bokrecensioner boktips

Gideons ring

Författare: Carin Gerhardson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789187173356


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mannen har ingen ro i kroppen där han sitter bakom ratten i vargtimmen. Men demonerna kan han inte köra ifrån, hur många hästkrafter motorn än har. Ut ur morgondimman stiger en ung kvinna; naken kommer hon springande rakt emot honom på landsvägen.

Senare hittas hon utanför pianoteknikern John Gideons dörr, men kan varken berätta vem hon är eller vad hon har råkat ut för. Och John Gideon själv håller sig undan. Grannarna vittnar om dussintals flickor som genom åren passerat in och ut genom hans dörr.

Kvinnans tystnad försvårar arbetet för poliserna i kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team. När de ovanpå detta får en dödsmisshandel och ett spädbarnslik på sitt bord ser de till slut inte skogen för alla träd.

Meningsskiljaktigheter leder till spänningar mellan poliserna. Petra Westman drivs av ett onyanserat förakt mot den manliga naturen, som kan få henne att begå ödesdigra misstag. Jamal Hamad gör sitt bästa för att uppmärksamma henne på detta. Odd Andersson lever på sin intuition och människokännedom, men inte heller det tycks räcka särskilt långt den här gången. Jens Sandén har fullt upp med sin förståndshandikappade dotters lilla baby, och märker inte det som pågår omkring honom. Hedvig Gerdins största bekymmer är det motsatta. Hon märker vad som pågår och bestämmer sig för att gå till botten med saken. Conny Sjöberg, som är lyhörd i alla riktningar, gör sitt bästa för att förhålla sig neutral och saklig. Något som inte är det lättaste för en chef med så många starka viljor omkring sig.

Fallet får slutligen sin upplösning med hjälp av en gammal berättelse om en narkomans förfärliga död i FNL-tidens Uppsala, och en liten flicka i en gunga. Inget är vad det synes vara, och många fördomar kommer på skam. Här finns medmänsklighet där man minst anar det, och hos dem man borde kunna lita på ett mörker, större än det går att föreställa sig.
Medelbetyg: 3,62 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gideons ring :
2012-09-19 23:30
Bokrecension
Författare: Carin Gerhardsen
Titel: Gideons ring
Förlag: Nordstedts
Antal sidor: 355
ISBN: 9789113044156
Carin Gerhardsen föddes 1962 i Katrineholm och är numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad matematiker vid Uppsala universitet och har under många år arbetat som it-konsult. Carin Gerhardsen gjorde sin deckardebut 2008 med Pepparkakshuset. Sedan dess har hon givit ut flera böcker i serien om Hammarbypolisen, Gideons ring är den femte, fristående delen. Källa: (Nordstedts).
Handling: En naken ung kvinna upptäcks springande på en väg en försommarnatt. Dagen efter hittar Hammarpolisen kvinnan sittandes naken utanför pianoteknikern John Gideons dörr. Kvinnan först till sjukhus, men hon berättar ingenting om vad som hänt. Hon är helt tyst och ingen vet först vem hon är. Sean får polisen veta att hon heter Veronica, men det tar tid innan hon börjar berätta vad som hänt henne.
John Gideon själv öppnar inte sin dörr och när polisen frågar hans grannar om honom, berättar de att det ofta springer unga flickor till honom. Är John Gideon pedofil?
Polisen bryter sig in i Johns lägenhet och hittar honom dör. Har han blivit mördad och iså fall varför? Har det med alla flickor som varit hos honom?
Conny Sjöberg och hans kollegor får fallet på sitt bord. Det blir en besvärlig undersökning som vänder håll flera gånger och Veronica har ett antal versioner om vad som hänt henne. Till slut berättar hon hur hon blev våldtagen, beskriver gärningsmannen, hans bil och hon har även memorerat bilnumret. Men är den mannen rätt våldtäktsman eller är det någon Veronica vill skydda? Undersökningarna leder högt upp till samhällets elitpersoner. Har dessa mäktiga personer en sekt, eller vad sysslar det egentligen med? Frågorna är många och besvärliga att lösa.

Ända sedan jag läste den första delen om Hammarbypolisen av Carin Gerhardsen har jag varit mycket förtjust i hennes deckare. Den här var liksom de andra lika välskriven och spännande. En riktig sträckläsarbok som jag bara inte kunde lägga ifrån mig. Redan från först sidan var jag fast och handlingen höll samma höga tempo rakt igenom. Jag är inte särskild duktig att lösa mordgåtor, men sakta och säkert föll de olika pusselbitana på plats. Personskildringarna var perfekta och det var lätt att känna igen sig i deras situation. Jag ser redan fram emot nästa del av Hammarbypolisserien.
Betyg 4
2012-09-28 21:02
Fortsättningen om Hammarbypolisen, bra och spännande osm övriga. Lyssnande på den som ljudbok.
Betyg 4
2012-11-13 22:23
Toppen bok
Betyg 5
2013-05-02 14:22
En naken ung kvinna hittas utanför dörren i ett hyreshus.

En våldtäktsman jagas.

Pedofili.

Detta är den femte delen i deckarserien om Hammarbypolisen.

Ett tidsfördriv men inte mycket mer.

Betyg 2
Liknande böcker:
Mamma i soffa
 J. Virdborg
Quichotte
 S. Rushdie
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström