bokrecensioner boktips

En clowns åsikter

Författare: Heinrich Böll
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, humor, kärlek
Utgivningsår: 1963
ISBN: 014018726X


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

När Clownen kommer tillbaka till Bonn känner han det som om hans liv var förbi. Sedan hans älskade Marie övergav honom har han fallit ur rytmen, blandat ihop hotell och station under turnén. De har levt som gifta tills trycket från den katolska omgivningen blev för starkt för henne.
Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En clowns åsikter :
2004-04-15 14:57
En clowns åsikter är en förstapersonsberättelse, där huvudpersonens kamouflage gör det möjligt för honom att betrakta sina medmänniskors hycklande och komiska snedsteg. Bölls clown - Hans Schnier - vägrar konsekvent att rätta sig efter efterkrigstidens Tyskland och dess skenhelighet och samstämmiga försök att sopa olösta konflikter under mattan. Språket är livskraftigt, uppfriskande, humoristiskt samtidigt som satiren är dräpande och den existentialistiska problematiken djupt angelägen.

Boken beskriver en i huvudsak en komplicerad och hjärtslitande kärlekshistoria i vilken clownen blivit övergiven av sin katolska sambo (som på grund av sakrala skrupler funnit förhållandet omöjligt). Huvudpersonens bittra berättelse återges med en säregen blandning av misströstan och galghumor. Boken porträtterar samtidigt en individs uppbrott mot uppväxttid och familjära levnadsnormer. I infernaliskt dräpande utgjutelser firar clownen triumfer i sin avsky för exempelvis katolicism och före detta nazistsympatisörer. Genom ett måttlöst gyckel tecknas en sanslös rättlinjig nidbild av ett Tyskland brottandes med sina historiska minnen. En clowns åsikter är en bok som jag varmt rekommenderar!
Betyg 4
Liknande böcker:
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Versioner av oss
 L. Barnett
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö