bokrecensioner boktips

Kolka

Författare: Bengt Ohlsson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789100124281


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ett nytt land. Ett nytt språk. En ny familj? Flickan i Bengt Ohlssons nya roman har flyttat med sin far från ett oglamoröst Lettland till ett magnifikt hus i England, det är faktiskt rena slottet. Hon har fått en styvmor, en styvsyster, ett eget fint rum. Hon får uppmärksamhet och kärlek. Det kunde inte vara bättre.

Men flickan är vilse i sagolandet. Inne i henne skrapar en längtan efter den försvunna modern och stranden i Kolka därhemma, och en ilska mot det nya livet som hon inte kan behärska. En mörk plan växer i henne. Hon gillrar en fälla för styvmodern.

Bengt Ohlsson visar än en gång vilken mästare han är på stora svall och små nyanser i människors inre. Porträttet av en flicka på väg att bli vuxen, som förtvivlat försöker orientera sig i en ny omgivning, är bland det starkaste han har skrivit.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kolka :
2011-10-06 09:24
En stundvis fängslande berättelse om den fattiga (?) flickan som genom sin fars giftermål kommer in i en rik familj, i ett annat land. Hur reagerar man på all denna ändlösa godhet, så mycket kärlek från så många människor som är så annorlunda?
Ja, kanske som huvudkaraktären i "Kolka", med misstänksamhet.

Ohlsson säger själv att för att få känsla för hennes torftiga språk (inte modersmål) skrev han romanen på engelska och översatte den sedan till svenska. Kanske är det så. Jag tycker iallafall inte att det enkla - tråkiga, ofta - språket är ett intressant grepp. Snarare står det i vägen fär berättelsen. Men jag har kritiserat Ohlssons långa meningar med alltför många "och" i förr (se recension "Hennes mjukaste röst). Så det beror i allafall inte på tillvägagångssättet.
Betyg 3
2012-10-25 18:02
När skall Bengt Ohlsson samla sig till en ny bok som är lika bra -eller bättre- än Gregorius? Här lyckas han inte.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kolka
Liknande böcker:
Läget under kontroll
 G. C-O Claesson
Små bitar av lycka
 A. Østby
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout