bokrecensioner boktips

Den gula hästen

Författare: Agatha Christie
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1961


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den gula hästen :
2005-04-18 21:24
Allt börjar på ett litet fik i Chelsea. Två unga flickor börjar slåss om en tvivelaktig man och några dagar senare avlider den ena flickan plötsligt. Men historien får inte något slut där, några dagar senare kallas en katolsk präst till en dödsbädd och får motta en bikt som leder till att han blir brutalt ihjälslagen på gatan. I hans sko hittar polisen en lista på namn. Mark Easterbrook blir intresserad av historen och och börjar forska. Alla spår leder honom till en gammal pub ute på landet, som kallas "The pale horse". Här huserar tre av traktens häxor som skyltar med sin förmåga att kunna oskadliggöra vem som helst - genom svart magi.......

Lite ovanlig deckare, utan någon speciell "hjälte", Christies alterego "Adriene Oliver" framträder i en mindre biroll men annars är huvudpersonerna okända. "Den gula hästen" är en liten otäck berättelse om suggesion och mörk magi. Enligt mig en av de bättre Christiedeckarna, då magitemat skiljer sig från de flesta andra hon skrivit. Slutet är som vanligt oväntat och i det stora hela är det här en typisk pärla i den stora bokskatten som Christie erbjuder oss. Den höjer sig över medlet, men jag kan ändå inte riktigt förmå mig att ge den en fyra.

(I denna berättelse finner vi för tredje gången en hint till historien i "ett sting i tummen". Christie har gjort anspelningar på denna händelse i flera av sina andra böcker. Jag blir nyfiken på vad hon egentligen vill säga med detta, eller är det helt enkelt, rena sammanträffanden?)
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den gula hästen
Liknande böcker:
Städerskan
 N. Prose
Arnes julhelvete
 C. Olséni
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery