bokrecensioner boktips

Det måste finnas en väg ut ur det här samhället

Författare: Göran Greider
Genre: Fakta
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170374920


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vad innebär det idag att kalla sig »vänster«? Och vad har vänsterrörelsen för lösningar på de globala kriser vi står inför? I Det måste finnas en väg ut ur det här samhället skriver Göran Greider personligt om de senaste trettio årens förändringar i den svenska tidsandan. Han väver samman tillbakablickar på sin egen politiska utveckling med funderingar kring hur vänsterns position förändrats sedan början av åttiotalet. Hur kommer det sig att kritiken mot den förhärskande marknadsliberalismen försvagas samtidigt som klassklyftorna i själva verket förvärras och fördjupas? Vad hände med alla radikala tankar kring hur samhället skulle förändras?
Göran Greider rör sig på ett typiskt greiderskt sätt fritt över områden som omfattar ekonomi, politik, litteratur och kulturhistoria. Han ger svar, provisoriska och sökande, som går bortom de ytligare politiska och ideologiska vindkasten; han är kritisk mot den vänster som givit upp klassanalysen men också mot dem som i sina utopier inte vill ha med marknadsmekanismen att göra. Han menar att de båda kriserna bara kan lösas på ett sätt genom att jämlikhetstanken får en renässans.
"Det måste finnas en väg ut ur det här samhället" är ett försök att orientera sig i en värld där två sammanfallande kriser omsluter planeten: den ekonomiska och den ekologiska. Det är en ärlig, självutlämnande uppgörelse med vänstern och en begåvad plädering om varför vänstern egentligen har svaren på både den ekologiska och ekonomiska katastrof vi står mitt i.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det måste finnas en väg ut ur det här samhället :
2011-03-02 09:30
Denna idébok klargör många känslor en "vänstermänniska" (Greiders uttryck) kan gå omkring och bära på. Författaren sätter in vänsertankarna i det moderna samhället - med 60- och 70-talen som avstamp. Det blir mycket intressant och tänkvärt, även om kanske det ultimata; en lösning på världsproblemen aldrig levereras. Men den ambitionen finns heller inte, Greider kallar det själv "en betraktelse", och som sådan träffar den verkligen rätt.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det måste finnas en väg ut ur det här samhället
Liknande böcker:
Marknadsmyter - En kri..
 D. Ankarloo
Quickologi
 G. Lambertz
Josef Stalin
 D. Harrison
Kalmarkriget 1611-1613
 K. Harrison Lindbergh
Turkiets historia
 I. Karlsson
Vapenexport: Hur etisk..
 A. Lundborg Regnér
Det stora tågrånet
 M. Nyberg