bokrecensioner boktips

Det bortlämnade barnet

Författare: Caroline Leavitt
Genre: Roman
ISBN: 9137123718


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Året är 1987 och Boston har drabbats av den värsta värmeböljan på femtio år. Den sextonåriga Sara är på väg i familjens bil till sjukhuset. Fadern greppar ratten krampartat, modern masserar Saras ryggslut och viskar uppmuntrande ord. Sara är en amerikansk helylletjej med framtiden för sig. Hon är bäst i klassen och putsar sina betyg för att komma in på universitet. Sara har alltid fått höra hur smart hon är ? men inte tillräckligt smart för att undvika att bli gravid.
Saras älskade och charmige pojkvän Danny tycks ha försvunnit spårlöst. Hennes föräldrar vill till varje pris att hon ska fullfölja sina studier och inte förstöra sitt liv genom att bli mamma för tidigt. Men Saras graviditet har gått så långt att det är för sent att göra abort. En så kallad öppen adoption är en lösning Sara kan leva med ? för det innebär att hon kan ha kontakt med barnet.
Valet av adoptivföräldrar faller på det bohemiska och något äldre paret Eva och George, som Sara instinktivt fattat tycke för. De bor i samma stad och öppnar förbehållslöst sitt hem för Sara. Efter förlossningen drabbas Sara av en depression. Hon har svårt att släppa taget och relationen mellan Sara och adoptivföräldrarna blir alltmer ansträngd. Konkurrensen mellan de båda mödrarna trappas upp på ett obehagligt sätt. Den starka vänskap som byggts upp under Saras graviditet börjar vackla och stämningen under de dagliga besöken känns rentav hotfull. George och Eva tvingas fatta ett drastiskt beslut som får förödande konsekvenser för alla inblandade.
Temat i Det bortlämnade barnet är klassiskt, men Caroline Leavitt berättar denna historia med en fräschör. Hon levandegör samtliga personer på ett mycket nyanserat sätt. Här får vi ta del av kärlekshistorien mellan de unga biologiska föräldrarna, Saras förtvivlan över att bli lämnad av sin första kärlek och problematiken med en öppen adoption. Barnlöshet är ett angeläget tema, och adoptivmoderns vedermödor skildras gripande, ömsint och trovärdigt.

Caroline Leavitt är kolumnist i The Boston Globe. Hennes artiklar, essäer och noveller har publicerats i ett flertal tidningar. Caroline Leavitt har tidigare skrivit sju romaner. Det bortlämnade barnet är den första som översätts till svenska.
Caroline Leavitt bor i Hoboken, New Jersey tillsammans med sin man och son.

Medelbetyg: 2 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det bortlämnade barnet :
2004-10-25 07:08
Emellanåt var den här boken lite mysig att läsa, men för det mesta kändes den förvirrande. Och irriterande. Jag stör mig på Sarahs föräldrar och jag stör mig på Sarah själv som tydligen inte vågar säga vad det är hon vill, utan istället låter hennes föräldrar bestämma att de ska lämna bort hennes barn.
Nej, detta är nog ingen bok som jag frivilligt skulle läsa igen.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det bortlämnade barnet
Liknande böcker:
Stormberget
 L. Marklund
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Samma Författare: