bokrecensioner boktips

Kärleksbarnet en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften

Författare: Hillevi Wahl
Genre: Biografi
Ämnesord: kärlek, ungdom, alkoholisn, ensamhet, maskrosbarn
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789172638488


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kärleksbarnet en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften :
2010-05-19 13:14
Recension av Hillevi Wahls Kärleksbarnet och Hungerflickan
Hillevi Wahl är frilandsjournalist och känd krönikör fån Metro, Allas veckotidning och Kommunalarbetaren. Hennes humoristiska krönikor finns samlade i flera böcker. Kärleksbarnet kom ut år 2006 och Hungerflickan år 2007.

Kärleksbarnet

Lilla Irmelis båda föräldrar är alkoholiserade. Värst är hennes mamma som i stort sett alltid är full och aldrig snäll mot Irmeli. Hon både slår och skäller ofta på henne. Irmeli är född i Stockholm, men hon flyttar redan som liten tillsammans med sina föräldrar till Malmö, eftersom hennes pappa ska börja jobba på Sydsvenska Dagbladet.

Hela Irmelis uppväxt är full med tråkigheter. Aldrig kan hon ta hem kompisar, det är inte särskilt trevligt att komma hem till hennes fulla föräldrar. Ofta sitter det flera personer som är både fulla och stökiga. Ibland har mamma Karin kissat ner sig och det luktar illa i hela lägenheten. Det finns inte alltid mat hemma och ibland har Irmeli fått äta sig mätt på chokladbollar. Så här fortsätter det under hela Irmelis uppväxt - fylla och bråk.

När föräldrarna bestämmer sig för att skiljas, vill hon bo hos sin pappa. Han och Irmeli har i alla fall haft många roliga stunder tillsammans. Egentligen är inte Irmelis pappa intresserad av att ha henne boende hos sig. Han träffar ofta nya kvinnor efter skilsmässan och han tycker ofta att Irmeli är i vägen. Så tycker även hans nya kvinnor.

När Irmeli kommit upp i tonåren är hon tjock och hon har även skolios och för det har hon ett obehagligt stöd som går ända upp till nacken, dessutom bär hon glasögon. Kan det bli värre? Glasögonen är även större än ansiktet. Hennes kläder är fula och omoderna. Stackars Irmeli, känner sig allt annat än vacker, hon är även ett ensamt barn utan riktiga vänner.

I slutet av tonåren slutar Irmeli att besöka sin mamma. Hon har aldrig gett henne kramar eller någon trygghet utan hon har fått klara sig själv sedan femårsåldern. Oddsen är stora att Irmeli själv ska bli alkoholist, men hon lyckas att hålla sig ifrån spriten.

En otroligt mörk, tragisk och dyster berättelse om maskrosbarnet Irmeli som lyckats med sitt liv trots den jobbiga uppväxten hon haft. Jag är en stor beundrare av Hillevi Wahl och läser ofta hennes krönikor i både Metro och Kommunalarbetaren. Jag kan inte annat än förvånas över Hillevis mod att skriva denna självbiografi.

5/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent


Hungerflickan

Handling: Hungerflickan är Hillevi Wahls självbiografiska fortsättning av Kärleksbarnet. Det är 80-tal, axelvaddar och starka neonfärger som rosa och turkost. Irmeli är nu tonåring och har rest till San Francisco, USA som utbytesstudent. Hon ska bo hos familjen Snodgrass, en familj hon inte kommer att trivas hos. Irmeli blir vän med Rebecka och efter mycket om och men flyttar hon hem till Rebeckas familj istället.

Rebecka tar med Irmeli på fester och det dricks och röks joint. Något som Irmeli också kommer att pröva på. Eftersom Irmeli känner sig tjock och utanför är hon glad att få vara en i gänget, men under året i USA får Irmeli ätstörningar, hon hetsäter och spyr upp maten. Detta blir ett stort problem för henne och som kommer att sitta kvar i många år. Hon träffar Kevin och blir kär, de träffas ofta bara för att ha sex och han låter henne pröva kokain.

Året flyter på med fester och skolarbete och snart är året över. Irmeli flyttar hem till Sverige igen och flyttar in till sin pappa. Han har nu träffat ännu en ny kvinna, som inte tycker om Irmeli och hon vill helst inte att hon ska finnas i sin pappas närhet. Han ber henne flytta därifrån och Irmeli lyckas att få hyra en liten lägenhet i andra hand, men hon har svårt att bo ensam. Till slut hamnar hon på en av barnpsykiatrins avdelningar, där hon får bo i ett par månader. Hon lyckas att ta sig ur ätstörningarna och får ett heltidsjobb inom långvården. Äntligen börjar hon trivas med livet. En dag ringer hennes pappa och ber henne komma hem till honom, en överraskning väntar…

Ännu en djupt rörande självbiografi av Hillevi Wahl som berättar helt öppet om sina problem under sin uppväxt, det är en mycket mörk och dyster berättelse, men denna bok innehåller ändå en liten gnutta humor. Det känns mycket bra att Hillevi Wahl till slut har fått ett bra liv med man och tre barn. Det är hon värd.

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensebt

Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kärleksbarnet en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften
Liknande böcker:
Året med 13 månader
 Å. Linderholm
Vardagar
 U. Lundell
Jag kan ha fel och and..
 B. Lindeblad
Prästungen
 G. Tunström
Självporträtt
 J. Sartre
Knutbyflickan
 L. Kuling
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare