bokrecensioner boktips

Drama Queens

Författare: Maria Ernestam & Lina Forss m.fl.
Genre: Novellsamling
Ämnesord: mord, kärlek, spänning, singlar
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789186369354

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Drama Queens I ett liv nära dig får vi ta del av fem historier direkt ur livet, starkt berättat av fem av Sveriges främsta författare.

Det handlar om kärlek. Hur svårt kan det vara? Varför kan man inte bara älska den man har kär? Vad händer om man inte träffar den rätta och sökandet övergå till ren desperation. Ingen vill vara udda och den som sticker ut men fråga är bara hur långt man är beredd att gå för att passa in och för att ge och få kärlek.

Det handlar också om grannsämja och vilken roll en katt och kan ha för sin egen lycka men också för andras olycka. Vi får även läsa om händelser som kan få en person att bara vilja försvinna, hoppa upp på en cykel med sin son och cykla ut i natten, men också om tragiska missöden som kampen för rätten till sitt barn och vad som händer när barn far illa.

Drama Queens I ett liv nära dig är en unik läsupplevelse med starka historier och djupa känslor av fem svenska författare. Det är välskrivna berättelser i olika stilar och här blandas mord, intriger, kärlek och vänskap med vardagsdramatik.
Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drama Queens :
2013-01-28 19:57
Bokrecension och diskussion om:
Titel: Drama Queens
Författare: Maria Ernestam, Lina Forss, Inger Frimansson, Moa Westlund Herngren och Anna Jansson
Antal sidor: 402
År: 2010
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 9789186369354
Vill du läsa fem olika berättelser om mord, intriger, kärlek och vänskap skrivna av fem av Sveriges härligaste och duktigaste författare inom sina genrer, ska du läsa denna.
De olika berättelserna eller novellerna är på ungefär hundra sidor var. Och den första av de fem är:
Maria Ernestams psykologiska novell Runda i ögat som katten.
Ett yngre par är nyinflyttade tillsammans med sin älskade katt i ett villaområde. Den närmaste grannen ringer omedelbart på dörren, presenterar sig och hälsar dem välkomna. De är väldigt vänliga och inställsamma och de bjuder in det unga paret på middag en kväll. De blir snart goda vänner, men något lurar i bakgrunden: är deras vänlighet äkta eller inte? Ska man inte kunna lita på sina grannar och deras något obehaglig katt, som skrämmer bort ens egen underbara varelse. Detta är vad Maria Ernestams novell handlar om och hon berättar med ett helt underbart språk, med bra gestaltningar och mycket spänning som inte alls är förutsägbar. Maria Ernestam är en ny bekantskap för mig, men jag kommer att läsa alla hennes böcker, för denna novell gav mig mersmak.

Alkemin av Lina Fors
Även Lina Forss är en ny bekantskap för mig och det blev en stor och positiv upplevelse att läsa hennes novell. Ingen psykologisk spännings som Maria Ernestams novell, utan en chick-lit i högsta grad. Här får vi möta ett antal singeltjejer som besväras av den tickande klockan, att inte hitta den rätte, eller helt enkelt inte vågar bli kär. I ett snabbt och rafflande tempo berättar Lina Forss om när tjejerna träffas på fredagskvällar över ett glas vin och designar sina väninnors nätannonser. Något som jag hade riktigt roligt år, för precis så gör en vän till mig som är i slutet av trettioårsåldern. Hon och hennes vänner brukar träffas på fredagskvällar, dricker förhoppningsvis LITE vin och skriver ner roliga annonser eller vad man kallar det på någon nätdejtingsajt. Det som var så passande var att när jag läste denna novell om vad tjejerna skrivit i en sajt för att locka killar, så hade även min väninna och hennes vänner hittat på en riktigt passande och roligt inlägg åt en av väninnorna, så bra att det bara ramlade in svar. Om det ledde till något ska jag ha osagt. Lina Forss novell var både välskriven, underhållande och bra gestaltad. Jag kommer även att läsa alla hennes böcker också.

Balans av Inger Frimansson
Inger Frimanssons böcker har jag nog läst de flesta av, hon har varit en stor favoritförfattare mycket länge. Jag tycker om hennes spännande psykologiska romaner. Trevligt också att hon är från Jönköpingstrakten. Den här novellen var mycket spännande och psykologiskt skriven, precis som Inger Frimanssons andra böcker. En pappa trampar iväg på sin cykel med sin lille son på pakethållaren en sen kväll. Han ska till en liten stuga flera mil bort. Varför ger han sig iväg med sin son och vad har han tänkt göra? Spänningen stegras hela tiden ända till slutet och språket är mycket fängslande, berättelsen välskriven och bra gestaltat.

Inte ensam av Moa Westlund Herngren
Moa Westlund Herngrens böcker läser jag gärna. Hon blandar både glädje och sorg i sina böcker. Den här novellen är en chick-lit, där det inte riktigt går som huvudkaraktären Ellen tänkt sig. Precis som i Lina Forss novell är det bristen på kärlek och närhet som gäller. Att hitta någon passande partner görs i dag tydligen bäst genom att sätta in en annons på en nätdejtingsajt, eller?! Och vad gör man när ens vänner och arbetskamrater börja tjata om att det verkligen är dags att hitta den rätte. Så svårt kan det väl inte vara …
Kanske, kanske inte, men gör bara inte som huvudkaraktären Ellen gör i novellen. Vad hon gör låter jag er läsare ta reda på själva genom att läsa denna novell som också är mycket välskriven, med ett rappt och roande språk som alltid Moa Westlund Herngren har. Berättelsen är också bra gestaltad. Det är lätt att ta till sig det hon berättar om och jag varvade glädje, sorg och frustration. Ibland blev jag också riktigt arg på Ellen som inte stoppade i tid.

Rätten till ett barn av Anna Jansson
Deckarförfattaren Anna Jansson och Maria Wern känner nog de flesta till. Jag har både läst böckerna och sett tv-serien. Anna Jansson är också en av de författare som jag tycker om att läsa. Rätten till ett barn är en mycket spännande men också tragisk berättelse om vad som händer när ens barns far dör innan barnet ens är född. Den är inte förutsägbar, utan Anna Jansson får mig att ändra åsikter flera gånger innan berättelsen är slut. Den är välskriven, välgestaltad och tänkvärd. Vem ska man egentligen lita på? Den man tror sig säga det rätta och den andra säger att man bör lyssna på, eller ska man istället lyssna mera på sina magkänslor? Spänningen stegras hela tiden och jag blir både arg och illa berörd av handlingen.

Jag betygsätter inte var och en av novellerna. Alla var lika bra skrivna, men ur olika perspektiv och genren var inte heller lika. Jag hade i alla fall en underbar upplevelse och hoppas på fler liknande böcker.

Betyg 5/5

Betyg 5
2013-01-30 13:54
Boken innehåller fem berättelser av yppersta kvalitet. Jag hörde den som ljudbok vilket jag starkt rekommenderar andra att också göra.
Berättelserna griper tag i en och man vill bara höra fortsättningen.
Betyg 5
Liknande böcker:
Man kan inte hindra et..
 C. Castillon
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Brist
 A. Schulze
Den gula tapeten
 C. Perkins Gilman
Skräck
 .
Horatio sparkins
 C. Dickens
Än skyddar natten
 A. Lihammer