bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
1Q84 andra boken
1Q84 tredje boken
1Q84: andra boken
1Q84: första boken
1Q84: tredje boken
A Wild Sheep Chase
After dark
Dance dance dance
Elefanten som gick upp..
Elephant Vanishes
Fågeln som vrider upp..
Kafka på stranden
Män utan kvinnor
Norwegian Wood
South of the border, W..
Sputnik Sweetheart
Sputnikälskling
Underground
Vad jag pratar om när..
Liknande böcker:
Ensamheten
 I. Andersson
Den andra munnen
 C. von Zweigbergk
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Robin Hood
 J. McSpadden
Nora O'Donoghues dröm
 M. Binchy
Kärleken väntar längst..
 M. Åberg
Mitt barn lever
 H. Fogelström
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den svarta systern
 D. Edqvist
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEfter mörkrets inbrott

 
Författare: Haruki Murakami
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, psykologi, ungdom, vilsna själar, japan
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113021546
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Murakamis hypnotiska kortroman från 2004 utspelas under en natt i Tokyo. Filmisk och gastkramande.

Eri och Mari är systrar och befinner sig på olika sidor om natt och dröm. Eri tycks inte kunna vakna där hon ligger i sängen. Mari tycks tvärtom inte kunna sova. Efter mörkrets inbrott stöter hon på den unge jazztrombonisten Takahashi som hävdar att de träff¿ats tidigare. Under de följande timmarna möter hon också en kvinnlig före detta brottare som nu jobbar som nattportier på ett hotell med skamfilat rykte samt en kinesisk prostituerad som på samma hotell blivit brutalt misshandlad av en affärsman. Fram till gryningen möts deras vägar gång på gång och deras hemligheter tycks dra dem allt närmare varandra. Kan det vara så att Eris skrämmande sömn har något med affärsmannens brott att göra? Vad händer om Eri äntligen vaknar, kommer hennes syster då att somna?

Efter mörkrets inbrott är ett suggestivt och filmiskt drama som blandar tid och rum i en närapå metafysisk utforskning av människans psyke. Ingen annan än Murakami hade kunnat skriva denna roman präglad av hans helt egensinniga humor och psykologiska skärpa.

"I motsats till många andra Murakamigestalter är de två huvudpersonerna i Efter mörkrets inbrott långt ifrån passiva deltagare. Natten må förmörka deras dagliga rutiner, men släcker knappast Murakamis suggestiva kamerablick. ... Det här är jazzprosa med stil!"
The Los Angeles Times Book Review


Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Efter mörkrets inbrott :


kristina_s 2012-03-26 23:17
Recension av Haruki Murakamis roman Efter mörkrets inbrott

Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 237 sidor.
Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto, är en av dagens mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena popkultur med en egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Hans senaste roman 1Q84, omgavs av stort hemlighetsmakeri innan den kom ut i tre delar och har slagit alla försäljningsrekord i japan.
Vibeke Emond har översatt japanska verk från olika epoker från 1000-talet till nutid. Från italienska har hon bland annat översatt Svevo och Pirandello och från franska Proust. Av Haruki Murakami översatte hon senaste trilogin 1Q84. Källa: Norstedts.

Handling: I denna roman av Haruki Murakami får vi möta två vilsna själar under en natt. Kapitlen är angivna i tid. Mari sitter på ett café och läser när jazztrombonisten Takahashi kommer in och sätter sig mitt emot henne. Han hävdar att de träffats för två år sedan på en semesterresa. Mari var där med sin två år äldre syster Eri och Takahashi med en kompis. Han undrar hur det är med Maris syster, den vackra Eri. Mari är inte lika vacker och hon hade problem i skolan. Tillslut fick hon börja i en kinesisk skola och lärde sig att prata flytande kinesiska. Nu studerar hon kinesiska på universitetet. Takahashi ska repa med sitt band under natten. Han lämnar Mari som sitter kvar på caféet och läser. Hon har ingen lust att åka hem. Plötsligt kommer en medelålders dam inrusande. Det är Kaoru som är nattportier på hotell Alphaville, ett lovehotell. Hon har pratat med Takahashi efter att en kinesisk kvinna blivit misshandlad av en kund på hotellet. Kvinnan kan inte prata japanska och Takahashi berättar att Mari kan prata flytande kinesiska och talar även om var hon befinner sig. Mari följer med Kaoru till hotellet och pratar med den kinesiska kvinnan. Mari får förtroende för både Kaoru och ”Syrsan” – en annan kvinna som jobbar på hotellet under alias. Mari träffar Takahashi igen under natten och de börjar berätta om sina liv för varandra. Mari berättar om sin syster Eri som sovit de senast två månaderna. I boken ser en betraktare hur Eri ligger och sover i sin säng och tv:n brusar även att den är avstängd. Är den här natten en illusion eller är det verklighet. Vem vet!

Oh, vilken underbar roman. Två vilsna själar som träffas under en natt och blir förtroliga med varandra. Jag har aldrig läst en roman av en japansk författare innan och var lite orolig att den skulle vara tungläst. Men den var lättläst och det centrala i romanen är de underbara dialogerna. Om jag inte visste att romanen handlade om Japan, kunde jag lika gärna trott att den handlat om något europeiskt land. Handlingen var visserligen lite sorglig ibland, men författaren har ändå lyckats skriva den suggestivt och med humor. Nu vill jag bara läsa mera av Haruki Murakami.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-03-27 (36) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5

trebor 2012-08-27 19:56
Det märks att Murakami är fascinerad av 1984. I den här boken beskrivs en del kapitel genom en kamera, det är ett nytt sätt att berätta som jag inte läst om tidigare.(lite otäckt) Kemin i boken mellan Mari och Takashi är godkänd, jag har läst bättre böcker med Murakami därför får den godkänt Murakami kan bättre.
Betyg 3

Bokhållaren 2012-10-24 12:17
I en mystisk, suggestiv liten roman skildrar Murakami genom två systrar hur vi alla, trots att vi vill motsatsen, lever i våra olika åtskilda världar, men att vi möjligen/ändå/trots allt kan komma att höra våra ljudlösa rop efter varandra. För att då få närhet, kärlek, gemenskap.
Betyg 4

bonadea 2017-05-21 06:27
Min första bok av Haruki Murakami men absolut inte den sista. Vilken språk och den är skriven på ett annorlunda sätt, man känner sig som en besökare som tittar in genom ett fönster och får betrakta vad som händer på andra sidan.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Efter mörkrets inbrott


  Köp boken som film på cdon: