bokrecensioner boktips

Arv och miljö

Författare: Vigdis Hjorth
Genre: Roman
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789127153004


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt" - Bäst just nu i M-magasin


"Bästa bok jag läst på år och dar" Sandra Beijer"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."


Så skriver den äldsta dottern Bergljot i ett mejl till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Arvstvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de tysta ytor och hemligheter som präglat familjen nu börjar avtäckas.


Bergljot har brutit med familjen men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.


Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.


Vigdis Hjorth (f. 1959) är en av Norges stora författare, med 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer. "Arv och miljö" blev ett publik- och kritikergenombrott och har debatterats och diskuterats flitigt.»Hjorths författarskap kommer att bli hågkommet som ett referensverk för att förstå nära relationer mellan människor omkring millennieskiftet. [] Ett riktigt liv i absolut samförstånd finns inte. Men jag kan svårligen tänka mig bättre ledljus än Vigdis Hjorths romaner, om man letar.« Klassekampen
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Arv och miljö :
2019-09-21 16:36
Men vilken njutning. Fantastiskt språk och gripande story. Författaren förmedlar hur huvudkaraktären känner så det gör ont. Och även hur personer runt omkring tycker och känner.
Betyg 4
2019-12-29 21:31
Kvinnan med det ovanliga namner Bergljot har brutit med sina föräldrar och syskon, det är över 20 år sedan nu. Men så meddelar föräldrarna att de två yngsta döttrarna ska få ärva deras sommarhus, Bergljot och hennes bror ska kompenseras med pengar men inte alls i nivå med vad husen är värda. Bergljot är inte intresserad av något arv men ställer sig ändå på broderns sida. För hennes del handlar det inte om pengar utan om upprättelse, att få ett erkännande och äntligen bli trodd. Tvisten drar upp de nertystade hemligheterna till ytan, om vem som blev mest älskad, vem som blev mest utsatt, vem hade ansvaret och vems är skulden? Och hur länge ska man älta och gräva i det gamla och hur gör man när man kommer till vägs ände?

Den norske författaren Vigdis Hjort har en rad böcker bakom sig och 2017 blev hon nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för Arv och miljö. Boken är en nervig och närgången skildring av barndom och vuxenliv i skuggan av en kraftfull familj. Temat är mer det moraliska dilemmat än en skildring av det som verkligen hände. Som läsare bli rman osäker, det känns inte fel att de systrar som hållit kontakten med föräldrarna och tagit hand om dem får ärva mest. Men rättvisa är mer än kronor och ören, den moraliska rättvisan väger tyngre. Eller...? Kan en dålig barndom kompenseras ekonomiskt, det blir ju liksom att köpa sig fri för föräldrarna? Ska man fortsätta att stånga sig blodig som Bergljot gör eller ska man släppa oförrätten och gå vidare?

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken. Början var sanslöst tråkig och författaren kom ingenstans kändes det som. Hon också ett särskilt språk i vissa avsnitt, en egen blandning av Stream of consciousness och Snorres Edda. Hon försöker skriva som man tänker, vilket innebär ett ältande med ständiga upprepningar. Lite jobbigt men på något sätt fungerar det. Berättelsen tar sig en bit in i boken och läsaren känner igen detta med att inte nå fram, att sanningar förnekas, inte för att de är osanna utan för att de inte passar in. Och hur svårt det är att släppa all kontakt med sina närmaste fast de sviker. Den skulle passa bra i en bokcirkel, det moraliska dilemmat kan man diskutera i oändlighet...
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Arv och miljö
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom