagande. Visst, tempot är ganka lågt, så om man vill läsa en riktigt rafflande deckare ska man välja en annan bok. Men de charmiga karaktärerna och miljöerna gör att man bara njuter.
En stark fyra!
Betyg 4

urok2 2016-08-04 09:36
Ingen sidvändare direkt. Lättsmält, lättläst och snällt. Men också utan nerv. Man blir helt enkelt inte så sugen på mer.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Damernas detektivbyrå


  Köp boken som film på cdon: