bokrecensioner boktips

Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke

Författare: Göran Greider
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789100110703


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den femtonde september 1920 vid femtiden på eftermiddagen stiger Dan Andersson av tåget i Stockholm Han uppsöker Torsten Fogelqvist på DN:s kulturredaktion och lämnar sedan sitt bagage på hotell Hellman. Senare på kvällen går han på Berns salonger med några vänner och återkommer vid halvtvåtiden på natten till hotellet, rätt så berusad. Dagen därpå hittas han död av cyanväteförgiftning på sitt rum.
Utifrån denna redogörelse för Dan Anderssons sista dag i livet och den följande polisutredningen berättar Göran Greider genom återblickar om hans täta band till staden, om den dramatiska kärlekshistorien med östermalmsflickan Märta Larsson och om umgänget med det konstnärskollektiv som han skildrade i sina romaner. Dan Anderssons liv och verk speglas i varandra och en delvis annorlunda bild av finnmarksskalden växer fram, där hans djupa klyvnad mellan stad och land, mellan det svenska och det finska ger insikter om hans känslor av hemlöshet och ständig längtan. På så sätt blir han i Göran Greiders bok på en och samma gång en röst i vårt eget nu och ett eko från det länge sen förflutna.
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke :
2009-02-25 14:41
En mycket bra biografi om en person som förtjänar all uppmärksamhet. För lyckas man se bortom myten Dan Andersson framträder en man med ett intressant livsöde (även i verkligheten) och Greider åskådliggör detta på bästa sätt.
Greider själv skriver ju poesi, så jag hade några farhågor om att det skulle bli mästrande poesianalys, men det är snarare tvärtom; Greider ger smakprov på Anderssons dikter (och prosa) och tolkar några av dem på ett mycket jordnära sätt. Även Anderssons egna teorier om poesi och dess roll för människor var intressant att ta del av, och fick mig rentav, kanske, att förstå nyttan av dikten.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke
Liknande böcker:
Carl von Linné
 T. Blom
Augustus
 E. Queckfeldt
Att välja
 E. Eger
Renias dagbok
 R. Spiegel
Erik XIV
 K. Harrison Lindbergh
Omständigheter
 A. Ernaux
Karl XV Folkets monark
 T. Sandberg