bokrecensioner boktips

Den tomma stolen

Författare: Jeffery Deaver
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
ISBN: 9113009567


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den inbitne storstadsbon Lincoln Rhyme är långt hemifrån tillsammans med sin partner och livskamrat Amelia Sachs. Han befinner sig på ett sjukhus för att genomgå en operation som kanske, och bara delvis, kan ta honom ur hans totalförlamning.
Men operationen får skjutas upp. De dras genast in i ett fall med kidnappningar av unga kvinnor, där en missanpassad tonåring som kallas Insektspojken är utpekad. Han har fått sitt smeknamn av sitt brinnande intresse för småkryp av alla slag. Det har också lärt honom allt om att gömma sig och bygga fällor, vilket gör det närmast omöjligt att hitta honom. För alla utom Lincoln Rhyme, som hjälper lokalpolisen att spinna ett nät runt Insektspojken.
Men en bit in i fallet börjar Amelia tvivla - är han en samvetslös psykopat som alla säger, eller är han en oskyldig och misshandlad pojke som bara behöver en vuxens hjälp och stöd?
Amelia fattar ett ödesdigert beslut...
Medelbetyg: 3 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den tomma stolen :
2004-05-09 09:23
En fantastiskt bra bok - lika bra som de två föregående om Lincoln Rhyme och Amelia Sachs!
Lincoln Rhymes hjärna imponerar bara mer och mer och jag ser redan fram emot de följande 2 böckerna om honom.
Betyg 5
2004-05-24 18:22
Jeffery Deavers "Den tomma stolen" utspelar sig i en stad dit Lincoln Rhyme och hans assistent och fästmö Amelia Sash ombedes komma till hjälp, i ett kidnappningsdrama, där en tonårig pojke som kallas "insektspojken" rövat bort en jämnårig flicka och även dödat en annan pojke. Lincoln avbryter genast den operationen han skall ta sig för, som kanske kan hjälpa honom på vägen mot ett normalt liv. Snart är Lincoln och Amelia återigen på jakt efter en kallblodig mördare. Men allt kanske inte är som det ser ut att vara, och sanningen är sanning bara med modifikation..

Jeffery Deaver är en av amerikas mest lästa thrilleförfattare. Jag har tidigare läst "Tyst gisslan" och blev rejält förtjust i honom. På min goda vän Pralas inrådan gav jag mig in i hans böcker om den handikappade Lincoln Rhyme och hans kusligt känsliga förmåga att luska ut hur brottslingar tänker och hantera brottsbevis. Jag blev dock rejält besviken. Den tomma stolen har inte alls den spänning som jag förknippar med "Tyst gisslan" snarare tvärtom. Jag upplevde faktiskt den riktigt tråkig. Flera gånger var jag nära att lägga den ifrån mig och lämna den oavslutad, men motstod frestelsen. Slutet är visserligen väldigt oväntat men ändå känns det overkligt. Hela boken känns som en jakt utan någon mening och en konspiration utan intresse.. Den enda personen jag kände något för var "insektspojken" själv, men också hans inblandning kändes tröttsam och faktiskt underlig.. Jag har dock en känsla av att denna bok inte är någon av de bästa om Rhyme och kommer därför ge mig sjuttsiken på att plöja några fler av Deaver innan jag dömer honom. Men den här boken kan endast få en två av fem på en fin skala.

Betyg 2
2004-08-29 19:11
håller med elin... inte alls lika bra som de andra böckerna. inte alls lika spännande, jag blev sååå besviken!
Betyg 3
2006-05-24 17:08
Inte Deavers bästa i serien med Lincoln Rhyme och Amelia Sachs....men ändå är det bra underhållning och spänning
Betyg 3
2011-01-01 10:40
Lincoln Ryme och Emilia Sax besöker ett sjukhus i södern inför Lincolns stundande, riskfyllda operation som kanske ger honom en del rörlighet åter. De har knappt hunnit dit innan en lokal cheriff dyker upp och ber Lincoln om hjälp med ett fall. Den unge Gareth - kallad "The Bug Boy" (Insektspojken i Svensk översättning) har kidnappat två unga kvinnor och man behöver hjälp att hitta dom snabbt innan den kriminellt belastade - och till synes psykopatiska - Gareth dödar dem. Lincoln tar motvilligt uppdraget och börjar snabbt jakten och tar hjälp av den tekniska bevisningen som finns tillgänglig.
Till sin hjälp har han som vanligt sin partner (i jobb såsom i privatlivet) Emilia Sax. Den tekniska bevisningen pekar enträget åt ett håll, men Emilia börjar tvivla. Det äår något som inte stämmermed enstöringen Gareth. Trots all teknisk bevisning har hon en känsla som pekar henne åt ett annat håll...

Deaver är oklanderligt lysande i att bygga upp en smart historia kring kriminalteknik. Han har också skapat två intressanta karakäter i Lincoln och Emilie. Men efter det tar det stopp i god läsupplevelse. Karaktärernas repliker är genomgående styltiga, humorn som sig bör finns med är enbart töntig och krystad och övriga karaktärer är ett galleri av fördomsfullt ihoppåtade klichéer.

Deaver har skrivit bättre och mer intressant. I denna bok trängs fördomar om allt från psykopater till ungdomar. Deaver lägger mycket tid på att försöka förklara hur en tonåring kan känna sig och må och jag blir bara övertygad om att Deaver inte har en aning om hur en tonåring kan känna sig och må. Kanske är jag extra kritisk till sådana gestaltningar just nu då jag innan denna bok läste John Ajvide Lindqvists Lilla Stjärna - där jag läst den mest träffsäkra gestaltning av ungdomlig ångest och förtvivlan. Att sedan gå vidare till detta känns mossigt och stelt. Kanske orättvist - men ganska belysande. Beskrivningar av folks känslor är inte Deavers starka sida - även om han försöker.

Gösta Grevilius känns mer än lovligt mossig i sin inläsning. Hans röst och stil känner jag skulle passa bättre att läsa upp sjörapporter i radio på 60-talet än att läsa in en modern, amerikansk kriminalroman. Han gör en stelbenta och småtöntigt gestaltade bokkaraktärer - via en stelbent och småtöntig översättning - än mer stelbenta och småtöntiga. För att lyfta denna bok skulle det behövas en mer flexibel och intensiv inläsare.
Betyg 2
2014-04-21 16:36
Min nionde Deaver. Det börjar bli tjatigt.
Lincoln Rhyme är en spektakulär och bitvis underhållande karaktär med sin smått övernaturliga förmåga att analysera bevis men här går det överstyr.

Att paret Rhyme/Sachs lämnar New York är en smula uppfriskande men berättelsen känns konstlad från början.

Drivet är bra och spänningsnivån är hög hela vägen men trovärdigheten är minimal. Historien svänger och kränger på ett ansträngt sätt och det blir till slut ganska ointressant. Ett dussinjobb, spänning för spänningens skull.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den tomma stolen
Liknande böcker:
Flaubert & Brooke
 B. Danielsson
Grodmuggen
 U. Trenter
En snygg historia
 A. Goldstein
Mannen på bänken
 A. Goldstein
Offermakaren
 V. Sten
Sly
 S. Strömberg
Oskuldens lag
 M. Connelly