bokrecensioner boktips

Change We Can Believe in: Barack Obama's Plan to Renew America's Promise

Författare: Barack Obama
Genre: Fakta
Ämnesord: politik
Utgivningsår: 2008
ISBN: 0739383221


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Change We Can Believe in: Barack Obama's Plan to Renew America's Promise :
2008-12-12 00:34
Barack Obama vill som president öppna upp stadsapparaten och göra den tillgänglig för det amerikanska folket. Han vill stävja den dåliga ekonomin och skapa två och en halv miljon nya jobb. Han vill i grunden förändra landets infrastruktur och satsa på grön energi för att slippa undan beroendet från oljeproducerande arabländer.
Barack Obama som president vill vidare höja statusen på läraryrket och belöna de föräldrar som hjälper sina barn med studierna i form av subventionerat college. Han vill också minska löneklyftan mellan män och kvinnor och mellan vita och färgade. Han vill vidare starta informationscenter i muslimska länder som ska berätta för denna del av världen vad USA egentligen är, för att stävja den demonbild som ledde fram till att extremister attackerade USA 11/9. Han tänker även ge Afghanistan och Pakistan på nöten för att de håller Al Quaida bakom ryggen - och sedan plocka av Pakistan och Iran deras kärnvapen.

”Change We Can Believe in…” är kort och gott det partiprogram som Barack Obama gick till val med hösten 2008 och är ett hopplock av olika texter, tal och uttalanden. Första halvan är partiprogrammet rakt av, följt av olika politiska profiler som intygar hur förträfflig Obama är. Andra halvan är en sammanställning av tal som Obama höll under primärvalen, våren 2008. Boken utkom i september samma år - precis före höstens valspurt. Till skillnad från sina tidigare böcker har Obama inte läst in denna själv - vilket är förståeligt då han sannolikt hade häcken fullt med andra göromål två månader före valet. I stället lästes boken in av den svarte skådespelaren André Blake och sändes under hösten som radioprogram i USA.

”Change We Can Believe in…” in känns inte helt rätt att recensera på samma premisser som Obamas andra böcker. Detta är så uttalat valpropaganda att den självreflektion och ärlighet som återfinns i hans tidigare böcker - som skrivits i eftertankens lugna vrå - har fått stå tillbaka för slutspurtens hysteriska inhamrande av korta, konkreta budskap. Och därför är detta en tämligen ointressant bok som till utformningen lika gärna skulle kunnat sättas ihop kring vilken väljbar politiker som helst. Obamas tal i andra halvan av boken är väl de som ger mest Obamakänsla, men överlag är detta en medioker bok för alla - utom de som perioden 9 september 2008 till 4 november 2008 är amerikanska medborgare och osäkra på vem de ska rösta på.

Min jakt efter svaren på hur fenomenet Barack Obama kunde bli vald till USAs president fick inget svar alls i denna bok. Jag inväntar i stället hans första publicering efter tillträdet - om det kommer någon sådan. Annars är det bara att vänta på att nutid blir historia och att framtiden får berätta hur detta egentligen gick till.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Change We Can Believe in: Barack Obama's Plan to Renew America's Promise
Liknande böcker:
Till försvar för kvinn..
 M. Wollstonecraft
Nazismen
 D. Harrison
Hur blir man vald? : o..
 J. Madestam
Putins Ryssland: På ja..
 M. Georgieva
Tänkande maskiner
 O. Häggström
Frihandelns fångar
 R. Allvin