bokrecensioner boktips

Flickan som inte fick finnas

Författare: Ethel G. Ericsson
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789113016832


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Flickan som inte fick finnas :
2009-07-08 17:08
Ethel G Ericsson Flickan som inte fick finnas

Ethel G Ericsson är journalist och företagsledare. Hon driver ett framgångsrikt vårdföretag, som består av specialistmottagningar för mag-och tarmsjukdomar. Ethel bor med sin familj i Farsta utanför Stockholm. Flickan som inte fick finnas är hennes debutroman.

När Ethels mamma Alice är 38 år föder hon en välskapt pojke. Läkaren säger att inte kommer att kunna få flera barn. Men Alice blir gravid igen och dottern Ethel föds som ett oönskat barn.

Alice har psykiska problem och missbrukar sprit och tabletter. Dessutom kedjeröker hon. Det blir lilla Ethel som får ta smällarna när hennes mamma mår dåligt. Hon blir hånad, kränkt och ibland fysiskt misshandlad.

I skolan blir Ethel mobbad, oftast för sina kläder. Ethel får ärva kläder från sina kusiner. Urtvättade och antingen för små eller för stora. De utsvängda V-jeansen hon fått svajar på vaderna.

Ethels pappa älskar henne men arbetar borta i veckorna och på helgerna super föräldrarna. Pappan vågar inte heller försvara Ethel inför Alice. Han gråter istället.

Ethel har fin kontakt med sin bror. Men det är han som får all kärlek av Alice. Ibland får Ethel vara mammas förtrogna. Mamma Alice berättar om sin barndom och familj. Då gäller det för Ethel att lyssna och hålla med. Annars kan mammans humör svänga och hon blir arg, då går det ut över Ethel.

Jag tycker att detta är en tragisk men en underbart skriven bok om lilla Ethel som aldrig fick känna riktig kärlek. Det finns nog många barn som har det på detta vis, men som aldrig upptäcks. Barn till missbrukande föräldrar, där de istället för att få vara det barn de är, får vara förälder till sina föräldrar. Barnen blir hotade av sina föräldrar att inte berätta för någon vuxen som lärare, kurator, skolsköterska eller någon kamrats förälder. De hotas ofta med att då kommer socialen och tar dem och att de då har förstört föräldrarnas liv för alltid. Klart inte barnen vågar. Barn är nästan alltid lojala mot sina föräldrar. Denna bok kan man diskutera mycket om, ur olika aspekter.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Flickan som inte fick finnas
Liknande böcker:
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Svartskalle : en svens..
 A. Vera-Zavala
När livet vänder
 A. McNab
Bara jag vet vem jag är
 S. Bergwall
En droppe midnatt
 J. Diakité