bokrecensioner boktips

Älskarinnan

Författare: Joanna Trollope
Genre: Roman
ISBN: 9146182152


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Domaren Guy Stockdale har sedan många år ett förhållande med en betydligt yngre kvinnlig advokat, samtidigt som han lever med sin fru och har både barn och barnbarn efter fyrtio års äktenskap.
När Guy begär skilsmässa startar en kedjereaktion av starka känslor. Det blir en tid av svåra prövningar för familjemedlemmarna där gamla invanda beteendemönster plötsligt sätts ur spel.

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Älskarinnan :
2004-08-13 12:42
En bra roman som är skriven med värme. Trollope skriver målande och beskrivande med ett underbart språk. Läsvärd!
Betyg 4
2016-12-17 13:41
En målande beskrivning med ett fantastiskt språk. Joanna Trollope är alltid makalös med sina gestaltningar och Älskarinnan är sannerligen inget undantag. En bästa klassens bladvändare! Stark 5:a!
Betyg 5
2021-02-15 20:33
Laura har varit gift med domaren Guy i 40 år och de har både barn och barnbarn. Plötsligt vill Guy skiljas, han avslöjar att han haft ett förhållande med den betydligt yngre Merrion i sju är. Nu vill han gifta om sig med henne. Det oväntade avslöjandet skapar turbulens i omgivningen men den som tar det sämst är fullt naturligt Laura. Hon kämpar med näbbar och klor för att göra skilsmässoförhandlingarna så besvärliga som möjligt för Guy och drar sig inte för att kräva att sonen Simon, som är advokat, ska företräda henna mot sin far. Hans lojalitet ställs på hårda prov, hans äktenskap med Carrie sätts i gungning och barnen får sitta emellan. Men Laura struntar i det, hon utmålar sig som det oskyldiga offret och vägrar inse att äktenskapet inte varit lyckligt på många år.

En utmärkt relationsroman där vi får följa tre generationer och de starka känslor som rivs upp då kärlek kommer och går. Till skillnad från i många liknande berättelser tar inte författarens den lämnade kvinnans parti utan den starkaste delen är förhållandena mellan Guy och Merrion respektive Simon och Carrie. Alla gör så gott de kan men rör sig på minerad mark och den oförsonliga Lauras skugga faller tung över dem.

Joanna Trollope är inte helt lätt att placera in i en genre. Hon är inte feelgood, hennes böcker är för mörka, hon tar inte de enkla lösningarna och det slutar sällan med att alla lever "happy everafter". Men det är inte heller elände och dramatik utan vardagliga och osentimentala berättelser, gärna om olika generationer. Ett tema är äldre man - ung kvinna, en konstellation som får vissa kvinnor att se rött men som Trollope inte väjer för och hanterar utan att varken fördöma eller romantisera. Jag gillar hennes skarpsynta och inkännande sätt att berätta, bäst tycker jag är en av hennes tidiga böcker, Männen och flickorna.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Älskarinnan
Liknande böcker:
Luciafirarna
 E. Grave
Tusentals äpplen
 I. Alfvén
Rödaste smultron
 L. Widding
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke