bokrecensioner boktips

Om natten

Författare: Pernilla Glaser
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100102717


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ingrid-Marie lever sina sista dagar, det har hon bestämt. Hon tänker sig att jorden har ett begränsat antal sittplatser och att någon alltid blir utan. Allt sedan hon var liten har hon känt sig märkvärdigt främmande i förhållande till omvärlden, de starka banden till mamman var hennes enda ankare. Men när modern träffade en ny man och fick ännu en dotter, Fredrika, försvann Ingrid-Maries trygga kokong och hon kände sig helt överflödig, en känsla som därefter aldrig lämnat henne.

Så dog plötsligt styvfadern och den bräckliga lilla familjen splittrades. Ingrid-Marie blev åter ensam med mamman, men ingenting var sig längre likt. Nu skriver Ingrid-Marie sitt bokslut och väntar in natten. Hon väljer återblicken då framtiden inte hör henne till. Fredrika å andra sidan lever så intensivt i nuet att hon nästan tycks sväva fritt, oavhängig något då. Hon träffar sina kompisar, förälskar sig i Santos och jobbar halvhjärtat som croupier samtidigt som allt liksom flyter förbi, som om hon saknade styrfart. Men också hon väntar, väntar på att något ska utkristallisera sig bland alla de möjligheter som alla säger ligger framför henne, hon väntar på att någon eller något ska träda fram och bli tydligt. En tidig morgonutflykt till skärgården blir en oväntad befrielse – kanske finns andra vägar, kanske finns förändringens möjligheter närmare än vad hon har trott.

Om natten är en fängslande och gripande berättelse om två halvsystrar som förefaller ha samma förutsättningar, men ändå förs åt helt olika håll i livet – en av dem sugs ner i mörkret, den andra vägrar att ge upp. Det har blivit en växelsång om utanförskap och tillhörighet, ambivalens och tveklöshet.
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Om natten :
2004-05-27 11:17
Mycket berörande, hudlös berättelse som känns mogen och verkligen visar på författarens begåvning. I början tar språket emot lite, men sen kommer man in i det. Jag lever mig verkligen in i de båda systrarna och deras öden! Men någon glad bok är det ju inte...
Betyg 4
2005-06-29 12:16
Väldans bra, men rätt dyster... Gillade också Glasers outhärdligt sorgliga debut "Robson".
Betyg 4
Liknande böcker:
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström
Dagar utan slut
 S. Barry
Amado Mio
 P. Pasolini
Samma Författare: