bokrecensioner boktips

Dödsdomen

Författare: Val McDermid
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9150102486


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Lyckliga er som ännu inte har läst den!'' Tycker Yvonne Sahlberg på Norrköpings Tidningar och jag fattar ingenting.

Utdrag ur boken:
''Satans journalister'' klagade George. ''De förvränger allt man säger. Den där Don Smart tänker tydligen skriva vad han själv har lust med oavsett om det är sant eller inte.'' Vilken NEWSFLASH!
Medelbetyg: 3,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dödsdomen :
2004-06-26 12:42
Alison 13 år försvinner på en hed 1963, och i den isolerade och lätt inavlade by hon kom ifrån håller alla ihop och pratar inte gärna med polisen. Det är kriminalinspektör George Bennetts första riktiga fall och han blir otroligt känslomässigt engagerad. Vilket berättas mycket mer än visas i handling. Ett misstag förstås eftersom det blir mycket svårare att TRO på det. Personerna är illa och ytligt tecknade.

Alison återfinns aldrig, men trots bristen på lik döms hennes styvfar för mordet. Vägen dit är inte det minsta spännande för titeln på boken är faktiskt Dödsdomen... Han har förgripit sig på Alison sexuellt och det finns bildbevis. Sen hoppas det fram till 1997/98 och en journalist ska skriva en bok om fallet. Som hela tiden framställs som dokumentär. Det krystade slutet samt ett rent enfaldigt språk, gör att Dödsdomen får sämsta betyget.
Betyg 1
2004-06-28 14:50
Kan språket göra så mycket? Eller har vi så olika smak? Jag läste boken på engelska (A place of execution) och tycker inte alls att språket var enfaldigt. Val McDermid tillhör mina favoriter, den här boken ligger inte högst på min topplista bland hennes böcker, men den är ändå helt ok.

Slutet är det som drar ner mitt betyg på boken, jag undrar om det ens är möjligt?! Men som ett inlägg i debatten om dödsstraffets vara eller inte vara funkar boken ändå.
Betyg 3
2005-02-25 22:42
Det finns underlag för en väldigt bra intrig och handling. Så här lyder baksidestexten:

"Det sista man såg av Alison var när hon gick ut med hunden efter skolan. Hunden återfanns. Alisons blodiga kläder också. Men aldrig Alison. Fallet blir ett av de mest uppmärksammade i 1960-talets England. När journalisten Catherine Heathcote 35 år senare lyckas övertala den gamle polisinspektören Bennett att berätta sin historia, gör han en fasansfull upptäckt."

Boken är i princip uppdelad i två delar. En del 35 år bakåt i tiden och en del i nutid. Den första delen var lång. Alldeles för lång. Det blev tråkigt till sist och man nästintill slöbläddrade sig fram. Först när vi kommer till nutid och har plöjt igenom 339 sidor (pocketversionen) så börjar det bli riktigt intressant.

Måhända är inte slutet, d.v.s. sanningen, riktigt trovärdig men jag tyckte om det och det var det som lyfte hela boken.

Den första delen får en tvåa i betyg och den andra delen en fyra så det får bli en trea i betyg av mig!
Betyg 3
2006-10-09 21:52
Hmm..konstigt att denna bok inte fått bättre betyg. Jag ger den en stark fyra.
Betyg 4
2008-03-28 16:19
En riktigt bra deckare som inte slutar som man tror. Riktigt läsvärd.
Betyg 5
2008-07-29 10:25
Oerhört fyllig, välskriven och spännande med ett oväntat slut. Riktigt skön engelsk deckare som man skulle vilja se filmatiserad på TV tillsammans med godisskål en regnig eftermiddag.
Betyg 5
2009-03-18 21:54
Absolut en riktigt bra deckare, med oväntat slut. Har sedan försökt mig på författarens andra böcker, men då har jag blivit besviken kanske för att denna bok gav mig höga förväntningar.
Betyg 5
2009-10-11 14:14
Välskriven, spännande, oväntat slut!
Betyg 4
2014-04-06 16:14
Det här var en ruggigt spännande deckare. Val McDermid har åter lyckats skapa fängslande persongestaltningar i en bra uppbyggd historia som är medryckande. Man får ofta känslan av att inget tycks vara som det verkar. Dessutom bävar man för det överraskande slutet. Mycket läsvärd och säkert en av författarens bästa böcker.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dödsdomen
Liknande böcker:
Mörkret vet
 A. Indridason
Mord i församlingen
 B. Håkansson
Pastorsänkan
 K. Johansson
Rosenkavaljeren
 S. Trenter
Windsorknuten
 S. Bennett
Mordet i prästgården
 A. Christie
Lelo
 M. Grönholm