bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Landing
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerInlåsta

 
Originaltitel: Room
Författare: Emma Donoghue
Genre: Roman
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789174610055
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jack bor med sin mamma i ett låst rum på drygt tio kvadratmeter i ett skjul. Rummet är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack tycker om att titta på tv och kallar de tecknade figurerna för sina vänner. För honom finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna med hans mamma och mannen som kommer in ibland för att leverera mat och ta ut sopor. Mamman är noga med att Jack vid dessa tillfällen alltid är instängd i garderoben, så han ser aldrig mannen tydligt, men från sitt gömställe hör han att mannen verkar elak.

När Jack fyller fem år börjar han att ställa frågor till sin mamma och till slut väljer hon att berätta om världen utanför. Hon har också sett en möjlighet att fly och Jack har blivit stor nog för att de ska kunna rymma tillsammans.

Inlåst är en sorglig men ändå kärleksfull historia berättad utifrån den femåriga Jacks perspektiv, som trots att han spenderat nästan hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om svårigheten med att möta världen utanför det lilla skjulet både att komma tillbaka till den och att se den för första gången.

Emma Donoghue har skrivit en stark och hoppfull samtidsberättelse om kärleken mellan mor och son och människans förmåga att återhämta sig.

EMMA DONOGHUE (f. 1969) är en prisbelönt författare från Dublin, numera bosatt i Kanada. Hon skriver även dramatik för scen och för radio och hennes böcker har blivit översatta i ett tiotal länder. Hennes senaste roman Inlåst (Room) är skriven i efterdyningarna av fallet Fritzl, som skakade en hel värld när det uppdagades år 2008.

Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Inlåsta :


okidoki 2010-11-29 18:42
Det är rörande att följa Jacks berättelse. Fram träder en bild av en förunderlig värld och en heroisk mor.
Betyg 4

kristina_s 2011-07-15 13:26
Recension av Emma Donoghues roman Inlåsta

Boken är utgiven på Lind & Co (2010) och innehåller 384 sidor.

Emma Donoghues är född 1969 i Dublin, men bor numera i Kanada. Hon är flerfaldigt prisbelönt och skriver både dramatik och prosa. Inlåsta är skriven i efterdyningarna av Fallet Fritzl, som skakade en hel värld när det uppdagades år 2008. Romanen har översatts till ett flertal språk och den har nominerats till det prestigefyllda brittiska Man Booker Prize.

Handling: Det är Jack, fem år som är berättarröst i denna bok. När berättelsen börjar bor Jack och hans mamma inlåsta i ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är isolerat och specialbyggt och där är Jack och hans mamma fängslade av ”Svarte Man”. Jack är född i rummet och känner inte till något annat. Ett litet takfönster finns, så lite ljus kommer in. Men hur det ser ut utanför i den stora världen vet inte Jack. Det finns visserligen en tv i rummet där Jack kan se människor och miljöer, men för en femåring är det svårt att förstå att det även finns en värld utanför tv:ns värld. När ”Svarte Man” kommer måste Jack gömma sig i garderoben, för ”Svarte Man” gör något med mamma som Jack inte får se. Han ligger tyst i garderoben och räknar sängens ljud och rörelser. ”Svarte Man” tar med sig söndagspresenter som Jack och hans mamma önskat sig, han handlar mat och bär ut deras sopor. Med sin stora fantasi och kärlek lyckas mamma skapa en trygg värld i rummet för lille Jack.

En dag tröttnar Jacks mamma på sitt liv som fånge. Hon har befunnit sig i det lilla rummet i sju år efter att blivit kidnappad av ”Svarte Man”. Hon funderar på hur de ska lyckas fly och berättar sina planer för Jack. Jack själv är inte så intresserad, han vet ju ingenting om det som finns utanför rummet och världen skrämmer honom. Till slut går Jack ändå med på att låtsas spela död och mamma rullar in honom i en matta. Hon berättar gång på gång vad han ska göra och säga när han lyckas rymma från ”Svarte Man” ute i verkligheten. Flyktförsöket lyckas, men för Jack är det allt annat än enkelt att lära sig leva ute i verkligheten. Hur det går? Läs boken så får du veta.

En mycket välskriven roman, som har en femåring som berättarröst. Jacks ord och tankar är mycket verklighetstrogna för en femåring. Hans oro och funderingar på allt han får uppleva, först i det lilla rummet och sedan ute i verkligheten är mycket fint beskrivet. Tyvärr lyckades inte författaren att gestalta Jack, hans mamma, ”Svarte Man” och de andra karaktärerna som förekommer i boken på ett tillfredställande sätt för mig. Jag lyckades aldrig se dem framför mig som jag alltid vill. Jag hoppas ändå att författaren skriver en del till, för jag vill gärna veta hur det går för Jack i framtiden.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-07-15 (64) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4

animisha 2012-07-23 10:49
Boken är skriven från en femårings perspektiv. Jag vet inget om boken när jag börjar läsa den och sakta fogas pusselbitarna ihop så att jag förstår vad som pågår. Halvvägs boken blir det vansinnigt gastkramande och jag måste tvinga mig att läsa i någorlunda normal takt i stället för att snabbläsa för att se hur det kommer att gå.
Efter den dramatiska höjdpunkten är dock halva boken kvar och den tappar i fart och energi. Det händer sedan något allvarligt som jag tycker är både osannolikt och onödigt (jag vill inte avslöja vad det är) - hade jag varit redaktören skulle jag ha föreslagit att stryka det.
Men det är genomgående en fantastiskt bra bok, mycket intelligent och insiktsfullt skrivet, och det liknar inget annat jag någonsin har läst.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Inlåsta


  Köp boken som film på cdon: