bokrecensioner boktips

Ett löfte till Nadia

Författare: Zana Muhsen
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, religion, kärlek
Utgivningsår: 2000


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

För tio år sedan flydde Zana Muhsen från Jemen. Där hade hon och hennes syster levt som slavar ända sedan de av fadern sålts som barnbrudar till två jemenitiska män. För att komma därifrån blev hon emellertid tvungen att lämna sin lille son, lillasystern Nadia och hennes två små barn.
I boken Såld, som fängslade en hel värld, berättade hon den skrämmande historien om livet i Jemen. Själv lyckades hon ta sig därifrån efter åtta år av slaveri och våldtäker, men systern är fortfarande kvar i bergsbyn. Innan de skildes åt lovade Zana att inte unna sig någon ro förrän systern också återfått sin frihet och fått komma hem till England igen med sina barn. Omvärldens stöd gjorde henne övertygad om att regeringarna i Jemen och Storbritanien skulle släppa dem. Men hon hade fel!
Många människor tog kontakt med Zana, de flesta för att uttrycka sin sympati och stöd. Men andra lovade att hämta tillbaka Nadia och barnen till hemlandet och tog rejält betalt för svikna förhoppningar. Mardrömmen fortsatte. Ändå vägrar Zana att ge upp. Här berättar hon, gripande och uppriktigt, om den fortsätta kampen att hålla löftet till Nadia.

Utdrag ur boken:
Zana fick möjlighet att åka och hälsa på Nadia i Jemen med ett franskt tv-team.
"Utanför hotellet såg jag Nadia på väg att stiga in i en Land Rover. Jag stod inte ut med tanken på att hon skulle försvinna utan att något mer blev sagt och sprang för att hinna ifatt henne.
- Jag älskar dig, Nadia! ropade jag.
Nadia böjde sig fram och kysste mig.
- Jag älsar er allesammans. sa hon på Birminghamdialekt.
Jag tryckte henne intill mig och hon viskade i mitt öra:
- Hade du glömt bort mig, Zana? Snälla du, glöm mig inte. Du lovade att du aldrig skulle göra det. Lämna mig inte här. Inte alltför länge. Snälla du.
Hon grep tag i mina rmar och andades djupa andetag för att inte börja gråta hejdlöst.
- Jag kommer aldrig att glömma dig, Nadia! Snart kommer du att kunna återvända hem. Du vet inte vad som har hänt i Europa, men jag ska se till att du kommer härifrån. Det kvittar hur, men härifrån ska du!

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ett löfte till Nadia :
2006-11-23 19:25
Då Zana flydde från Jemen gav hon sin kvarlämnade syster Nadia, ett löfte om att fortsätta kampen för att hjälpa henne hem till England. Ett löfte som Zana och modern Miriam gör allt för att uppfylla. Detta är en berättelse om hopp och förtvivlan, om en vardag fylld av falska löften.

Denna bok är inte alls lika hjärtknipande och fängslande som sina föregångare. Faktum är att berättelsen snarare känns rätt trist och långdragen.
Betyg 2
2009-01-15 10:43
Jag ska låna denna bok idag. Sanningen kan ibland ses som trist men det är taget ur en människas riktiga liv, livsöden!Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ett löfte till Nadia
Liknande böcker:
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
En beundrad outsider
 H. Ingvarsson
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
Fallet
 A. Heberlein
Modet att köra : En sa..
 M. Al-Sharif
Heliga Birgitta
 D. Harrison
Samma Författare: