bokrecensioner boktips

Norwegian Wood

Författare: Haruki Murakami
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
ISBN: 9172634766


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När den trettiosjuårige Toru Watanabe hör Beatles-låten "Norwegian Wood" spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan så är det som om hans huvud sprängs i bitar. Som av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet. Hon hette Naoko, och var flickvän till en av Torus vänner.

När vännen tog sitt liv drev de isär, men när de båda träffas igen av en slump blir han kär och får uppleva en förälskelse som till lika delar är öm, intensiv och omöjlig. Naokos psyke är bräckligt. Hon försvinner till ett vårdhem och Toru bestämmer sig för att vänta, skriva brev och leva för några få korta besök. Samtidigt är han starkt dragen till en studiekamrat, som tydligt visar sitt intresse för honom. Toru lever i förvirring och ensamhet i spänningsfältet mellan dessa kvinnor.

Norwegian Wood är en kärlekshistoria som är intensiv på ett lågmält sätt, på en gång erotisk och oskuldsfull, lika självklar och komplicerad som kärleken själv.

Haruki Murakami (född 1949) är sin generations främste japanske författare. Han har skrivit en lång rad romaner och novellsamlingar (bland annat om jordbävningen i Kobe) men också flera internationellt uppmärksammade reportage, som de om gasattacken i Tokyos tunnelbana.

Medelbetyg: 3,78 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Norwegian Wood :
2005-02-26 00:07
Detta är en underbar bok. En lågmäld, vacker och välskriven skildring av en kärlekshistoria i berättarens ungdom. Det är en bok som griper tag i en, som får en att lida och känna med Toru, en bok som är sorglig, erotisk, tragisk, men framför allt vacker. Språket i den svenska översättningen är utsökt och det är en ren njutning att läsa den.
Betyg 5
2006-06-29 10:12
Haruki Murakamis språk flyter på i en vacker prosa. Fint, fint, fint.
Betyg 5
2006-10-01 13:18
En helst underbarbok som vars språk flöt fram som en stor fin å en vacker sommardag. Historien grep tag i mig och har sen dess inte har släppt. LÄS.
Betyg 5
2008-01-11 10:44
Första boken av Murakami jag läste, och som fick mig att läsa alla andra av hans böcker. Så bra var den!
Betyg 5
2008-11-29 22:48
Kanske är jag dum, men jag förstår inte riktigt vad det är som är så fantastiskt med den här boken. Språket var ganska tråkigt och jag fick aldrig något riktigt grepp om historien och dess karaktärer.

Jag vill dock understryka att det var någonting i den, vad vet jag inte, som gjorde att jag ändå gillade den. På något sätt.
Betyg 3
2009-01-02 23:09
Nä, denhär boken gillade jag inte alls. Inte alls. Ska testa Kafka på Stranden som ju ska vara enastående, men Norwegian Woods var inte alls för mig. Tydligt berättad av Murakami, men oh så deppig. Depp depp depp.
Betyg 2
2009-05-05 19:51
Helt ok. Rätt pervers författare? :O Bättre än Kafka på stranden.
Betyg 3
2011-10-06 15:17
Det här är en helt fantastisk bok. Jag slukade den från början till slut. Den är sådär vackert svävande, och man lever sig in i deras värld och vill vara en del av den. Underbart!
Betyg 5
2012-06-29 22:32
En väldigt sakligt skriven bok om en kärlek, sexualitet och om människor som tar sitt liv. Efter de första 100 sidorna undrade jag om jag skulle fortsätta eftersom jag upplevde huvudpersonen som väldigt nollställd men sedan började det hända lite saker. Verkligen en annorlunda bok, och rätt bra.
Betyg 3
2013-01-01 15:21
Japanskt sextiotal skildras osentimentalt, vänskap, svartsjuka, studietid, kärlek även under motgångar i form av sjukdom och död berättas så att det blir lätt att föreställa sig. Mitt betyg 4.24 (av 5.0).
Betyg 4
2013-03-14 04:05
En helt fantastisk bok! Otroligt dyster och melankolisk men med ett otroligt fint flyt och jag läste den med en varm känsla i magen. Nu är jag väldigt sugen på att läsa fler av Murakamis böcker!
Betyg 5
2013-03-17 19:30
En ganska händelselös roman, men fylld med intressanta karaktärer, små berättelser och livsbetraktelser. I grunden är det en kärlekshistoria om Toru och hans döde bäste väns flickvän Naoko. Naoko är trasig och deras förhållande prövas när hon tas in på ett vårdhem för att försöka bli frisk från sina psykiska problem. Vi får följa Toru i sin kamp mot meningslösheten i sin tillvaro när Naoko försvinner ur hans liv, men där han trots allt hyser hopp om att hon fortfatande skulle kunna räddas. Samtidigt träffar han Midori, Naokos raka motsats, som fyller hans liv med mening igen.
Klart läsvärt om desperationen i omöjlig kärlek.
Betyg 3
2013-04-02 09:25
Jag förstår inte. Jag förstår inte det fantastiska i den; samtalen och konversationerna i boken är relativt innehållslösa, och det är som att Murakami har missat att berätta någonting där mellan. Något som bör läsas mellan raderna men som inte framkommer. Visst finns det några fina metaforer, och skildringar på hur saker och ting ter sig vara. Och karaktärerna i sin tur är ibland intressanta. Men mest känns karaktärerna FÖR påhittade. Att det inte alls finns en känsla av riktiga känslor där mellan, eller så var det bara jag som blev arg på hur de var..

Men visst. Läs om ni vill ha lättläst. Men inget jag skulle rekommendera..
Betyg 2
2013-12-13 12:42
En bok blandad med kärlek, intriger och depressioner.
Lite enformig och saknar något som jag inte kommer på vad det är.
Inte min stil av böcker.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Norwegian Wood
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher