bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Biljard klockan halv tio
Das Brot der frühen Ja..
Doktor Murkes samlade..
En clowns åsikter
Inte ett enda ord
Irländsk dagbok
Katharina Blums förlor..
Skyddande belägring
Slutet på en tjänsteresa
Tåget var punktligt
Ängelns tystnad
Liknande böcker:
Marianne i Mesopotamien
 A. Estberg
Queenie
 C. Carty-Williams
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerUngdomens bröd

 
Författare: Heinrich Böll
Genre: Roman
Ämnesord: historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1957
ISBN: 9789173370899
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ungdomens bröd är en kärleksroman som utspelar sig under tidigt femtiotal i Tyskland. Nödåren efter kriget är över, man blickar framåt och hyllar de värden produktionen och konsumtionen skapar.

När bokens huvudperson, den unge Walter, träffar Hedwig och blir förälskad inser han att det tomrum han har inom sig endast kan fyllas av äkta och djupa känslor som kärlek och vänskap. En insikt som får honom att ompröva vad som är viktigt och värdefullt i livet.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ungdomens bröd :


stigh 2010-07-14 12:02
I Ungdomens bröd (1957) tecknas bilden av ett Tyskland som precis påbörjat återhämtningen från andra världskriget och allt vad det förde med sig i form av lidande och skam. Berättelsens huvudperson den 23-årige Walter Fendrich har flyttat till storstaden och där jobbat sig upp i en firma som reparerar tvättmaskiner. Affärerna går utmärkt eftersom vanligt folk precis har fått råd att inreda sina hem med vitvaror. Walter har skaffat sig en egen bil och lagt undan en del pengar på banken, och på det privata planet närmar sig en förlovning med chefens dotter. Men det blir inte riktigt så, istället händer det sig så att Walter blir blixtförälskad i Hedwig (lillasyster till en gammal klasskamrat) som han ska hjälpa att installera sig i staden.

Med närmast kirurgisk precision skildrar Böll vardagen i ett land som försöker lägga dåtiden bakom sig och blicka framåt mot en bättre värld. Även beskrivningen av den plötsliga kärlekens underverk är fint tecknad även om själva kärlekshistorien, enligt min mening, är tydligt underordnad tids- och miljöbeskrivningarna. Rent språkligt tycker jag att dock att Böll (för ovanlighetens skull) hamnar lite snett, detta i så måtto att experimenterandet med metaforer ibland drivs lite väl långt. Följande citat kan ge en vink om detta:

”Tydligast mindes jag fläckarna på Mullers hus: upp till fönstren på nedre botten hade den gröna rappningen på sina ställen svartnat av den uppstigande markfuktigheten och bildat fantastisk mönster som liknade kartorna i någon hemlighetsfull atlas; fram emot sommaren torkade kanterna ut och blev vita som hudutslag, men också i starkaste sommarvärme behöll fläckarna en kärna av mörkgrått. Höst och vinter spred sig fukten även utöver ärren efter föregående års utslag, liksom på ett läskpapper…” Och så vidare.

Trots att jag förhåller mig ganska kritiskt till detta överanvändande av metaforer fanns det några godbitar som jag bara inte kunde blunda för. Smaka på denna:” färgen på såsen var svavelgul, lika gul som solen på en amatörmålares tavla”. Bravissimo!

Som tidsdokument värderar jag denna lilla roman mycket högt.
Betyg 4

urok2 2019-02-18 14:26
En behaglig liten bok, och precis som föregående recensent säger; ett fint tidsdokument. Mina invändningar ligger mer på huvudpersonens nihilistiska livsinställning. Han är helt enkelt inte särskilt sympatisk.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ungdomens bröd


  Köp boken som film på cdon: