bokrecensioner boktips

En skör tråd

Originaltitel: The Burning Wire
Författare: Jeffery Deaver
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113033518


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I denna Rhyme-thriller är spänningen bokstavlig. Elektriska högspänningsattacker lamslår New York. Samtidigt, i Mexiko, dyker en annan välkänd figur ur Deavers persongalleri upp igen: Urmakaren.

Manhattans elnät utsätts för ett attentat och allt pekar på att det är fråga om en terrorattack. Det finns knappast något bättre sätt att ta New Yorks invånare som gisslan än att använda stadens elnät som vapen - osynligt men ändå allestädes närvarande. Medan FBI och CIA försöker avgöra huruvida det är fråga om religiösa fanatiker eller miljöaktivister som ligger bakom attentatet, så undersöker Lincoln Rhyme, Amelia Sachs och Ron Pulaski det rättstekniska materialet i ett försök att förutse och förhindra nästa elattack.

Elektricitet är mer än den energi som förser staden med ljus, liv och rörelse - den är också livsfarlig, något som Rhyme och resten av stadens invånare får känna på. Nästan allt kan göras strömförande och ge upphov till en dödande elchock. Rhyme ställs inför en kyligt beräknande och brutal mördare. Eller är de fler än en? Det står hur som helst helt klart att det trygga, självklara och invanda när som helst kan förvandlas till ett elektriskt inferno.
Samtidigt som elektriciteten löper amok i New York kopplas Rhyme in på en uppmärksammad utredning nere i Mexiko och får korn på en av de mest svårfångade skurkarna han träffat på: Urmakaren. Ska han lyckas slinka ur nätet även denna gång?

Dessa två massiva utredningar sätter Rhyme under hård press och tär på hans redan vacklande hälsa: hans kanske allra svåraste motståndare.
Allt, ja faktiskt allt, hänger på en skör tråd.

Utdrag ur boken:
"Nå, fick ni honom?"
"Vem då?" snäste Rhyme. "Och är 'fick' ett sådant bra ord i sammanhanget?"
"Urmakaren", sa Thom Reston, Lincoln Rhymes hemvårdare.
"Nej" muttrade Rhyme.
"Men ni är är nära nu, eller hur?"
"Nära", muttrade Rhyme. "Nära. Det är ju till stor hjälp."

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En skör tråd :
2011-12-26 10:29
Deaver är lika konsekvent som han är kompetent när det gäller modern spänningslitteratur. Det är CSI-touch på Lincoln Rhyme och hans team och utredningen varvas med fragment av synvinklar från vittnen, blivande offer och gärningsmän. Har man läst några Rhyme-deckare har man sett mönstret och fått bilden ganska klart för sig.

I den här nionde boken i serien är det mesta sig likt. Rent teoretiskt är det i stort sett felfritt precis som vanligt men i praktiken faller det ganska platt. Trots hotfull terror och spretiga villospår blir man aldrig riktigt medryckt.

Deaver har i sin iver att aldrig bli förutsägbar blivit just det. Och när det gäller de sociala delarna som humor och kärlek är det låg kvalitet.

Det här är spänning för spänningens skull. Inte dåligt men långt ifrån bra.
Betyg 3
2013-03-10 00:40
För en som inte är speciellt intresserad av deckare måste jag säga att denna ändå var bra. Den höll mig intresserad hela vägen, var välskriven och använde sig inte av fula trick för att hålla läsningen igång.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En skör tråd
Liknande böcker:
Skamgrepp
 L. Cody
Polisen och den döde p..
 G. Unefäldt
Detektiv på hett plåttak
 S. Rutbäck Eriksson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
klädd för döden
 D. Leon
Morsarvet
 C. Granbom
Dödlig fjäril
 I. Boström
Dansar på din grav
 P. Liljestrand
Ättestupan
 J. Ekström
Fruset guld
 C. Börjlind