bokrecensioner boktips

En dos stryknin

Originaltitel: The mysterious affair at Styles
Författare: Agatha Christie
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1920
ISBN: 9789173535892


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En dos stryknin :
2012-09-18 16:54
En äkta pusseldeckare full med ledtrådar så det gäller att man som läsare pusslar ihop dem rätt.
Det här är Agatha Christies första roman skriven 1920 och den lille pigge belgaren Hercule Poirot träder in i händelsernas centrum för första gången, en vana som han kommer att upprepa.
En vän till Poirot befinner sig på ett gammalt herresäte i England för att återhämta sig från kriget. Men så lugnt blir det inte för honom för han hamnar mitt i ett giftmord. Det är den gamla Mrs Inglethorpe som så tragiskt får sluta sina dagar och vem kan det vara som tjänar mest på hennes död? Misstankarna riktas genast åt ett bestämt håll och det blir Poirots uppgift att reda ut det hela med hjälp av sin vän Arthur Hastings, som även är berättaren. Det är ur hans synvinkel vi får information.
Det är ett intressant upplägg att bolla stoffet mellan Hastings och Poirot, det blir en tolkningsfråga. För även om Poirot har sina funderingar och slänger ur sig dem titt som tätt så tolkas de högst personligt av hans vän. Så det blir upp till läsaren att vara uppmärksam.
Man märker att Christie är påläst på gift och att hon verkligen är en mästare på att lägga ut ledtrådar och sedan få det hela att gå ihop på slutet. Upplösningen sker på det klassiska viset för en pusseldeckare där alla inblandade samlas och bit för bit får veta hur det har gått till.
Betyg 3
2014-04-25 21:27
När jag nu hade bestämt mig för att alla Christies böcker om sin karaktär Poirot i ordning så var det första gången på många år som jag skulle läsa en Agatha Christie-bok.

Jag var orolig att jag inte skulle uppskatta hennes skapelser som jag en gång gjorde.

I "En dos strykning" är det första gången vi möter den skarpsinnige belgaren Hercule Poirot. Inledningsvis överöses jag av en stor mängd karaktärer och jag tänker att detta kommer jag inte kunna hålla reda på. Ett kapitel senare tänker jag inte längre på detta.

Poirot är en härlig karaktär och relationen mellan honom och Hastings är underhållande. Jag gillar också att Christie har låtit Hastings vara berättaren av denna berättelse.

En mycket trivsam pusseldeckare.

Stark 3:a
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En dos stryknin
Liknande böcker:
Döden i Jericho
 C. Dexter
Den stängda dörren
 M. Möller
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Sömngångare
 R. Rendell
Vem var Doon?
 R. Rendell
Herre på täppan
 C. Olséni
Gräset är alltid blodi..
 S. Rutbäck Eriksson