bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brunnsgästen
Demian
Glaspärlespelet
Klingsor
Knulp
Narziss och Goldmund
Rosshalde
Siddhartha
Stäppvargen
Vandring
Liknande böcker:
Kristin Lavransdotter 1
 S. Undset
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Regnmannen
 J. Karlsson
Den fantastiska berätt..
 R. Puértolas
Sommaren utan män
 S. Hustvedt
Ghachar Ghochar
 V. Shanbhag
Den Blinde Siaren
 S. Pari
Silvretsrike
 C. Iggulden
Resa i månljus
 A. Szerb
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÖsterlandsfärden

 
Författare: Hermann Hesse
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, religion, historia, kultur, äventyr
Utgivningsår: 1932
ISBN: 0312278675
 
Spänning:  5
Romantik:  1
Humor:  1
Lärorik:  8
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Österlandsfärden :


stigh 2010-01-18 21:08
I Österlandsfärden (från 1932) berättar Hesse en smula uppstyltad historia om ett slags ”förbund”, ett hemligt brödraskap, som huvudpersonen benämnd H.H. en gång tillhört men förlorat ur sikte. H.H. vet i bokens inledning inte om förbundet längre existerar, men han lever med en smärtsam känsla av att ha svikit det, sig själv och sin livsuppgift. Med hjälp av återblickar berättas hur huvudpersonen fick kontakt med Österlandsfararna, hur han upptogs i brödraskapet och fick delta i en spännande och ödesdiger färd till Österlandet. Bland resekamraterna finns bland annat Don Quijote, konstnären Klingsor (vilken är huvudperson i en annan av Hesses romaner) och andra vänner till H.H. Alla upptas av samma mål – Österlandet – och då inte bara som geografisk plats, utan också själens hemland och ungdom. Efter hand anfäktas huvudpersonen av tvivel inför uppgiften (resan) och efter de tvister som uppstår finner han sig plötslig lämnad ensam och brödraskapet mystiskt försvunnet. Efter otaliga år i självförsakelse finner han dock en ledtråd som möjligen kan leda honom tillbaka till brödraskapet. Men är en försoning verkligen möjlig…

Detta är enligt mig en spännande och mycket ovanlig berättelse vars huvudteman är självrannsakan och kollektivets styrka/individens bräcklighet. Du som läst Hesse tidigare kommer garanterat att känna igen dig också här – de sedvanliga ingredienserna finns i anrättningen, den kluvna personligheten och uppgörelsen med en kälkborgerlig omgivning som långsamt förintar själen. Jag har egentligen inga direkta invändningar mot Österlandsfärden annat än att slutet känns en aning forcerat, jag hade gärna sett Hesse utveckla de avslutande resonemangen lite mer (detta görs dock i det monumentala eposet Glaspärlespelet).

Jag rankar Österlandsfärden som Hesses fjärde bästa roman efter Siddharta och de tidsmässigt intilliggande mästerverken Narziss och Goldmund och Glaspärlespelet. Jag tycker mig här se det frö som sedermera blommar med full lyskraft i Glaspärlespelet. Ett måste för varje litteraturälskare. Betyget snuddar vid en femma.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Österlandsfärden


  Köp boken som film på cdon: