bokrecensioner boktips

Sista kulan sparar jag åt grannen

Författare: Fausta Marianovic
Genre: Roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9100118265


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fausta Marianovic skildrar hur kriget förvandlar alla jugoslaver i Bosnien till kroater, serber och muslimer, hur hat uppstår, familjer splittras och en pacifistisk mamma med dödsförakt beger sig till fronten för att hämta hem sin son.

Utdrag ur boken:
Jag gick till baren och började gå igenom alla cd skivor . Jag sorterade dem efter sångaren : Ibrahim-muslim , Dragan - serb , Anton- kroat, Hassan- muslim, Slobodan - serb. I vilken hög ska jag lägga Stevie Wonder ? Det kroatiska förmodligen , han är antagligen katolik eller protestant, alltså sådant som serber inte gillar. Eller? Kanske serber bara ogillar kroatiska katoliker men var likgiltiga för alla andra varianter ? Hade jag någon gång hört serber ha åsikter om amerikaner eller engelskmän, försöker jag minnas. Nej, Storbritannien uppfattades som en gammal vän till Serbien . Där bodde deras kung föresten. Regeln att chauvinism och främlingfientlighet bara uppstår mellan grannar verkade stämma . Katoliker finns över hela världen men det var de kroatiska katolikerna som var en nagel i ögat på serberna.
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sista kulan sparar jag åt grannen :
2009-04-10 12:56
Mycket intressant och angelägen läsning om vad som hände på Balkan för inte så länge sedan. Och historien kommer att upprepa sig om och om igen. En lättläst och gripande reportagebok. Inte så mycket skönlitteratur att tala om.
Betyg 3
2011-03-19 12:28
En bok som skickligt skildrar hur stort inflytande en viss politik kan ha över människor. Jag så gott som sträckläste den och överraskades av att den är så pass välskriven med tanke på att Marianovic inte är någon professionell skribent.
En väl framställd, stark historia.
Betyg 4
2012-08-10 21:30
Sista kulan sparar jag åt grannen skildrar krigets vansinne , där tre folkslag har bott sida vid sida, gift sig med varandra och levt i fred för att plötsligt under nästan en natt förvandlas till bittra fiender. Fausta Marianovic är ingen författare men det behöver hon inte vara för hennes upplevelser och beskrivningar från Balkan är starka fyllda med ilska, rädsla , vansinne och sorg beskriver alla hemskheter hon har sett. Jätte bra dokumentärroman.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sista kulan sparar jag åt grannen
Liknande böcker:
Meter i sekunden
 S. Pilgaard
Det stora julkalaset
 J. Stubbs
Stanna hos mig
 A. Adébáyò
Barn av ensamheten
 M. Sandemo
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll