bokrecensioner boktips

Obehaget om kvällarna

Författare: Marieke Lucas Rijneveld
Genre: Roman
ISBN: 9789189175143


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Här är debuten som lär bli nästa stora snackis." Vi Läser 1/21

Marieke Lucas Rijnevelds debutroman Obehaget om kvällarna som publicerades när författaren endast var 28 år gammal tilldelades 2020 ett av världens mest prestigefyllda priser för översatt skönlitteratur, Booker International Prize.

Efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur blir inget sig likt i den lant­brukar­familj som den här romanen utspelas i. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sintro, och deras dotter Jas som är romanens berättare dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

Jas har ett alldeles eget sätt att se på världen, och när hennes tankar lämnas oventilerade blir de mörka och oroande. För henne tycks det som hänt bero på att hon en gång bad till Gud att ta brodern istället för hennes kanin, när hon förstod att kaninens öde var att hamna på julbordet. Och för varje dag som går blir hennes före­ställningar om männi­skor, djur och Gud alltmer absurda.

Marieke Lucas Rijneveld, själv uppväxt i en lantbrukarfamilj, har hyllats för sin förmåga att förmedla barnets klarsynta perspektiv på vuxenvärlden. Det poetiska anslaget och de ständigt överraskande bilderna gör den här mörka historien till en roman som är omöjlig att släppa.

"En av de bästa debut­romaner jag någonsin läst. Chockerande bra En blivande klassiker." Max Porter, författare till Sorgen bär fjäderdräkt och Lanny

"Det skulle förvåna mig storligen om Marieke Lucas Rijneveld inte blir en av sin generations mest avgörande författare." Martina Montelius, Expressen

"Marieke Lucas Rijnevelds roman är ett verk av en formidabel ung prosakonstnär, en mäktig och omskakande debut." Lennart Bromander i Aftonbladet

"Jag vet faktiskt inte när jag läste något som påverkade mig lika starkt som den här romanen." Mattias Hagberg i Göteborgs-Posten

"Boken för tankarna till Tomas Bannerheds Korparna och Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi med sin tungt realistiska skildring av att växa upp i en lantbruksfamilj. Blicken är barnets, glasklart genomskådande men ändå utan att begripa. Det är en smärtsam historia om sorg och uppväxt, berättad med ett rikt och ljust språk." Opulens

"Ett magiskt trolleritrick och litterärt underverk." Tommy Sundin, Västerbottens-Kuriren

Månadens bok i Tidningen Vi i januari 2021:
"Hur kommer det sig då att denna förfärligt dystra historia kan skimra på ett stundtals helt magiskt sätt? Jo, för att Marieke Lucas Rijneveld har ett storögt och naivistiskt sätt att låta oss se med barnets ögon. Hennes berättelse väjer vare sig för poetisk storslagenhet eller morbid humor. Obehaget om kvällarna talar med en alldeles egen röst. Och precis som i det holländska 1600-talsmåleriet är den strimma av ljus som träder fram i mörkret av en mycket säregen karaktär." Annina Rabe (Omdöme: JA)
Medelbetyg: 2 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Obehaget om kvällarna :
2022-03-02 13:30
Obehaget om kvällarna är Marieke Lucas Rijnevelds debutroman. Det är en bok som blivit mycket uppmärksammad och Rijneveld erhöll 2020 The International Booker Prize för romanen.

Den handlar om en strikt kristen lantbrukarfamilj i Nederländerna som råkar ut för den ena olyckan efter den andra, vilket kommer att prägla alla medlemmarna. Det är en dysfunktionell familj vi får möta genom mellandottern Jas berättelse.

Jag ska vara ärlig och säga att jag inte alls förstår romanens storhet. Berättelsen är framför allt märklig. Ja, berättaren Jas är märklig. Hon trycker in ett häftstift i magen. Varför det? Och varför denna fascination vid småpojkars snoppar?

Hennes storebror Obbe framstår mest som elak och obehaglig. Det hindrar inte Jas från att ta initiativet till att brodern ska stoppa upp ett finger i hennes anus.

Boken är full av sådana här konstiga saker och jag förstår faktiskt inte vad författaren vill ha sagt med sin roman. Så romanen må vara hyllad; jag känner inte att det här var en läsupplevelse att minnas
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Obehaget om kvällarna
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom