bokrecensioner boktips

Fullt hus

Författare: Miri Yû
Genre: Roman
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9127082148


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Miri Yû hämtar sina miljöer ur det traditionella japanska vardagslivet och familjemönster i upplösning, och skildrar gärna de utstötta och litet uddas situation. I två långa noveller ¿ nästan kortromaner - slår hon an oväntade ackord i korta dialoger och kraftig laddning under ytan.

Bägge historierna har en ung kvinna som huvudperson, bägge handlar om hennes mellanhavanden med människor som står henne närmast. I den första är det fadern, i den andra älskaren ¿ men det gemensamma är att de vuxna hon möter är oförutsägbara och svårbegripliga. Det hela känns allmängiltigt just genom sina aparta människor, konkret förankrade i en igenkännbar materiell verklighet. Det är hela tiden absurda kontaktförsök, oväntade sympatier och antipatier, häpnadsväckande förändringar i berättelsen, filmiskt farsartade actionscener och hallucinatoriska bilder av främmande storstadslandskap.

En fullfjädrad författare som med stor skicklighet skapar strupgreppsstämningar ur det enkla och välbekanta.

Utdrag ur boken:
efter att ha slickat bort en svettdroppe från överläppen sa jag återigen: ''Vi kan väl gifta oss?''
''nej, det går inte.''
yukitos röst lät som en silverklocka.
jag kunde inte vika mer blicken och inte heller säga något.
''mamma visade ditt foto för en spåman. du är en ond människa. en människa som är vårdslös. du har en likblek man på din vänstra sida. eftersom du har varit man i dina tidigare liv, kan du inte föda barn. inom tre år kommer du att dö av en sjukdom i njurarna eller livmodern, visst är det så? stackars dig!''

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fullt hus :
2004-09-30 11:12
de här två berättelserna av miri yû var helt underbara att läsa. så annorlunda mot böckerna som jag vanligtvis läser. den första berättelsen handlar om motomi. hennes föräldrar är skilda sedan flera år tillbaks och nu har hennes far byggt ett hus soom han vill att motmomi och hennes lillasyster yôko ska bo i tillsammans med honom. ingen av dem vill det, men på något sätt fastnar motomi i huset i alla fall. en dag när hon kommer dit är det en främmande familj där, en familj som hon senare för reda på att de var hemlösa och att fadern erbjöd dem hans hem. i berättelsen "fullt hus" får man läsa om motomis möte med den här familjen.

den andra berättelsen är om möjligt ännu bättre. den känns mer som en "riktig" historia. det händer mer saker i den.
den här gången är kyôko huvudperson. kyôko har ett förhållande med en gift man, hirose, och en morgon ringer hiroses fru seino hem till kyôko och berättar att hon vet om att kyôko har ett förhållande med hennes man. seino börjar berätta om massa saker som hon köpt från teve, och efter det samtalet börjar hon hänga sig på kyôko och behandlar henne som en vän. tills hon berättar att hon tänker stämma kyôko.
i samma veva blir kyôko ihopföst med den utveckligsstörde yukito, som hennes mamma vill att hon ska gifta sig med.

båda berättelserna är fascinerande och originella. på bokens baksida verkade ingen av dem särskilt bra, och antagligen verkar de inte ens det när jag berättar om dem, men de är verkligen bra. väldigt bra. så bra att de förtjänar högsta betyg.

jag gillar miri yûs språk, och hur hon beskriver den japanska kulturen. det är mysigt att läsa om japanska saker, och få en inblick i hur det kan vara att leva i japan. återigen; detta är en mycket bra bok.
Betyg 5
2010-07-07 12:37
Innehåller två noveller Fullt hus och Böngroddar. Man får först se vad som framstår som en hyfsat vanligt vardagstillvaro, men som visar sig leda mot undergång.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fullt hus
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes