bokrecensioner boktips

Maya

Författare: Jostein Gaarder
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, psykologi
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789113008301


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Det tar några miljarder år att skapa en människa. Och det tar några sekunder att dö."

Som ingen annan ger sig Jostein Gaarder i kast med de stora, existentiella frågorna. I Maya diskuterar han vad som är meningen med livet, om det finns en, underliggande plan för utvecklingen och ett liv efter detta. Men han gör det med en sprudlande berättarglädje. I sällskap med talande gecko ödlor och dvärgar som rör sig obehindrat i tiden får vi följa med på en svindlande färd genom fyra miljarder års evolutionshistoria. Maya själv kliver ut till Goyas målningar och ger oss en inträngande lektion i flamencodansens mysterier. Boken slutar i ett mäktigt manifest av poetiska och naturfilosofiska livsbetraktelser som stakar ut en ny väg mellan traditionell religion och vetenskap.
Medelbetyg: 3,5 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Maya :
2004-07-25 13:44
Tycker om de flesta av Jostein Gaarders böcker. En filosofisk bok som kan vara svår att lägga ifrån sig ibland.
Betyg 3
2005-01-12 14:03
Jostein Gaarder ÄR verkligen ett geni! Det har bevisats många gånger… Jag hade fått för mig att Maya handlar om ekologi, men den handlar i själva verket om evolutionen, och jag hade bara blandat ihop det. Egentligen handlar Maya om en 60 man som mist sin fru, och som nu skrivet en bok om människorna som han mötte på en ö vid datumsgränsen (heter det så? Jag läste boken på finska.) Än en gång lyckas Gaarder på ett suveränt sett binda ihop ett antal olika berättelser, som ”går in i varandra” dvs finna inne i varandra.

Maya var faktiskt väldigt trög i början. Tråkig. Långa samtal med en gekko som egentligen är personens andra jag… Jag nästan gav upp då det blev lite för filosofiskt med en massa visa uttalanden som jag inte orkade fundera på utan bara skummade igenom. Men till slut everything made sence!

Maya betyder en illusion av värden (eller hur det nu gick), vilket är en av domdär sakerna som jag inte riktigt fattar. ”Det tar miljarder år att skapa människan. Och det tar några sekunder att dö.” I boken finns ett manifest, av vilket detta är den sista delen, och det är faktiskt ganska sant.

Vackert, fascinerade!
Betyg 4
2006-03-04 12:36
Slutförde aldrig den här boken... tyckte faktiskt inte om den särskilt mycket. Den kändes trög, seg, tråkig. Jag förundras själv över den här bedömningen eftersom "Sofies värld" är en av mina favoriter. Orkade helt enkelt inte plåga mig igenom den.
Betyg 1
2007-05-18 21:38
Ja, Gaarder är ett geni, jag skriver under på det.
När --- dyker upp blir jag helt till mig, min hjärna arbetar på högvarv och alla mina läsupplevelser med Gaarder spelas upp för mig. Maya är trög i början, det håller jag med om, men jag upptäckte att det var givande att gå tillbaka till början efter man har läst färdigt.

Maya är en vacker bok, precis som Vita Brevis, en sådan typ av bok som man önskar att alla läste lite oftare!
Betyg 5
2008-05-15 11:56
Jag kanske var för ung för att uppskatta Sofies värld när jag läste den - även om jag tyckte om den blev den alldeles för seg och filosofisk för min del.

Maya läste jag flera år senare och älskade genast! "Berättarglädje" som det står i bokinfon är något jag verkligen kan skriva under på. Gaardner filiosoferar, fantiserar och målar upp en härlig och varm saga. Läsupplevelse!
Betyg 4
2008-11-14 23:03
En typisk Gaarder-bok som filosoferar om livet, döden, universum och människans utveckling. Lite trögstartad med mycket miljöbeskrivningar men blir sedan omöjlig att sluta tänka på! Boken ger många olika perspektiv på världen och själva "meningen" med den. Man behöver läsa sådana här böcker då & då, och "Maya" får högsta betyg.
Betyg 5
2017-10-20 11:31
En ovanlig roman på så vis att den innehåller så mycket filosofi och fakta om evolutionen. En av karaktärerna, John Spoke skriver en bok där han väver in verkliga personer. Den som blir den store berättaren i boken är norrmannen Frank Andersson. Frank som är skild från Vera efter att deras dotter Sonja dött. Frank har många djupa tankar som han skriver ner som ett brev till Vera. Han blir mycket fascinerad av ett par som uttrycker sig i prosa till varandra. I sin ensamhet för Frank långa samtal med en ödla som finns i hans hotellrum på Fidjiön. Det finns stora djup i boken och en del som väcker frågor. Slutet där John ser till att de alla möts igen blir som en motsats i sin enkelhet och lätthet att förstå. En bok som kräver tid.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Maya
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark