bokrecensioner boktips

Vårlik

Författare: Mons Kallentoft
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning, exolision
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789127119024


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vårsolen skiner över Linköping och de ännu vinterbleka människor som vågat sig ut på uteserveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn, färgglada tulpaner lyser från stånden och en mamma med två små barn går mot bankomaten. Men plötsligt slits lugnet itu av en kraftig explosion, och Linköping kommer aldrig att bli sig likt igen.

Kriminalinspektör Malin Fors står framför sin mammas kista i Uppståndelsens kapell och försöker känna någonting. Så bryter ett lågt muller tystnaden, och snart är hon på väg till Stora torget och en syn hon aldrig kommer att glömma. Glassplitter. Krossade blommor och utspridda grönsaker. En trasig barnsko. En duva som pickar i något rött i den öronbedövande tystnaden.

Sveriges nye deckarkung Mons Kallentoft är tillbaka! Vårlik är den efterlängtade fjärde delen i den kritikerhyllade serien om Malin Fors vid Linköpingspolisen.

Medelbetyg: 2,75 (12 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vårlik :
2010-05-12 15:12
Recension av Mons Kallentofts Vårlik

Mons Kallentoft är född 1968 och uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Numera bor han i Stockholm med sin familj. Efter den katapultprisbelönande debuten med thrillern Pesetas (2000) har han även gett ut två omskrivna romaner och en internationellt uppmärksammad reportagebok om mat, mor och myter. Sitt stora genombrott fick Mons Kallentoft med sin serie om kriminalinspektör Malin Fors. De tre första böckerna i serien Midvinterblod (2007), Sommardöden (2008) och Höstoffer (2009), har sålts i över 500 000 exemplar och översatts till ett flertal språk.

Handling: Våren har äntligen kommit till Linköping och nu i vårsolen vågar sig de ännu vinterbleka människorna ut på uteserveringarna runt torget. Några svalor kretsar i skyn och färglada tulpaner lyser från marknadsstånden. En mamma med sina två små barn går mot en bankautomat. Plötsligt hörs en kraftig explosion, blommor, grönsaker och glassplitter ligger över hela torget. De två små barnen – två sexåriga tvillingar sprängs i bitar.

Som vanligt blir det kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor som får ta sig an fallet. Är det ett terroristdåd, någon som vill familjen illa eller är det något helt annat. En lång och besvärlig utredning börjar och som bjuder på många överraskningar och hemligheter.

Tyvärr är jag inte något större fan av Mons Kallentofts böcker. 2007 läste jag Midvinterblod och jag minns att jag hade svårigheter att ta mig igenom den. Jag har heller inte lyckats komma igenom de två andra heller, men eftersom denna hade 12 maj som första recensionsdag, så…
Jag tycker att Kallentoft har ett ryckigt språk och tar upp sexuella episoder där det inte känns relevant. I denna bok reagerar jag över Malin Fors återkommande tankar på sex när hon utreder en fruktansvärd historia om två sexåriga tvillingflickors död i en otäck explosion. Det känns nästan bisarrt att tänka på sex i en sådan situation. Annars har jag inget emot sexscener i böcker, bara det stämmer in i situationen. Författaren berättar om att Malin haft problem med spriten, ett ämne som tas upp alldeles för ofta: ”Tänk om hon börjar dricka nu igen” är ofta en replik som jag irriterar mig över. I slutet blev berättelsen dock väldigt spännande och under de sista hundra sidorna hade jag svårt att lägga den ifrån mig.

Betyg 3/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent
Betyg 3
2010-05-25 23:35
instämmer med tidigare recensent till varje ord, har svårt för kallentofts böcker. storryn är inte genomtänkt, och den är allmänt långtråkig och intetsägande. den får en trea till trots, men då är jag väldigt snäll.
Betyg 3
2010-05-29 12:43
Det verkar som om Kallentoft haft bekymmer med vad han ska hitta på. Grundhistorien är fylld av dramatik och författaren drar sig inte för att ta i rejält. Men det blir lite för osannolikt i vissa delar, vilket gör att det blir svårt att hålla intresset uppe. Det som höjer denna bok är skildringen av Malins privatliv. För oss som läst de tre tidigare böckerna, markerar denna bok äntligen en vändpunkt för henne. Det är den som gör att betyget blir tre i stället för två. En annan irriterande sak med denna bok är alla människors tankeöverföringar, levande som döda. Det är en sak att beskriva hur de reflekterar, men i denna bok blir det mer än vanligt och det känns rätt dåligt avvägt. Att Mailin kan känna av de döda har vi fått lära oss, men nu känner hon till och med levande människors närvaro. Fast att de, rent fysiskt, inte finns i närheten.
Betyg 3
2011-05-27 20:05
När handlingen till stor del består av drömmar och döingar som "pratar", blandat med en massa irrelevant trams, går det inte hem hos mig. Kallentofts böcker är mest bara fåniga, och däremellan långtråkiga. Enda orsaken till att jag tagit mig igenom dem, är bibliotekets begränsade utbud av deckare som ljudbok.
Betyg 2
2011-07-20 16:14
Man börjar tröttna på Kallentoft
Betyg 2
2011-08-01 18:57
En långsam och långdragen berättelse och jag finner det mycket störande med alla tankar och funderingar bland såväl döda som levande personer. Ändå hyfsat okej.

Detta är bok nummer fyra om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor vid Linköpingspolisen.
Betyg 3
2011-09-12 20:01
boken är lika bra som dom andra i serien.Den är spännande.
från början tills slut.Man vill inte lägga i från sig boken.
Betyg 5
2012-06-25 17:45
Vårlik verkar mest uppbyggt av fördomar och klyschor.

De onda veganerna är skitiga, kriminella, piercade, har rastaflätor och hatar människor eftersom de bryr sig om djur, bara värda förakt till skillnad mot de "fina företagen" minkfarmerna.
Poliserna misshandlar helst och t.o.m. tar livet av de onda barnplågarna med stolthet.
Bankerna och alla som jobbar med pengar är onda, het igenom giriga och har även de(som veganerna) flottigt hår.
Stockholmarna är stroppiga och uppblåsta.

Lyssnade endast igenom boken för att förundras av alla klyschor.
Aldrig med ger jag någon tid åt en Kallentoft bok.
Betyg 1
2013-09-24 09:40
Inte lika bra som övriga.
Betyg 2
2014-06-29 13:27
Inga muntra böcker han skriver Kallentoft. Och huvudpersonen , polisen Malin Fors, med sina personliga problem (som här hålls inom anständighetens gräns, inget supande i alla fall) har väl inte yttrat något med humor under de 5 böcker jag läst av Kallentoft. Att andra, inte minst kollegor, har fördrag med henne känns som en gåta. Den här historien är väldigt spekulativ, vanligt bland svenska deckarförfattare. Boken räddas av slutet som blir både spännande och känslomässigt. Får en knapp trea.
Betyg 3
2014-11-08 23:08
En mörk soppa med många ingredienser. För många.
Det är ett hopkok till kriminalroman. En bombastisk polisiär historia, med de gamla vanliga stereotyperna i utredningsteamet. Det är många trassliga privatliv. Väldigt många. Väldigt trassliga. Sedan kommer den andliga kryddan.

Kallentoft är litterärt begåvad men varför denna blandning? Storyn hade kunnat göras spännande utan alla privata sidospår, och alla privata sidospår hade kunnat skildras utan all ondska.

För spretig. och alldeles för mörk.
Betyg 2
2017-07-30 16:20
En välskriven deckare. Malin Fors och hennes kollegor vet inte i vilken riktning de ska söka efter gärningsman till en explosion som tar två små flickors liv och skadar deras mamma svårt. Parallellt med utredningen så hörs röster från andra instängda barn i berättelsen. Malin söker sina egna vägar och brottas samtidigt med spritbegäret som alltid finns närvarande. Det här är en läsvärd roman som är svår att släppa. Mycket bra.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vårlik
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin