bokrecensioner boktips

Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance

Författare: Barack Obama
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, religion, historia, kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 0739321005


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance :
2008-11-26 16:50
Vem behöver idag en närmare presentation av Barack Obama? USAs nästa president... Och den första svarta någonsin... Med en vit mor från Kansas och en svart far från Kenya... Som vann stort mot John McCain i presidentvalet hösten 2008...
Men när valet var klart kände jag ändå vaccuum. Vem är han? Redan känns denna man som en osannolik myt, en superhjälte som inte borde kunna lyckas med det han beviserligen redan gjort.

Så för att slippa bli besviken bestämmer jag mig för att fördjupa mig i människan Barack Obama. Jag måste känna hans svagheter för att våga lita på det osannolika.
Jag läser hans biografi över hans far "Dreams from my father".
Jag läser om hans vita farföräldrar som unikt nog såg till person före färg och accepterade att dottern gifte sig med en svart, Kenyansk utbytesstudent. Och om denne Barack Obama d.ä som hade löjligt lätt för att lära, men lika svårt att hantera auktoriteter. En man som till varje pris vägrade vika sig för någon så att han - trots studier vid Harvard i USA - var försupen, utfryst och utfattig när han slutade sitt liv i en bilolycka.
Vidare berättar Obama om sina tidiga val i livet. Om hur han motvilligt studerade och kände sig mest hemma bland de kompisar som rörde sig farligt nära lagens råmärken. Oroligt sökte han sedan efter mening. Började studera och praktisera hos en folkrättsadvokat. Så smått började han finna sätten att agera i sitt jobb med att ena folk som annars var oförenliga. Men fortfarande plågades han av en inre oro som han inte kunde få bukt med. Detta höll i sig fram till dess hans faster hörde av sig och berättade om faderns dödsolycka
. Barack tog en paus i sina engagemang och reste till Kenya för att besöka sin faders grav. Väl där ställdes hans sätt att betrakta tillvaron på sin ända när han mötte sin faders släkt, den Kenyanska kulturen och Kenyansk livsstil. Och steg för steg började han förstå sig själv - hur hans egen inre oro och kamp egentligen varit hans faders. Nu upplevde han att han kunde börja söka sin egen väg, leva sitt eget liv.

"Dreams from my father" känns på många sätt splittrad. Många saker tas upp och behandlas. Rasmotsättnningar i USA, fattigdomen i Indonesien och hur en Keniansk man bygger sin stolthet. Men allt berättar egentligen samma historia: varifrån Barack Obama kommer och varför han vill det han vill? Han vill laga och hela. Föra samman det splittrade. Och hade det inte varit för att han redan lyckats göra omöjliga saker hade man kallat honom en naiv drömmare.
Jag letar efter svar i boken men hittar inga som står i proportion till mina frågor om Barack Obamas framgångar. Boken var intressant och givande - men räcker inte på långa vägar till. Den räcker som förklaring till hur en ung man fick ro med sig själv och sitt arv och kanske till och med hur han lyckades nå upp i i senaten. Men till USAs president! Det är fortfarande osannolikt efter denna bok. Jag måste helt enkelt söka vidare efter svaren på dessa frågor.

Barack Obama läste själv in sin bok och var lika oförskämt duktig på detta som på allt annat. Med opretantiös smidighet växlar han mellan inre betraktelser, burleska dialoger och skiftar sedan steglöst mellan Chicagoslang och Kenyansk engelska.
Vilka är denna mans begränsningar? Man blir rädd. På allvar. Kan han lyckas med det han säger han ska?
Om han misslyckas - eller dödas på vägen dit - vad blir konsekvensen av världens besvikelse?

Betyg 4
2009-01-18 16:26
Lysande
En bok om identitet, om ett resonerande fram och åter för att finna vem man är
och detta av USA´s nästa president.
Han är författare
Boken är skriven i en stil som enkelt, utan att någon gång bli platt, tar sig fram
bland mycket svåra saker, glädjeämnen och obegripligheter.
Han söker förstå sig själv, sitt land, sin bakgrund, sin fars och sin mors familj
och hur de påverkat och påverkar honom.
Alla borde läsa den - inte bara för hans roll i världspolitiken -
utan som en mycket trovärdig och betydelsefull utvecklingsroman
Betyg 5
2009-03-17 21:24
En väldigt bra självbiografi. Obama är uppenbarligen inte bara bra som president, utan även som skribent.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance
Liknande böcker:
Skuggan av ett liv
 H. Mantel
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
Fallet
 A. Heberlein
Julius Caeesar
 D. Harrison
Svenskar i strid mot H..
 L. Gyllenhaal
Erik av Pommern Norden..
 H. Lindqvist
Modet att köra : En sa..
 M. Al-Sharif
Kodnamn Onkel : den kv..
 E. Schwarze