bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
4.50 från Paddington
ABC-morden
Badortsmysteriet
Begravningar är farliga
Bertrams hotell
Cyankalium och Champagne
Damen med slöjan
De sju urens mysterium
Den flygande döden
Den gula hästen
Den hemlighetsfulla mo..
Den mystiske Mr Quin
Den oväntade gästen
Destination Okänd
Det stumma vittnet
Dolken från Tunis
Död mans fåfänga
Döden på Nilen
Döden till mötes
En bra kväll för mord
En dos stryknin
En ficka full med råg
Ett karibiskt mysterium
Ett mord annonseras
Ett sting i tummen
Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMordet på Orientexpressen

 
Författare: Agatha Christie
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
ISBN: 9100577650
 
Spänning:  7
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En rysk prinsessa, en ungersk greve och en svensk skönhet reser tillsammans på den exklusiva Orientexpressen från Istanbul till Calais. För en av passagerarna på tåget blir den här resan den sista och när de fastnar i en snöstorm i bergen på Balkan finns det tolv resenärer i den luxuösa förstaklassvagnen: ett mordoffer, tio misstänkta och den semestrande Hercule Poirot.

Medelbetyg: 3,5 (18 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mordet på Orientexpressen :


stigh 2004-05-25 13:21
Mordet på Orientexpressen är otvivelaktigt en av de riktiga klassikerna inom deckargenren. Christies uppfinningsrikedom och sensibla känsla för detaljer är gör att man lätt fastnar för denna mordgåta. Det förstklassiga valet av skådeplats är för berättelsen det bästa tänkbara och upplösningen högst oväntad. Sen kan jag gott tycka att Christies kunde varit lite mer omsorgsfull i sina personbeskrivningar då många personbeskrivningar gränsar till karikatyrens enformiga domäner. Sammanfattningsvis tycker jag att Mordet på Orientexpressen en spännande och skickligt utformad mordgåta med många oväntade förvecklingar och inslag. Sidney Lumets filmatisering från 1974 med bl.a. Sean Connery och Ingrid Bergman bör dock undvikas å det grövsta då denna vanhelgar romanen (och att Bergman erhöll en Oscar för sin rolltolkning övergår mitt förstånd). Boken är i det aktuella fallet minst dubbelt så bra som filmen.
Betyg 3

ElinLeticia 2004-06-30 12:58
Orientexpressen avgår med en ovanligt stor samling människor från olika klasser och länder. I sista minuten får också Poirot en kupé med tåget. Under ett häftigt snöfall måste tåget stanna och under denna tiden blir en av passagerarna knivstucken till döds. Mördaren måste vara en av passagerarna i tåget. Problemen börjar när det visar sig att ALLA har motiv och alibi. Poirot står inför en stor gåta. Det hela verkar vara ett mysterium.

Absolut en av de bästa deckarklassiker som skrivits. Men deckare är dock trots allt deckare, och skulle aldrig kunna jämföras med till exempel Steinbecks verk. Men i deckargenren är det här en klar femma. Fyra i annat fall....Det är ingen bok man kan läsa om många gånger (om man nu inte är med i guldfisk klubben som jag - och glömmer intrigen tjugofyra timmar efter boken är slutläst). Första gången man läser den här deckaren så blir man dock facinerad. Christie är deckarvärldens ohöjda drottning.
Betyg 4

urok2 2004-10-15 09:39
Mordet på Orientexpressen är som tidigare recensenter skrivit ett av Christies främsta alster. Intrigen är klassisk, upplösningen oväntad (och bra!) och språket suggestivt. Men det som främst fångar, och som för övrigt gör att boken kan läsas upprepade gånger med behållning är atmosfären. Kolonialväldenas höjdpunkt (den brittiske översten, m fl)kolliderar med den moderna tiden (amerikanska turister, m fl), och en rad försonande drag hos birollerna gör att man kan överse med de stereotyper som ändå befolkar boken. Skönt också att slippa den träige kapten Hastings.

Jämte Tio små negerpojkar i mitt tycke det bästa Agatha Christie skrivit. Stilbildande.
Betyg 4

tejwar 2005-01-11 00:00
Jo, det är väl en ganska spännande och intressant deckarintrig. Men den skulle aldrig gå att läsa mer än en gång.
Betyg 3

Zenmuron 2005-07-21 17:03
Det här är den första roman jag läser av Christie. Jag ville läsa en bok om Poirot eftersom jag stötte på honom i en novel av Christie som jag dessvärre glömt namnet på och jag tyckte att han påminde mycket om Sherlock Holmes som jag alltid har gillat att läsa om.

Det här är inte en bok som ger en nån djupare insikt i något, inte heller lämnar den en med den där känslan av upprymdhet och med huvet fullt av tankar som man kan få när man läst ett riktigt mästerverk.
Men det är - i mitt tycke, en mycket underhållande bok. Väldigt lättläst och man läser den med en väldig inlevelse.
Det är en kort liten roman och jag läste den i stort sett i ett streck, perfekt när man är trött och har lite ont i huvudet och bara vill ha lite lättsinnig underhållning av högsta kvalité.

Mordet på Orienexpressen har inte lämnat nån djupare intryck i mig. Men den får ändå en 4a i betyg för högt underhållningsvärde.


Betyg 4

Ananas 2006-04-07 10:54
Håller på att läsa den nu...
Betyg 5

tekoppen 2007-02-05 10:33
Vilket slut, som har en viss likhet med en svensk sketch av Hasse och Tage.
Betyg 4

Kaj08 2008-02-03 23:19
Agatha Christie när hon är som bäst. Underhållande och spännande mordgåta.
Betyg 4

joakim_ 2009-12-10 23:15
Mycket trevlig läsning av Agatha med Poirot! Älskade miljön som den utspelade sig i (insnöat tågsät någonstans i europa) det som inte gör den till en fempoängare är slutet, oväntat och klurigt, men föll mig inte i smaken, vet inte varför!
Betyg 4

hencka 2009-12-23 20:26
Litet segt i början men blev mycket bättre mot slutet.Det är ju en svunnen värld som beskrivs, med Poirot bland grevar och furstinnor och amerikaner i ett tåg på Balkan.Det snofsiga,uppstyltade språket är inte av denna världen,men ack så härligt att läsa!
Agatha Christie har skrivit mera spännande böcker men den här är trots allt i klass för sig.Gillade skarpt upplösningen.
Betyg 4

d@ddydj 2009-12-26 21:22
Min första Agatha Christe pusseldeckare som gjorde mig ganska besviken. Inte ens det "finurliga" slutet gjorde boken bättre. Jag har märkt att man måste vara pensionär eller ett inbitet fan för att gilla hennes böcker (dock ej Tio små negerpojkar).
Betyg 2

verran 2010-05-16 08:38
Lyssnade på boken som jag stundvis upplevde lite småseg. Vet inte om det berodde på den monotona uppläsaren eller storyn. Har inte läst Agathas böcker tidigare och blev väl inte jätteimponerad. Gillar spänningen som byggdes upp med alla ledtrådar som kom varefter, men finns många författare som skriver bättre deckare. Dock känns det som att man ska ha läst en sådan här klassiker....
Betyg 2

mammene 2012-09-18 16:48
Ett mycket klurigt fall i en sluten miljö. Bra underhållning, med slutet som kronan på verket. Så kan denna detektivroman sammanfattas
Orientexpressen är på väg från Istanbul till Calais med tolv passagerare i förstaklassvagnen, däribland den finurlige Hercule Poirot som med ändrade resplaner i sista stund fått en kupé. Det ska visa sig att det inte blir någon lugn och behaglig resa, ett snöoväder sätter stopp för vidare färd och samtidigt sker det ett mord. Då är det tur att det finns en detektiv ombord, eller är det otur? Ja det beror på hur man ser det.
Det är ett knivigt fall som Poirot börjar nysta i, men inget fall är för komplicerat för den klurige Poirot. Det som försvårar fallet är att alla passagerarna i princip har anledning att döda den osympatiske monsieur Ratchett, och det blir upp till Hercule att bevisa vem som kan ha utfört mordet.
Det här är en pusseldeckare där fakta läggs fram bit för bit. Poirot är en underhållande och klurig filur och det är riktigt roande att följa hans detektivarbete och hänger man med i hans resonemang så kan man som läsare lägga ihop ett och annat. Däri ligger mycket av tjusningen.
Det är svårt att tänka sig att Mordet på Orientexpressen utkom 1934 för så gammal känns den inte. Agatha Christie har ett underhållande och lite småroligt sätt att skriva och jag tycker att jag kom in i berättelsen fort och genom att ha olika nationaliteter på karaktärerna så var det lättare att skilja dem åt. Sedan är det intressant att få vara i den tiden då det inte fanns mobiltelefoner och datorer att köra de misstänkta i, det blir lite mer utmaning.
Som sagt ett klurigt fall! Kan det omöjliga vara möjligt?
Betyg 4

trebor 2013-02-21 19:19
Tvåa.
Betyg 2

gun 2016-04-14 13:39
I mordet på orientexpressen så möts man som läsare av helt olika karaktärer som gör denna resa. Poirot har som vanligt många olika funderingar när ett mord begås på tåget. Att tåget kört fast i snön gör att mördaren inte kan slippa undan men problemet för Poirot är att alla tycks kunna styrka upp andras alibin.
Poirot lyckas till sist presentera två olika scenarier varav det ena vet han är sanning och det andra faktiskt kunde ha hänt.
Boken ger avkoppling och Poirots sätt roar mig.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mordet på Orientexpressen


  Köp boken som film på cdon: