bokrecensioner boktips

Bilden av Phoebe

Originaltitel: The memory keeper ' s daughter
Författare: Kim Edwards
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9789170026591


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En vinternatt 1964 tvingar en snöstorm doktor David Henry att förlösa sin hustru, som föder tvillingar. Det första barnet, Paul, är en frisk pojke, men David ser genast att det andra barnet, Phoebe, har Downs syndrom.

David är en man med ett förflutet. Han har vuxit upp i skuggan av en hjärtsjuk syster, som dog vid tolv års ålder, och sorgen har tyngt honom hela hans liv. Nu fattar han ett snabbt beslut som kommer att förfölja familjen för alltid. För att skona sin fru Norah från ett liv i sorg över ett handikappat barn, ber han sköterskan Caroline att sätta barnet på en institution. Till Norah säger han att flickan var dödfödd. Men Caroline klarar inte av att lämna bort barnet, utan ger sig av för att uppfostra flickan som sin egen dotter.

Tiden går och Norah och David blir alltmer som främlingar för varandra. Norah skaffar ett jobb som blir till en uppslukande karriär, och David, plågad av sin hemlighet,söker tröst och mening i sitt liv genom de bilder han tar med sin kamera. Påverkad av föräldrarnas kyliga relation och sin egen längtan efter sin syster går Paul helt in i sig själv.

När David oväntat dör i en hjärtattack avslöjas hans fruktansvärda hemlighet vilket får förödande konsekvenser för familjen.


Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bilden av Phoebe :
2012-04-13 08:01
Det är en känslosam och gripande historia , jag hade lätt att leva mig in i handlingen den väckte många insikter och frågor . Var det rätt av David att ljuga för Nora för att skydda henne,? Eller gjorde han det enbart av självviska orsaker?. Koncekvenser av hans beslut äter upp hans familj och förstör det de en gång hade . En bra bok som jag rekomenderar.
Betyg 4
2015-03-19 16:56
Läsvärd men upplevdes som konstlad, inte äkta.
Betyg 3
Liknande böcker:
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
Falska toner och söta..
 E. Klingberg
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
En sekund är jag evig
 M. Gustavsdotter