bokrecensioner boktips

Hon vars hjärta var som mitt.

Författare: Göran Greider
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, politik, religion, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789177750895


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hon vars hjärta var som mitt. :
2021-10-31 21:10
Hösten 1914 möts den fattiga finnmarkspoeten Dan Andersson och studentskan Märta Larsson från Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. De blir ett par, men deras kärlekshistoria ses inte med blida ögon av hennes frireligiösa och välbärgade föräldrar. Deras förhållande pågår i drygt två år, med heta möten i smyg och ett ständigt brevskrivande. Författaren har tagit del av Dans brev som Märta sparat och utifrån dem rekonstruerat deras kärlekshistoria. Märtas brev till Dan är borta, de har antagligen bränts av Dans hustru efter hans död. Men kärleken var äkta, de ville gifta sig och relationen har satt spår i Dans dikter och romaner.

Jag har alltid uppskattat Dan Anderssons verk och ser honom som en av våra största poeter. Hans allt för tidiga död var en tragedi inte bara för familjen utan även för vår litteratur och poesi. Jag kände inte till detta Romeo-och-Juliadrama och Göran Greider har på ett förtjänstfullt sätt inlemmat det i Dan Anderssons livshistoria. Dock är jag lite frågande till slutsatsen att deras kärlek var dömd på förhand på grund av den tidens klass- och konventionstänk. Märtas pappa ställde kravet att Dan skulle skaffar sig en fast anställning för att godkänna förhållandet. Det hade inte varit omöjligt, t ex som journalist på någon tidning. Dan frilansade ju redan. Märta var inne på samma linje. Men Dan värderade sin frihet och och sitt diktande så högt att det kändes orimligt för honom. Ett annat alternativ hade varit att Märta väntat på honom några år för att se hur Dans karriär utvecklades. Ibland kräver kärleken offer. Istället gled de ifrån varann och gifte sig på varsitt håll.

Boken är intressant men lite långtråkig med alla dessa smäktande brev och gnäll om pengabrist. Det som ger mig mest är hur Märta inspirerade och påverkade Dans dikter och litterära utveckling, jag hade hoppats på mer av det.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hon vars hjärta var som mitt.
Liknande böcker:
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Born to run
 B. Springsteen
Ett dubbelt liv
 M. Fahlgren
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen