bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Alarm
 M. Sandemo
Dödskallefjärilen
 J. Wolkers
Det kommer en morgondag
 A. Zachrisson
Till minne av en villk..
 J. Gardell
Kärlekens Antarktis
 S. Stridsberg
Lene
 H. Møllehave
Spelaren
 F. Dostojevskij
Månskensryttarna
 M. Lide
Sällskapsresan
 G. Årestad

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMaqiao

 
Originaltitel: Maqiao cidian
Författare: Han Shaogong
Genre: Roman
Utgivningsår: 2003
ISBN: 978910121143
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Under kulturrevolutionen i Kina skickades miljontals "stadsungdomar" ut på landsbygden i ett försök att skapa ett klasslöst samhälle. Berättaren i Han Shaogongs roman är en av dem. I den lilla byn Maqiao möter han en värld som kan tyckas upp- och nervänd. Här finns lokala mytbildningar, småpåvar och sagoväsen. I uppslagsverkets form börjar han närma sig sitt nya hem och dess originella invånare. Han kartlägger provinsens dialekt och noterar ord som i vissa fall kanske bara används i Maqiao, och ibland bara av en person.
Allt eftersom uppslagsorden läggs till varandra framstår det kommunistiska försöket att kontrollera språk och historia som en såväl komisk som tragisk övning i missförstånd.

Han Shaogong, född 1953, är en av Kinas främsta författare och mångfaldigt prisbelönad. Han utgår gärna från traditionell kinesisk kultur men lånar lika gärna västerländska litterära tekniker.

Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Maqiao :


helix 2010-11-12 11:57
Jag gillar inte den här sortens litteratur. Det finns flera exempel på den; när en gemensam nämnare bildar en "ursäkt" för att skriva en massa olika historier som egentligen är fristående.
I det här fallet är titelns "Maqiao" en liten kinesisk by, dit berättaren kommer i början av kulturrevolutionen för att "lära sig" det lantliga livet, stadsbo som han är egentligen. Så berättas historier om olika människor i denna by. Och det är tråkigt.
Författaren har valt att göra romanen till en fiktiv ordbok över den kinesiska dialekt som används i byn. Det är kanske en rolig idé, men känns det inte lite pretto?
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Maqiao


  Köp boken som film på cdon: