bokrecensioner boktips

Sankmark

Originaltitel: The Lowland
Författare: Jhumpa Lahiri
Genre: Roman
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789173375665


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Pulitzerprisvinnaren och Man Booker Prize-nominerade Jhumpa Lahiri är tillbaka med en vacker, spännande och inträngande roman. Sankmark är en fängslande familjehistoria som spänner över generationer och geografiska platser.

Två bröder hopsvetsade av en tragedi. En kvinna förföljd av sitt förflutna. Ett land drabbat av revolution. En kärlek som varar även efter döden. En roman utöver det vanliga vars handling utspelas både i Indien och Amerika, skriven av en av vår tids mest lysande författare.

Bara femton månader skiljer i ålder mellan bröderna Subhash och Udayan. De är oskiljaktiga och förväxlas ofta med varandra i den förort till Calcutta där de växer upp. Men de är också varandras motsatser och deras framtid ser helt olika ut.

Det är 1960-tal. Udayan, som är karismatisk och impulsiv dras till Naxaliterörelsen, som slåss mot ojämlikheter och fattigdom. Han riskerar allt för det han tror på. Subhash, den plikttrogne, delar inte sin yngre brors politiska engagemang. Han lämnar hemmet för vetenskaplig forskning i en lugn kustort i Amerika. Men när Subhash får veta vad som hänt brodern återvänder han till Indien. Där hoppas han kunna samla ihop det som återstår av den splittrade familjen och att läka de sår Udayan har lämnat efter sig.
Medelbetyg: 2 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sankmark :
2014-10-29 11:28
Texten och dess människor lever inte. En intellektuell prestation. Men skönlitteratur ska väl vara nåt annat?
Betyg 2
2014-12-08 20:05
Språket är kargt, den geopolitiska skildringen tråkig, och för det mesta är händelserna inte heller särskilt intresseväckande. Då och då fängslas jag ändå, men det här är ingen bok jag skulle rekommendera.
Betyg 2
Liknande böcker:
Ödets hand
 B. Plain
Alma - En kvinnohistoria
 E. Martinsson
Mamma i soffa
 J. Virdborg
Quichotte
 S. Rushdie
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz