bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blod och guld
Buss på villovägar
De himmelska ängderna
Den långa dalen
Den röda ponnyn
En underbar torsdag
Månen har gått ned
Månen har gått ned
Möss och människor
Pärlan
Riddarna kring Dannys..
The Log from the Sea o..
The Pearl
To a god unknown
Vredens druvor
Våldsam skörd
Öster om Eden
Liknande böcker:
Mina universitet
 M. Gorkij
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
En yankee vid kung Art..
 M. Twain
Magellans världsomsegg..
 S. Zweig
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Svenska Folkbibeln
 .
Vikingahistorier
 Å. Ohlmarks
Bleak House
 C. Dickens

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet stora kalaset

 
Författare: John Steinbeck
Genre: Klassiker
Ämnesord: historia, kultur, glädje
Utgivningsår: 1945
ISBN: 0140177388
 
Humor:  5
Lärorik:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vi stiftar bekantskap med invånarna på konservfabrikernas gata i Monterey, Kalifornien. Där är den listige kinesiske handelsmannen Lee Chong och den humane och kloke doktorn, där är artisten Henri och den praktfulla bordellmamman Dora, där är Sam Malloy i sin inredda ångpanna och där är framför allt Mack och pojkarna, en samling dagdrivare som är levnadskonstnärer och filosofer och tar dagen som den kommer. Skildringen kulminerar i en storslagen fest som hela staden talar om i många år efteråt.
Det är en lovsång till livsnjutningen, en protest mot den grå vardagen. Det är en bok fylld av vänlig humor och mänsklig förståelse.

John Steinbeck fick nobelpriset i litteratur 1962.

"Det stora kalaset" filmatiserades 1982 med Nick Nolte och Debra Winger i huvudrollerna.

Utdrag ur boken:
"-Det är en sak som jag alltid har undrat över, sa doktorn. Alla de egenskaper vi beundrar hos människor - godhet och generositet, öppenhet, ärlighet, känslighet och tolerans - är de som i allmänhet följer misslyckandet åt i vårt samhällssystem. Och de drag som vi avskyr - hårdhet, girighet, lystenhet, elakhet, egoism och självupptagenhet - är de som leder till framgång. Och folk beundrar kvaliteten hos de förra egenskaperna och älskar resultaten av de senare."

Medelbetyg: 3,71 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det stora kalaset :


stigh 2004-06-04 09:49
Det stora kalaset är den muntra berättelsen om de många gånga säregna människor som bor på Cannery Row, Konservfabriksgatan, i Salinas Kalifornien. Det handlar om Lee Chong - den kinesiske och sluge köpmannen, om Henri och Sam Mallory hemmahörande i en möblerad ångpanna (!), Mack och alla ynglingarna som är en samling sorglösa landstrykare och sist men inte minst om den förnuftige doktorn som utövar sitt goda inflytande på sin omgivning. Kvarterets invånare bestämmer sig att anordna en stor fest till doktorns ära - och det ska visa sig bli en fest som folket sent ska glömma. Det här är en berättelse om drömmar och ögonblicklig glädje, både från ett det personliga och det amerikanskt nationella perspektivet. Med sin oförvitliga hantering och rent underbara berättarglädje har Steinbeck med ”Det stora kalaset” lyckats skapa en roman jag faktiskt längtade efter att läsa om redan medan jag läste den för den första gången. "Det stora kalaset" är en roman som man blir lycklig av att läsa – och det räcker långt.
Betyg 4

pontus 2004-08-04 18:01
Det här är nog den Steinbeck-roman jag gillar bäst, och då tycker jag ändå att alla jag har läst har varit bra.
Betyg 4

Knutenborg 2005-07-02 23:28
Så har jag läst ännu en Steinbeck bok och jag blev lika förälskad i karaktärerna denna gången också. Steinbeck har ett sätt att sätta människan i centrum som jag avundas och njuter av. Men det är inte bara människan som är viktig utan den arena hon befinner sig på, speciellt i denna roman - det stora kalaset - tycker jag att man märker av hur viktig naturen och miljön är i förhållande till människan (hur de spelar mot varandra och ger varandra styrka).

Genom hela boken finns det en röd tråd i och med doktorn, Mack och Lee Chong m.fl. men boken är också mycket mer fragmentarisk än vad jag är van vid från andra Steinbeck-romaner och noveller. Syftet med det fragmentariska är ändå att i slutändan skapa en helhet och en grundläggande förståelse för det som händer och det liv som gestaltas.
Hur det kommer sig att människor befinner sig i just den situation de befinner sig i verkar vara viktigt för Steinbeck.

Kalaset är inget annat än ett forum för liv och på detta något speciella kalaset finns det mer liv än man är van vid - just för att Mac och hans pojkar kanske har förstått mer av livet än vad många av oss vanliga dödliga har gjort. En sak är i alla fall säker Mac, doktorn och Lee är för mig odödliga...
Betyg 5

axel-nelson 2006-05-17 00:02
Det var många år sen jag läste denna och en annan om samma gäng (En underbar torsdag, hette den visst?). Jag minns bara att jag blev på gott humör av gänget vid Cannery Row och den snälle Doc (eller var det i En underbar torsdag?).
Personerna har verkliga förebilder. Doc förekommer i en mer dokumentär bok: Loggbok från Cortez hav, där Steinbeck följer med sin vän Doc på en marinbiologisk expedition till Cortez hav (dvs. Californiska bukten). Även den sympatisk.

Betyg 4

buccho 2006-12-16 18:09
Jag rekommenderar denna roman till alla Steinbeck fans, men även alla de som vill läsa en bok som innehåller intressanta figurer med kryddade personligheter och egenskaper, miljöskildringar, glädje och att man kan leva lyckligt utan några som helst bekymmer trots all fattigdomen.

Mack och gänget som har tagit alla tillfällen i akt att leva och snylta på bestämmer sig för att ställa till ett kalas, det ska vara en överraskning och ska hållas samma kväll som doktorn återvänder från sin affärsresa, men slutar i fiasko och doktorns hus och lab läggs i ruiner.

Under en period är alla i Cannery Row, konservfarbriksgatan, deprimerade men så får ynglingarna ytterligare en idé och alla som är bosatta på den lilla gatan bestämmer sig för att planera ett nytt kalas för doktorn, men doktorn får reda på allt och förbereder sig och låser in sina dyraste och ömtåligaste saker in i ett rum och låter festen pågå...

Det som utmärker denna roman är personerna och deras tankar och egenskaper för att inte nämna det vackra språket och miljöskildringarna som Steinbeck låter skildra
Betyg 4

Spaniard 2013-01-07 20:25
En mycket trevlig roman.
Steinbeck har en fantastisk fingertoppskänsla med sina brokiga men godhjärtade karaktärer. Han använder sina stereotyper som färger på en palett och målar upp en samhällskritisk verklighet. Och han gör det med värme. Det är stor litteratur.

Möjligen är det ojämnt men det som är bra är fruktansvärt bra, se bara utdraget ovanför.

Eftersom denna är lättläst kan det vara en bra bok för de läsare som är sugna på klassiker. Och uppföljaren "En underbar torsdag" är ännu bättre!
Betyg 4

trebor 2013-03-10 14:55
Stark etta.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det stora kalaset


  Köp boken som film på cdon: