bokrecensioner boktips

Giraffens tårar

Författare: Alexander McCall Smith
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9170013225


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mma Ramotswe är en lyckligt lottad kvinna. Livet är gott och hennes detektivbyrå är en succé. Som Botswanas första kvinnliga detektiv har hon fullt upp med att hjälpa människor med problem. Men ibland är det svårt att avgöra om sanningen kommer att lösa klientens bekymmer. Att leva i ovisshet kan vara en välsignelse. I Giraffens tårar löser Mma Ramotswe gåtan med den försvunne amerikanen samtidigt som hon låter sin assistent Mma Makutsi undersöka vad slaktarens hustru döljer. Dessutom får förlovningen med Botswanas bäste mekaniker, J.L.B. Matekoni, oanade följder...

Medelbetyg: 3,4 (15 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Giraffens tårar :
2006-01-10 13:58
"Giraffens tårar" är den andra boken i serien om Precious Ramotswe som driver detektivbyrån "Damernas detektivbyrå" i Botswana. Hon är nu förlovad med bilmekanikern Matekoni och fortsätter lösa brott och hjälpa sina medmänniskor. När hennes sekreterare visar intresse för detektivyrket befordrar hon henne till assistent och låter henne få egna fall. Matekoni utökar familjen med två och samtidigt får Precious ett viktigt fall som hon inte vet hur hon ska lösa moraliskt.

Böckerna om "Damernas detektivbyrå" har en tendens att bli enkelspåriga. När den första boken tog mig med storm, måste jag erkänna att konceptet började kännas en smula träigt i bok nummer två. Författarens språk är enkelt och lättfattligt men kan också kännas enformigt i längden. Tonen är mycket trevlig och gör läsningen till en mysig upplevelse, men aktiv läsning är inte nödvändig. "Giraffens tårar" är en bok man kan läsa ut under en kväll. Den är varken särskilt berörande eller intensiv. Jag hoppas författaren fördjupar sina karaktärer i de nästföljande böckerna, för annars finns det risk att böckerna blir tråkiga att läsa. Betyget blir en enkel trea.
Betyg 3
2006-01-27 13:56
Mma Ramotswe har nu en fullt etablerad verksamhet med sin detektivbyrå. Hon använder sin människokännedom och inlevelseförmåga och drar slutsatser baserade på sunt förnuft och heuristisk moralkänsla. Förhållandet mellan henne och Mr J.L.B. Matekoni fördjupas samtidigt som det breddas - de blir en familj. Hög mysfaktor.
Betyg 4
2006-03-19 20:17
Jag gillar ju de här böckerna himla mycket för att det är så typiskt afrikanskt allting. Jag får "hemlängtan" när jag läser dem och ler igenkännande på var och varannan sida. Det är något speciellt med södra Afrika och Botswana i synnerhet - både folket, kulturen, naturen och klimatet... Läste denna bok på engelska och jag måste säga att det gav mig en större läsupplevelse än vad bok nr 1 gjorde som jag läste på svenska. Ska läsa nästföljande böcker oxå på originalspråket!
Betyg 4
2006-08-24 21:20
Första boken var en total överraskning, och det var med stor iver jag kastade mig över "Giraffens tårar".

Det är samma stil, och samma positiva ton som i första boken och det känns tryggt. Det är en bok man mår bra av.

Smarta och starka kvinnor har jag alltid beundrat, och Mma Ramotswe är en typisk sådan. Med stor envishet och lite list får hon fram de svar hon behöver.

Den här boken bör definitivt läsas om man tyckte om första boken i serien!
Betyg 4
2006-10-17 21:29
Mysig bok, som är lättläst med bra flytande språk.
Betyg 4
2007-02-10 12:13
Ger den 1.9. Gud vilken trist bok. Naturbeskrivningar och en person som löser fall känns inte så kreativt. Och i det här fallet är det inte ens spännande.
Betyg 2
2007-02-10 12:20
Boken efter "Damernas detektivbyrå". Jag bara älskar de här böckerna. Mma Ramotswe är en fantastisk kvinna som ser världen genom sina egna ögon. Boken har ett fantastiskt språk och jag känner hur jag småler hela tiden som jag läser boken. Det enda som är dåligt är att boken är för tunn, alltså har för få sidor. OK - det är väl inte någon litteratur ur den högre skolan, men de roar mig.

Betyg 3
2007-03-18 10:14
Värdig uppföljare till Damernas Detektivbyrå.
Lika charmig och lättsam som den första boken.
Betyg 4
2007-03-24 18:03
Det här är lika charmigt och varmt som första boken i serien! Mma Ramotswe är klurig och har ett sunt bondförnuft som osvikligen hjälper henne att lösa de uppdrag hon får. Man småmyser och trivs i den varma och hjärtliga stämningen hela berättelsen igenom.

Kanske bör man inte läsa de här böckerna för tätt efter varandra, då de är ganska lika sinsemellan, och man inte precis bjuds på några större överraskningar. Men känslan och stämningen är lika bra hela vägen!
Betyg 4
2007-07-22 22:24
Oerhört trist. Språket vansinnigt trist. Kanske är det översättningen? Lockar inte att läsa någon av de andra böckerna i serien.
Betyg 2
2008-09-17 13:58
Kanonfin beskrivning av miljön så man kände att man satt med och var i en och samma scen.
Den ohärdiga värmen kändes hela vägen samtidigt som man väntade på nästa steg i varje händelse.
Betyg 4
2009-08-16 09:35
Lite för enkel och lite för "god" men gillar ändå dessa böcker. Intressant att lära känna de Botswanska traditionerna och kulturen eftersom jag förmodar att författaren försöker få böckerna så realistiska som möjligt, då han själv bott där.
Betyg 3
2010-06-10 13:23
Böckerna om Mma Ramotswe är lättlästa, varma och charmiga. Passar perfekt som färdlektyr eller som läsning en varm sommardag.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Giraffens tårar
Liknande böcker:
Döden i Jericho
 C. Dexter
Den stängda dörren
 M. Möller
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Sömngångare
 R. Rendell
Vem var Doon?
 R. Rendell
Herre på täppan
 C. Olséni
Gräset är alltid blodi..
 S. Rutbäck Eriksson