bokrecensioner boktips

American Psycho

Författare: Bret Easton Ellis
Genre: Roman
Ämnesord: mord, psykologi, spänning, sobbism
ISBN: 9172632518


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Patrick Bateman är ung, snygg, välutbildad och intelligent. Dessutom är han rik, med privatförmögenhet och goda inkomster från Wall Street. Han rör sig i fina kretsar, på Manhattan, klär sig dyrt och har exklusiv smak. Ingen anar vad som döljer sig bakom den perfekta fasaden…
Medelbetyg: 3,79 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av American Psycho :
2004-04-29 09:40
Svulstig och bitvis motbjudande berättelse om den fåfänge massmördaren Patrick Batemans mördarorgie på och kring Manhattan. American psycho är en mycket skrämmande och obehaglig skildring av en yuppievärld där moral ersatts av mode, människovärde av varumärken och där egoismen övergått till att vara det allmänna rättesnöret. Beskrivningarna av de tillvägagångssätt som Bateman använder då han iskallt avlivar (slaktar) sina offer är riktigt frånstötande. Jag tycker att det är synd att romanen kommit att bli mest känd för de vidriga mordmetoderna snarare än för miljö- och karaktärsbeskrivningarna. Det är istället i dessa beskrivningar som jag tycker att Ellis lyckats allra bäst.
Betyg 3
2004-06-20 10:51
den här boken är mysig. charmernade. underbar. bret vet hur man skriver en underhållande bok vilket han bevisat ett antal gånger.
det enda negatvia med boken är alla dessa långa beskrivningar av saker som inte intresserade mej ett dugg, och säkert inte intresserade många av alla andra som läst den.
men annars är den här boken perfekt.
Betyg 4
2004-08-04 14:58
Eftersom jag ofta tänker på den här boken antar jag att den måste vara bra, men när jag läste den tyckte jag att det var rätt irriterande med allt meningslöst rabblande av statusprylar. Jag förstår att det är ett medvetet stilgrepp för att beskriva den ytliga miljön, men det är icke desto mindre irriterande.
Betyg 4
2004-10-27 21:48
Fattar inte hur den kan ha fått status som kultbok och stor littteratur. Måste bero på att det som är obegripligt automatiskt tros vara bra om det skrivs av en etablerad författare.
Eller en förvirrad vilja att provocera.
Betyg 1
2004-11-19 14:06
Troligen den bok som jag hör mina medmänniskor disskutera absolut mest. Läste den på svenska för ett tag sedan och måste säga att den var bra. Beskrivningarna är underbara, och man märker att det gjorts en hel del research. Boken är otroligt enkel att läsa.

Boken är inspirerad av Dostojevskis "anteckningar från ett källarhål". Detta märks på flera ställen i boken då huvudkaraktärerna i de båda böckerna ständigt uppvisar likartade tankegångar. Båda är dessutom satirer på den människosyn som var rådande under respektive tidsperiod. Ett utdrag ur den tidigare romanen finns också på boken första sidor. Huvudkaraktären i "American Psycho" är elak, destruktiv och irrationell, alltså precis som motsvarigheten i "Anteckningar från ett källarhål".

Tror att boken är mer underhållande för de som känner igen sig i tankegången som finns i den här boken (syftar inte på mord och andra våldshandlingar, snarare värderingar av medmänniskor och intressen). För dem som inte gör det kan beskrivningarna kännas långa och ibland kanske meningslösa. Självklart är dom inte det. Boken tar upp många av de aktuella ämnena under början av 90-talet i New York City. Tex yuppies och seriemördare. Klassiska teman som den amerikanska drömmens baksida är givetvis också en mycket viktig del av den här boken. Huvudpersonen är trots alla absurda mord svår att inte gilla. Mycket pga hans komiska fåfänga och osäkra inre. Boken är lätt att tolka och man förstår vart författaren vill komma men trots det har många tolkat boken "fel".

Boken läses bäst till musiken av Huey Lewis and the news och några av Phil Collins åttiotals klassiker (förslagsvis Sussudio).
Betyg 4
2005-02-18 22:20
den var bra välskriven bok väldigt spännande och man streckläser den här boken om man inte är magsvag!
Betyg 3
2005-03-04 21:21
Batemans avsky för hemlösa, kvinnor, bögar och djur skapar en väldigt underhållande läsning.

En sak som jag ogillade var att Bateman alltid dödade sina tortyroffer när de led som mest så att det verkar som nådagärningar.
Betyg 5
2006-06-20 09:50
Jag vet inte om jag kan ge en bok som får mig att må illa mer än tre poäng. Patrick Bateman är en ung, snygg, rik man som bor på Manhattan. Han är en massmördare men ingen i hans bekantskapskrets anar vilken galning som döljer sig bakom hans perfekta fasad. Ingen misstänker någonting. Inte ens när han lämnar in nerblodade kläder till kemtvätten reagerar någon. Psychot själv och hans vänner tillbringar ungefär all sin lediga tid till att sitta på olika dyra restauranger och inneställen och snacka om ditt och datt. Det sjuka är att ingen lyssnar på vad den andre har att säga, utan alla är helt uppslukad av sig själva och sitt ego. Folk kallas vid fel namn, men ingen bryr sig.

Beskrivningarna av morden är det västa jag någonsin läst. Scenerna fick mig att bli illamående mer än en gång. Vid punkten av det första mordet frågade jag mig om jag överhuvudtaget skulle fortsätta läsa. Vad ger den här boken mig?

På det hela är den här boken i det vidrigaste laget, men det är värst i första hälften innan man liksom "vänjer" sig. Man märker från första början att Bateman inte är frisk. De långa och ofta återkommande beskrivningarna i detalj vad han har på sig, och vad andra har på sig, vittnar om ytligheten i hans värld. Människornas värde bedöms utifrån vad de har på sig, inte deras personlighet. Det är obehaglig läsning, men det är också väldigt intressant att få följa karaktären av en sådan här människotyp.
Betyg 3
2006-07-09 21:25
Skrämmande med bland det läskigaste jag läst när det gäller beskrivningarna av de mord Patrick Bateman utför. Filmen kommer inte i närheten av dessa beskrivningar i boken, och tur är väl det. Avslutningen i boken är en läskig antydning på ett sjukt amerikanskt samhälle. En stark trea, med betoning på stark...
Betyg 3
2007-04-18 10:05
Ibland är den riktigt vidrig, ibland lade jag ned den för att jag blev så äcklad. Jag avskyr Bateman, men jag avskyr världen omkring honom minst lika mycket. Lyckad skildring av ytlighet och hur avtrubbade och självcentrerade de moderna, konsumerande människorna är. Hade dock en tendens att bli tradig på vissa ställen.
Betyg 4
2007-11-12 16:04
En grym bok om en sjuk människa men en helt rubbad människosyn. Klart läsvärd. Inget för äckelmagade.
Betyg 3
2007-11-25 16:36
Inte ofta som jag tycker att en film är bättre än en bok.
Den här boken är verkligen jobbig med sina upprepningar om klädsel, vad de äter osv.
Betyg 2
2008-03-11 19:31
Patrick Bateman är till det yttre perfekt; med jobb, vänner, flickvän och otroligt lyxiga vanor. Han lever och verkar i manhattans soliga 80-tal med allt vad det innebär, inneklubbar, partyn och knark i överflöd.

Trots den välmående och ytterst korrekta bilden som Patrick ger till sina närmaste så finns det ingen som vet vad som pågår i huvudet på Patrick Bateman. Ingen känner honom på riktigt, så som de tror sig göra, ingen vet att inuti huvudet på Patrick Bateman gömmer sig en massmördare, en total galning, utan vare sig sympati eller empati för någon eller någonting, en människa som begår mord för kickarna och torterar sina offer till döds på det mest plågsamma vis man kan föreställa sig för... ja, varför?

American Psycho är en historia om moralen som gått förlorad och blivit ersatt av pengarna, en historia om de sociala orättvisorna, och mäns idiotiska tänkande.
Betyg 5
2008-03-12 09:08
En skrämmande bok på det sättet att den är så kall. Vissa scener i boken är mycket äckliga och skrämmande...
Betyg 4
2008-08-02 03:17
Otäckt hur författaren tränger in i en människas psyke. En av mina favoriter
Betyg 5
2009-05-07 11:21
Mycket rabblande, groteska mord (filmen är mycket mesig i jmf).
Mycket humor dock, tex att ingen känner igen nån, då alla är för lika :)
Och det roliga statussnacket (ibland), "bone white..." :D
Betyg 2
2009-05-29 15:03
Jag vill börja med att citera medlemen svanen: "American Psycho är en historia om moralen som gått förlorad och blivit ersatt av pengarna, en historia om de sociala orättvisorna..."

Jag ville detta för att jag givetvis håller med. Boken handlar om ingenting, men samtidigt mellan alla rader finns så mycket som läsaren blir nedsmittad av och inte märker först en lång tid efter denne läst färdigt.
Betyg 5
2010-01-17 23:15
Jag gillar den. Men det är som tidigare nämnt ganska grävande av sin läsare på grund av de långa beskrivningarna som stundtals blir tråkiga. I sin absurda överdrift kunde jag inte låta bli att fnittra lite åt Bateman som mot slutet mitt i sin galenskap passade på att förmedla vad (och av vem) hans offer hade på sig.

Glamorama blev för mycket för mig. Men American Psycho tycker jag mycket om.
Betyg 4
2010-05-04 23:26
Bret easton ellis ställer med American Psycho läsaren mot väggen och nästan tvingar fram en åsikt. Sannerligen är det inte någon lätt bok att läsa och inte heller att analysera
Klart står i alla fall att Patrick Bateman är en människa som ingen av oss under några som helst villkor vill ha att göra med. Som ett ansiktslöst väsen smälter han omärkligt in i de allra smaklösaste och mest bisarra miljöer som välfärds- och konsumtionssamhället möjliggjort
Vi får finna oss i att ta del av Patricks ändlösa och tröttsamt exakta beskrivningar av sin omgivning. Det är inte alltid underhållande läsning, som många påpekar, men Bret easton ellis lyckas ändå att med det enkla fast ändå effektiva knepet få oss att betrakta människor ur Patricks ögon. Hans besatthet kring utseende och klädsel, hans törst på prylar och dyra creditkort, det blir allteftersom en självklarhet under läsningens gång, en naturlig ingrediens i Patricks tvångsmässiga gestaltning.
Vad de ändlösa tortyrscenerna beträffar tror jag inte att man bara ska läsa dem som ett effektsökeri från författarens sida . Vad är då meningen? Varför måste det vara så vansinnigt och brutalt?
Jag tror att Bret Easton Ellis utmanar läsaren. Hur mycket tål du? Varför fortsätter du läsa om det nu är så sjukt? Möjligen leder det till vissa obehagliga insikter hos en läsare som är uppväxt med meningslöst våld som en självklar del i populärkulturen.
Kanske försöker Easton ellis säga oss att något är galet i Amerika, världens ledande konsumentland där prylar, vackert utseende och status är det som dikterar villkoren för mänskligt värde. Ingen märker att Patrick är galen eftersom alla är så fruktansvärt upptagna av sig själva och ovanstående attribut.
Amarican Psycho är kanske inte stor litteratur. Vi pratar ju inte om ”Den stora amerikanska romanen” . Det är inte någon Öster om Eden eller Stormen och vreden. Däremot är det utmärkt satir och ger underlag för många diskussioner.
Betyg 4
2010-05-05 14:12
Jag vill först säga att det på sätt och vis är lite synd att de detaljerade mordskildringarna är så många och blivit så omtalade.Hitchcock lär ha varit frestad att falla i samma fälla med "Frenzy",men blev rådd att bara visa en enda mordscen i filmen för att dessa inte skulle ta över själva handlingen.Förmodligen klokt,även om Bret Easton Ellis förmodligen vill peka på det mänskliga draget att dras till det sjuka och skrämmande.
Och det är väl just detta drag som gjort boken känd främst för våldet.

För egentligen är American Psycho en uppgörelse med det ytliga samhället där inget utom status längre räknas och den som ingen har är heller inget värd.Den är också en påminnelse om att den som verkar materiellt lyckad inte alltid behöver vara varken sund eller normal och att ibland släpper vi in ondskan i våra liv fast vi inte ens drömt om att den skulle knacka på dörren.
Läsvärd.
Betyg 4
2010-07-05 21:53
Till en viss del påminde boken mig om Brott och straff. Men Bateman tar steget längre som Raskolnikov inte kunde ta och blir en fullfjädrad nihilist, som inte har någon moral eller bryr sig. Kan man vara så känslolös och kall, som Patrick Bateman, eftersom man lever i en värld där det mesta fokuseras på det yttre och det är viktigare att passa in, än att känna skuld? Denna ytlighet resulterar att vi i slutändan är så lika varandra att man inte kan känna igen någon från den andra, som Ellis flera gånger beskriver.

Boken för mig var uppdelad i tre delar. Den första delen var mer som en introduktion och man fick reda på hur det stod till med allting. Ellis var noga med att inte ta upp tortyrscenerna så fort för att låta en att vänja sig vid Batemans tankesätt.
Och van blev åtminstone jag inför den andra delen som till viss del handlar om hans vardagligheter och tortyr som jag inte blev äcklad av. Vad säger det om mig, än att samhället har fått mig att bli avtrubbad som Bateman (förhoppningsvis inte på det omoraliska planet), p.g.a. TV, data och våld som sker överallt i världen.
Men tredje delen blev Kafka-lik. Ingenting är längre som det ser ut att vara och har ens Bateman begått dessa hemskheter, är det fantasier eller är han schizofren? Men även om han inte har gjort det och bara fantiserat allting så finns åtminstone impulser. "Varför talar du inte bara om vad du tänker? Inom en civilisation måste det finnas vissa begränsningar. Om vi följde varje impuls skulle vi ta livet av varandra."

Vad jag tror att Ellis vill säga med boken är att vi luras lätt av den yttre fasaden. Personen kan ha de dyraste och modernaste kläderna på sig, lyssna på samma musik som en själv och ha ett anständigt arbete. Men bakom allt detta finns en kallblodig mördare, vilken vi inte ser eftersom vi förblindade av ytan. Och hur ska man inte bli förblindad när världen runt omkring oss är nersmutsad och full av uteliggare.
Betyg 4
2012-06-07 09:42
Ellis är konsekvent i sina beskrivningar av vad folk har på sig, vad de äter, vilka restauranger de frekventerar... och hur Huvdkaraktären, Patrick Bateman, tar död på sina offer. Det är kanske bokens främsta styrka, att den verkligen ORKAR ta sig igenom allt detta med samma detaljrikedom hela vägen. För jag orkar det knappt.
Yuppievärlden i 80-talets New York framställs som mycket ytlig, egoistisk och poserande, mer än (vad man väl ändå får tro är nödvändigt) prestationsorienterad. Beskrivningarna av avrättningarna - tortyrscenerna - är riktigt hemska och det rörde (bokstavligen) om i magen på mig. Skickligt porträtterat på sitt sätt... men jag undrar flera gånger vad syftet faktiskt är. Tyvärr blir min slutsats att det är underhållningsvåld av råaste slaget vi som läsare får oss till livs. (no pun intended?)
Betyg 3
2014-04-16 13:02
Tyckte boken var utmärkt. Man fick verkligen en känsla av att kliva in i Batemans kläder och uppleva hans vardag från en syn där allt gällande moral, etik och omtanke blåst all världens väg.
Bret Easton Ellis skildrar dåtidens yuppie med bravur - dialogen speciellt.
Rekommenderar att läsa den. Bara för att tycka nånting...
Betyg 5
2014-04-23 12:20
Fantastisk bok som levererar så många känslor och som verkligen tar pulsen på ytlighet, egoism och rädsla hos oss människor.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till American Psycho
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King