bokrecensioner boktips

Om inte

Författare: Carol Shields
Genre: Roman
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9113011707


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Reta Winters är en etablerad forskare och författare som lever ett behagligt liv i en förort till Toronto med man och tre döttrar. Men så drabbas familjen av en tragedi. Den äldsta dottern Norah försvinner plötsligt men återfinns, sittande i ett gathörn med smutsiga kläder och en skylt med texten "godhet" runt halsen.

Reta försöker hitta en förklaring till dotterns beteende. Hon har alltid varit det snälla, duktiga och plikttrogna barnet. Är detta en reaktion på hennes uppfostran? Eller är det en reaktion på det samhälle som dottern nu tvingas möta som vuxen kvinna? En stor sorg och en känsla av maktlöshet drabbar Reta. Hon börjar se på samhället och sin omgivning med nya ögon.

Carol Shields föddes 1935 och avled 2003 efter en lång tids kamp mot cancer. Hon fick sitt internationella genombrott med romanen Stendagböckerna, som belönades med Pulitzerpriset 1995. Om inte nominerades till både Bookerpriset och Orangepriset år 2003.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Om inte :
2004-05-27 11:12
Jag blev besviken. Den är så uppskriven, omskriven och köpt, men jag förstår inte varför. Kanske för att storyn låter intressant. Det tyckte jag. Men boken var inte alls vad jag förväntat mig, antagligen gick den över huvudet på mig. Känns rätt så intellektuell och lite splittrad. Ämnet är så allvarligt, men jag blir inte berörd och känner inte att jag kommer männiksorna in på livet! Det enda jag njuter av är språket som flyter enkelt och glasklart.
Betyg 3
2007-10-29 18:21
Mycket vacker bok, som blir allt starkare ju längre man kommer. Mycket starkt om alla känslor och tankar som väcks inom en kvinna som upplever att hon har förlorat sin dotter.
Betyg 4
Liknande böcker:
Nej och åter nej
 N. Lykke
Misstagens bok
 S. Bjerg
evangelium enligt pantera
 h. linderholm
Renoveringsobjekten
 E. Åhman Owetz
Nattavaara
 T. Engström
Dagar utan slut
 S. Barry
Amado Mio
 P. Pasolini