bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Konturer
 R. Cusk
Laboratorium nr 4
 D. Höjer
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Himmel och Helvete
 J. Kalman Stefansson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Storm i den pelare som..
 A. Lundberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDirty Havanna

 
Författare: Pedro Juan Gutiérrez
Genre: Roman
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9789185801879
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Berättaren och huvudpersonen i Dirty Havanna bär samma namn som författaren till boken, Pedro Juan. Och nog bygger denna vildsinta, galet hedonistiska och kompromisslöst frispråkiga skälmroman från 90-talets Kuba på egna erfarenheter. Närvarokänslan är total, liksom uppriktigheten och ambitionen att inte väja för någonting.
Att Dirty Havanna är totalförbjuden på Kuba är lätt att förstå. För det är allt annat än den officiella bilden av det socialistiska idealsamhället som träder fram mellan pärmarna här. I stället får vi möta ett folk som i ett tilltagande yttre förfall med alla medel kämpar för sin överlevnad och då ofta tvingas till prostitution och andra former av kriminalitet. Misären är påtaglig, men också uppfinningsrikedomen, livsviljan och kåtheten.
Pedro Juan i boken är en före detta radiojournalist som tvingas försörja sig som alltifrån sopåkare till knarklangare, hallick och svartabörshaj. Han solochvårar också kvinnliga turister och är överhuvudtaget besatt av sex, liksom merparten av sina landsmän. Man älskar lika hejdlöst som man berusar sig och blir hög. Det kryllar av avvikare av alla slag och ingen tycks ta revolutionen och de politiska idealen på allvar. Bakom de tomma parollerna och de alltmer slitna kulisserna är var och en sig själv närmast och söker bara njutning och glömska för stunden.
Dirty Havanna är en omtumlande odyssé in i en värld fylld av motsägelser och förtryck - men också av tappra, vansinniga, vackra livsdyrkare.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Dirty Havanna :


helix 2011-02-02 15:00
Jag gillar inte romaner som är sammansatta av olika mindre berättelser. I princip en novellsamling med en ram - där ramen, som i "Dirty Havanna", egentligen bara består av att huvudpersonen och lokaliteten är densamma.
Jag gillar inte heller det som brukar beskrivar som "mustigt".

Den här romanen är båda dessa. Jag tyckte det var oerhört tråkigt att läsa den. Det blir ryckigt, och man känner aldrig något djup i berättelserna. Och Juan Pedros privata liv intresserar mig inte.

Förtjänsten blir att Kubas vardagslunk beskrivs, om än bara i periferin. De verkar inte ha/ha haft det särskilt fett därborta under Fidels vingar.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Dirty Havanna


  Köp boken som film på cdon: