bokrecensioner boktips

Doktor Murkes samlade tystnad

Författare: Heinrich Böll
Genre: Novellsamling
Ämnesord: humor, kultur


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Möt
Doktor Bur-Matlottke, som tänkte under natten
Doktor Murke, som samlade tystnad
Faster Milla, som firar julafton flera gånger om året
Herr Broschek, som svarar i två telefoner på en gång
General von Machorka-Muff, som är en idealist

Och många andra särpräglade personer i den underfyllda värld, som Heinrich Böll berättar om. Han satirer över pösigt välstånd kan både stinga och lena. Vilketdera den gör – ja, det beror på läsaren själv.
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Doktor Murkes samlade tystnad :
2004-08-19 12:23
Jag kände mig ordentligt lurad av denna bok som jag först trodde var en kort roman - det visade sig dock vara en samling av mycket korta noveller. Den första novellen (eller kapitlet som jag inledningsvis antog) om doktor Murke var hursomhelst riktigt intressant och jag väntade andaktsfullt på en spännande fortsättning… som aldrig kom… surt. Resterande noveller var mig fullkomligt intetsägande. Skruvande historier för all del, och roliga namn javisst, men sammantaget anser jag att dessa noveller är ganska menlösa. Som nämndes ovan kände mig ordentligt lurad på konfekten av den här novellsamlingen. Och det känns ju aldrig särskilt kul.
Betyg 2
2006-04-04 11:27
Novellen Doktor Murkes samlade tystnad (en av novellerna i detta verk) är en skarp kritik mot det västtyska samhälle som hade växt fram efter det andra världskriget.
Doktor Murke har ett underkvalificerat jobb på en överbyråkratisk radiostation. Hans jobb går mer eller mindre ut på att redigera olika radioröster, som ofta härstammar från pretentiösa personer som bygger sin kunskap på ett storblåsigt traditionellt kulturarv. Doktor Murke är själv en intellektuell person och inser detta. Han samlar därför på tystnad, som får stå som motsatsen till det innehållslösa pratet.
Det innehållslösa pratet får därför i novellen, dels symbolisera det masskonsumtionssamhälle som växte fram i Västtyskland efter kriget, och dels stå för hur det tyska folket blev avtrubbade av Hitler, och till slut inte lyssnade på innehållet i hans tal - "man hörde bara bullret". Tvingas man däremot att stanna upp och verkligen lyssna, så genomskådar man det innehållslösa.
Novellen illustrerar därför hur Böll uppmanar människorna att börja lyssna på innehållet, att inte längre tillåta sig att bli lurad, som man en gång hade blivit.
Betyg 5
2017-06-22 09:29
Underhållande och satiriskt. Mycket välskrivna noveller.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Doktor Murkes samlade tystnad
Liknande böcker:
Noveller
 T. Hadley
Man kan inte hindra et..
 C. Castillon
Vinifiktioner
 B. Danielsson
Vinifiktioner
 B. Danielsson
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Horatio sparkins
 C. Dickens