bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Augustenbad en sommar
Helsingfors: från Kale..
Klass - är du fin nog?
Välkommen till Tippen
Liknande böcker:
Jag känner mig arg
 Y. Killander
Ormen i Essex
 S. Perry
Krutgummor på krigsstigen
 C. Ingelman-Sundberg
En trött mammas dagbok
 G. Sims
Om svar anhålles
 C. Hjulström
Top ten-baby
 F. Gråsjö
En modern familj
 H. Flatland
Ner till hundarna
 H. Helle
Serotonin
 M. Houllebecq
De skamlösa
 S. Lindblom

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

 
Författare: Anneli Jordahl
Genre: Roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9170017840
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


»Han kommer på torsdag! Då ska han äta lunch med redaktören på Berns, därefter vill han träffas och prata - om livet. Mötesplats: bron. Allt skulle återigen skakas om. Göra sig redo för stormen. Jubel. Hjälp.«De skrev hundratals brev om året till varandra. Deras romans varade en livstid. Men de träffades bara ett fåtal gånger. Ellen Key och Urban von Feilitzen finner varandra under det radikala 1880-talet, då äktenskapet och könsrollerna har börjat ifrågasättas. Båda är kritiker. Ellen arbetar som lärare och bor i Stockholm. Urban är godsägare och bor med sin fru och sina fyra barn utanför Linköping. jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) är en roman om kärlek och vänskap, beroende och frihet.

Ellen Key är känd som författare och pedagog. Som författare skrev hon bland annat en biografi över sin far, böcker om folkbildning, arbetarrrörelsen och samtidspolitiska pamfletter, och författaranalyser. Det verk som blivit mest omtalat är Barnets århundrade (1900) som översatts till ett tiotal språk och handlade om Keys synpunkter på skola och uppfostran samt Missbrukad kvinnokraft (1896) där hon från ett särartsfeministiskt perspektiv vände sig mot vad hon såg som kvinnorörelsens överdrifter.

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) :


okidoki 2010-11-03 18:47
Sista avsnittet som ger en bild av hur den åldriga Key lever på Strand med sin hushållerska Malin var intressant. Ellen såg till att bränna alla brev till von Feilitzen. Det hjälpte inte, nu har Jordahl fabricerat nya! Ellen Key var på sin tid en betydelsefull person. Här blir hon framställd som en trånande fjolla.
Betyg 3

helix 2011-03-25 09:34
Jag blir irriterad på Ellen Keys oförmåga att ta tag i sitt privatliv. Inte vet jag, kanske Jordahls roman inte gör henne rättvisa, men så här himla oföretagsam får ma inte vara. Åtminstone inte om man ska förlänas medömkan av sin omgivning.
Vad vill Jordahl ha sagt? Att Key, trots att hon var "kvinnosakskvinna", stred för kvinnornas rösträtt och var én tydlig röst i förra sekelskiftets omvälvande samhällsdebatt, hade tjänstefolk (kvinnor) som gjorde alla husliga sysslor och drevs hårt (intill utmattningens rand)? Eller att hon trots sitt trånande efter sin "Mr Right" var hemligt homosexuell? Utan att ens erkänna det för sig själv? Mig undgår det.
Och att som Jordahl skriva så många meningar utan subjekt (Vaknade. Ville inte gå upp, men behövde äta frukst.), ger det hela ett slarvigt intryck, och jag fångas upp i stämningen och läser slarvigt.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)


  Köp boken som film på cdon: