bokrecensioner boktips

Rekviem för John Cummings

Författare: Bengt Ohlsson
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, kultur
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789174292725


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

2004 gick rockgitarristen John Cummings, alias Johnny Ramone, bort i cancer. 2001 hade bandets sångare Jeffrey Hyman (Joey Ramone) också gått bort i cancer, och 2002 hade Douglas Colvin (Dee Dee Ramone) hittats död efter en heroinöverdos.

I Rekviem för John Cummings gestaltar Bengt Ohlsson främst Cummings sista år i livet, hans minnen av åren med det legendariska punkbandet, hans konflikter med främst Joey R - inte minst om Linda, som först var Joeys flickvän men sedan blev Johnnys fru - och hans långsamma väg in i döden.

Som ett slags matris för denna solbelysta, oväntat vemodiga berättelse, finns Vilhelm Mobergs storartade "post scriptum" till Utvandrarserien, Din stund på jorden, där en gammal svenskamerikan rekapitulerar sitt liv i Laguna Beach.

"Romanen är en oerhört skicklig och närmast satanisk gestaltning av en före detta rockhjälte..." Aftonbladet

"Rekviem för John Cummings är en rörande berättelse om en man som långsamt dräneras på sin manlighet utan att förlora sin mänsklighet, om vänskap och, framförallt, en text med ett berättarperspektiv som i sin detaljrikedom, sin absoluta trovärdighet i såväl fiktionens nu som i dess många biografiska återblickar är en njutning att läsa." Göteborgs-Posten
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rekviem för John Cummings :
2018-05-14 06:55
En jätte bra bok, kunde vara skriven av John Cumming så äkta kändes den.
Betyg 4
2018-05-21 11:19
Det var Ramones som tog punken till USA. De ligger bakom världshits som Blitzkrieg Bop och Sheena Is A Punk Rocker. Den utagerande sångaren Joey Ramone flankerades av basisten Dee Dee Ramone som skrev de flesta låtarna och gitarristen Johnny Ramone som spelade fortare än alla andra. De var inte bröder och ingen hette Ramone, det var bara en gimmick.
Det här är boken om Johnny Ramone, som egentligen hette John Cummings, från det att bandet lade av till hans för tidiga död i cancer 2005. I långsamma sekvenser får vi följa hans sista år, sjukdomsbeskedet, behandlingarna, bakslagen. Men också tillbakablickar från ungdomen, tiden med bandet och hyllningarna från de som inte glömt. Han minns också egna svek och andras. De sista minnenas trängsel innan utslocknandet.

Så besviken jag blev! Jag förväntade mig en smaskig, halvdokumentär berättelse om ett av de största punkbanden i historien men fick en sjukjournal. Inte bra för en hypokondriker, nu går jag omkring och väntar på att dö i prostatacancer... Nåja, halvdokumentär var den och visst fanns det ett och annat i tillbakablickarna från rocklivet. Men tonvikten ligger på sjukdomen och kroppens gradvisa förfall. Mycket skickligt och känslosamt beskrivet förstås och språket är perfekt.
Men inget för mig.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rekviem för John Cummings
Liknande böcker:
Huset Versace
 D. Ball
Pissråtta
 D. Renklint
En omoralisk historia
 P. Sörman
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander