bokrecensioner boktips

The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream

Författare: Barack Obama
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, politik, psykologi, historia, kultur
Utgivningsår: 2006
ISBN: 0739334085


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream :
2008-12-12 00:37
Efter att ha blivit invald som Illinois representant i USAs senat 2004 skrev Barack Obama ”The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream”. Han skrev den mycket som ett meddelande till alla som trott på honom att de kan fortsätta tro. Under sin valturné träffade han många som hade blivit så berörda av hans ärlighet och öppenhet i hans första bok att de med eftertryck sa till honom: "Förändra dig inte! Bli inte som de andra!"

Och ”The Audacity of Hope…” är på många sätt en bok som går igenom varför Barack Obama själv tror att han inte kommer att förändra sig och bli som de andra. Han behandlar vad som korrumperar - framförallt inom USAs senat och presidentämbete: lobbyverksamheten. Externa intressen lägger stora summor i valkampanjer och förväntar sig sedan payback under mandatperioden. Barack Obama skriver att han inte kommer att gå i den fällan då han gått till val endast med bidrag från gräsrötterna. (I presidentvalet tog han inte ens emot de 600 miljoner kronor han har rätt till i statligt stöd, då han tyckte att han fått in nog med pengar från sina anhängare). Alltså är han bara skyldig payback till de som gett honom pengar - sina anhängare/väljare.) Vidare berättar han om sina sympatier till familjer med ekonomiska svårigheter. Han berättar om sina personliga erfarenheter kring att vara överarbetande, känna sig som otillräcklig förälder, försummande make och kämpande svart man i en vit värd. Steg för steg går han igenom det folk oroat sig för, reflekterar kring det, blottar sina tankar, rädslor och känslor. För att berätta för folket som röstat på honom: jag kommer inte att svika er.

”The Audacity of Hope: …” skiljer sig mycket från Obamas första bok “Dreams from my father”. Tio år har gått. Ung, lovande juridikstudent - sökande efter sin identitet - har förvandlats till en nyvald senator, småbarnspappa och make. Han var lovande och håller på att leva upp till detta.
Litterärt kan boken placeras i ett fack mellan självbiografi och partiprogram - men ändå med tyngdpunkten på det självbiografiska. Barack Obama har en sätt att skriva som känns enkelt och rakt, medryckande och ärligt, och jag tycker mig förstå att hans böcker är en del i hans väg mot presidentposten. Dels att de skrivits på detta öppna och ärliga sätt - men också att han själv läst in dem. Han tycks personligen vilja nå alla de amerikaner som idag har för dåliga läskunskaper, för lite tid eller för lite ork. Så om man inte har möjlighet att läsa hans medryckande text kan man lyssna på hans medryckande tal.

Jag läste ”The Audacity of Hope…” i mina försök att förstå fenomenet Barack Obama - den svarta mannen som mot alla odds och gängse regler seglar upp och blir USAs president. Som pratar om förändring - men en förändring så stor att USA inte sett dess like på flera decennier. Samma folk som röstade två gånger på George Busch har nu röstat fram denne Obama...

Jag läste ”The Audacity of Hope…” och har fortfarande inget svar. Jag får börja acceptera att endast framtidens analytiska historieskrivare kommer att kunna besvara mina frågor. För bara framtiden kommer att kunna utvisa om han lyckas med det han vill. Om han förändrar. Om han förblir okorrumperad. Om han förblir ärlig. Om han får leva...
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream
Liknande böcker:
Che Guevara
 D. Harrison
Allt kommer att bli br..
 J. Sjöstedt
Agent Sonya : älskarin..
 B. Macintyre
En droppe midnatt
 J. Diakité
Mitt Ryssland
 V. Agapov
Året med 13 månader :..
 Å. Linderborg
Karl den store
 D. Harrison