bokrecensioner boktips

Rules of attraction

Författare: Bret Easton Ellis
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, ungdom
Utgivningsår: 1988
ISBN: 0330301861


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Lustans lagar utspelar sig vid Camden College, en konstskola för rikemansbarn i New England. I centrum står tre studenter som är invecklade i en märklig romantisk triangel: Lauren, som byter studieinriktning varje gång hon byter pojkvän och Paul, som är öppet bisexuell och med en förmåga att dra till sig de vackraste människorna i ett rum, samt den mäkta populära Sean som genom sina många och snabba erövringar döljer sin längtan efter romantik.

På Camden College finns bara en regel: Det finns inga regler. Så snurrar det på med alkohol, droger, sex och vilda campuspartyn och vi får en glimt av de absurditeter som dagens universitetsliv innhåller. Lustans lagar utkom första gången 1987 och har nu filmatiserats med bl a James van der Beek och Jessica Biel.

Bret Easton Ellis är född 1964 och bor i New York. Han debuterade med Noll att förlora, men mest känd är han för sin roman American Psycho, en av de mest skrämmande böcker som skrivits om vår tid.
Medelbetyg: 3,57 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rules of attraction :
2004-05-24 19:12
"Rules of attraction" är en roman från åttiotalet av Brett Easton Ellis, mannen som skrev den grymma samtidsskrönan "American Psycho". Den bisarra boken om verklighetens känslolöshet går igen i denna bok, men i en mindre äcklande miljö. Den här boken spinner ett nät kring ett antal collagestuderande ungdomar vars mål och mening med livet kan sammanfattas i droger, sex och ytliga funderingar över hur de kan få mer av det tidigare nämnda.
Här görs ingen skillnad på könstillhörighet. Snoppar stoppas i hål, och ett hål är ett hål är ett hål som Gertrud Stein kanske hade uttryckt det :).
Det är alltså en rätt klasslös verklighet som vi får ta del av. Sex, droger och rock n roll förenar ungdomarna, samt en rätt krass syn på både kärlek och vänskap. Jag skulle göra en liknelse mellan denna bok och en roadmovie. Det är vägen som gör resan, inte målet. Smått konfunderad anade jag huvudpersonen i American P skymta förbi.

Boken är bra men skildrar samtidigt en syn på liv och människor som jag finner äcklande. Rent litterärt och språkmässigt lirar Brett Easton på en helt annan nivå än mång andra författare. Flödet av ord målar tydligt upp miljön för läsaren och ger en känsla av det starka åttiotalets musik, film och tankar. Detta är en dåtida samtidsskröna om man nu vågar uttrycka det så.

Betyg 3
2006-02-23 22:26
Denna bok är extremt ytlig utan någon tanke på annat än sex, alkohol och droger. Den amerikanska collegekänslan infinner sig men jag ifrågasatte den hela tiden då den var alldeles för överdriven. Min personliga smak säger att det finns bättre meningsfullare böcker att läsa.

Filmen var faktiskt bättre tycker jag.
Betyg 2
2006-06-13 14:49
En mycket välskriven bok av Ellis, helt genomsyrad av hela västvärldens sjuka ytlighet, som lett oss till en oförmåga att verkligen känna något. En annan sida av samma budskap som kommer fram i American Psycho, men som är befriat från de värsta sadistscenerna. Ingen känner egentligen någon, är något av kärnan i boken, som Lauren uttrycker det.
Förutom Lauren är den nihilistiske Sean och Paul huvudpersoner i denna collegeroman. Sean är för övrigt bror till Patrick Bateman, som även dyker upp i bokens utkant.
Enligt min mening Ellis bästa bok, kyligt och plågsamt välskriven; f.ö. dessutom helt fantastiskt filmatiserad.
Betyg 5
2008-08-02 03:18
Sådär inte i klass med american psyko
Betyg 3
2009-05-29 14:57
Bret Easton Ellis är en av få författare, och som vågar visa kuk som Per Morberg skulle sagt.

Lukas Moodyssons Fucking Åmål har troligtvis fått inspiration från denna bok - eller, så har han bara tittat in i den yngre världen, så som den faktiskt an vara. Tack Easton Ellis för att du är rak och ärlig och vågar skriva om sex, droger, våld och en jävla massa Rock n Roll! Men, bättre kan du, det har jag läst mig till själv.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rules of attraction
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher