bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Gilead
Hemma
Home
Housekeeping
Två par systrar
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLila

 
Författare: Marilynne Robinson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789187347733
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. En fyraårig flicka försvinner från farstubron till det slitna hus där de som kanske är flickans föräldrar, kanske bara hennes avlägsna släktingar, bor. Hos dem har hon inte ens haft ett namn. Den lilla flickan plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, och får namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna och söker arbete för dagen. Många år senare kommer Lila till det lilla samhället Gilead. Vid ett häftigt regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen och änkemannen John Ames. En osannolik, och för dem båda omtumlande kärlekshistoria tar sin början.


Medelbetyg: 2,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lila :


okidoki 2015-10-26 12:36
En KONSTig handling beskrivet på ett KONSTigt sätt. En roman för de religiösa??
Betyg 1

mammene 2017-12-16 09:32
Lila Marilyn Robinson Svante Weyler bokförlag 2015 (2014)
i översättning av Niclas Nilsson


Det är 1920-tal, det är på den amerikanska mellanvästern och en fyraårig flicka sitter på en farstubro, utsatt eller rättare sagt utslängd. Doll en en hemlös kvinna böjer sig ner och virar sin slitna sjal om flickan och lyfter upp henne och går iväg, troligen räddar hon livet på flickan som får namnet Lila. Tillsammans driver de omkring på vägarna, tar arbete där det finns.

Många år senare kommer Lila till det lilla samhället Gilead, där hon söker skydd för regnet i kyrkan. Där finns den gamle prästen och änkemannen John Ames, här börjar egentligen historien, en märklig kärlekshistoria. Vandraren Lila som tillbringat sitt liv i fattigdom och utan ett fast hem möter prästen som hela sitt liv bott i det lilla samhället. Hon misstänksam mot alla människor, han en herde som blivit ombesörjd av sin församling, men med en sorg i sitt hjärta.

Sakta börjar de två närma sig varandra, klumpigt och försiktigt. En kärlek som aldrig blir riktigt klok på sig själv, så de kan aldrig ta varandra för givet, men de vet också att de inte vill vara utan varandra. Här är det inte så mycket kroppslig kärlek, det sker i det fördolda, utan mer en dialogisk, där de närmar sig varandra under samtal och då ofta genom bibeln.

Det är mycket återblickar, då mest genom Lila, då det är hennes berättelse, hur hon ser på sitt liv före och efter mötet med sin präst. Det är ingen stormande kärlekshistoria och jag blir inte heller så fängslad, kan bli ganska irriterad på Lila som aldrig riktigt kan slappna av och ta emot det som bjuds, men har man levt sitt liv i rädsla om att det förgångna ska komma ifatt så är tilliten skadad. Hon har svårt med tryggheten samtidigt som hon välkomnar den. Lila slits mellan två liv, hon kan längta efter det fria livet under stjärnorna men samtidigt välkomna det trygga i småstadens famn.

Det är en samtalande berättelse, de diskuterar mycket ur bibeln och hur man kan tolka budskapen och många gånger har John svårt att besvara de frågor Lila kommer med, hon tänker djupt. Två tänkande människor som möts, deras tankar möts, de känner att de aldrig tänkt färdigt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lila


  Köp boken som film på cdon: