bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Jag har sett världen b..
Jorden Rundt
Sidste rejse
Vi, de druknede
Vi, de drunknade
Liknande böcker:
Flickan som sa nej
 E. Seeberg
Hallonfallet
 G. Tunström
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
En mors bekännelse
 K. Rimmer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Julys folk
 N. Gordimer
Under floden
 S. Nordstrand
Makten
 N. Alderman

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassikersista resan

 
Författare: carsten jensen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789170017520
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Läste ni Vi, de drunkade, Carsten Jensens storverk om den lilla staden Marstal på Ærø, om befolkningen och sjöfarten som utgick därifrån under hundra år? Flera personer från den boken återkommer i Sista resan. Viktigast är förstås romanens huvudperson, målaren Carl Rasmussen. Med sina vackra målningar av fartyg, himmel och hav har han nått stora framgångar och kunnat skapa ett gott liv åt sig och sin familj i Marstal. Men nu, år 1893, vill han göra upp med sin dragning till det idylliska, sluta måla väggprydnader och hitta tillbaka till konsten. Han reser till Grönland för att försöka finna den inspiration som fyllde honom när han var ung konstnär och hade fattat det ovanliga beslutet att resa norrut. Hans ungdoms Grönlandsresa ledde till hans genombrott som målare, men den här gången blir resan en skoningslös självuppgörelse.

Författaren Carsten Jensen växte upp i Marstal med Carl Rasmussens målningar omkring sig - flera av hans vänner var barnbarn till marinmålaren och hade hans bilder på väggen. Och altartavlan i Marstals kyrka är målad av Rasmussen.

Carsten Jensen fascinerades av målarens liv och oväntade död. Kunde ryktet om att marinmålaren hade tagit sitt liv vara sant?

För att få veta har Carsten Jensen läst konstnärens brev, talat med människor som kände honom och tolkat hans målningar. I Sista resan ger han ett tänkbart och gripande svar på frågan om mysteriet med målarens död.

Sista resan är en ordkonstnärs lysande skildring av en bildkonstnärs kamp med sig själv, sitt liv och sina uttrycksmedel.


Medelbetyg: 3,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av sista resan :


Bokhållaren 2012-10-25 12:57
Handlar om marinmålaren Carl Rasmussen. Men när Jensen klämmer på färgtuberna för att måla hans porträtt, så blir det ingen vacker tavla. Jämfört med "Vi, de drunknade".
Betyg 3

gun 2013-01-31 20:42
En levande och intressant bok om Carl Rasmussens tankar om sitt liv. Det livet blir inte riktigt som han tänkt sig när hans älskade dör. I hans sorg växer ändå hans pliktkänsla fram och han tar hand om hennes familj och gifter sig med hennes syster.
Carls oroliga konstnärssjäl leder honom till Grönland. För en konstnär vill hitta sitt eget omrtåde att måla. Det är där på båten på den sista resan till Grönland som hans tankar vandrar bakåt.
Jag tyckte romanen var mycket bra även om jag för egen del gärna hade strukit en del i de sista kapitlen.
Betyg 4

poby 2018-01-19 09:43
Detta är en skönlitterär bok om den danske marinmålaren Carl Rasmussen. Han levde i slutet på 1800-talet och var en tämligen känd målare i Danmark. Jensen utgår från Rasmussens målningar och brev och håller sig så mycket som möjligt till verkliga händelser i hans liv. Författaren försöker göra en kompromiss med Rasmussens verkliga liv och de påhittade händelser och tankar som Jensen hittar på. Det blir varken hackat eller malet. Emellanåt, så går handlingen friskt framåt, men så verkar författaren ha tvekat om vad Rasmussen verkligen skulle ha tänkt i ett visst ögonblick, och så stannar berättelsen av i ett... Jaså.
Jag gillar inte böcker, som gör fiktion om verkliga personer, och den här boken är ett bevis på detta.
Författaren har ett vackert språk, och miljöbeskrivningen är utmärkt, men ändå...
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till sista resan


  Köp boken som film på cdon: